Abone Ol

Seçim Yasası Meclis’e Geliyor! Baraj Yüzde 7 Oluyor, Partilerin Seçime Girmesi Zorlaşıyor

Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP ve MHP yetkilieri tarafından Meclis Başkanlığına sunuldu.

Seçim Yasası Meclis’e Geliyor! Baraj Yüzde 7 Oluyor, Partilerin Seçime Girmesi Zorlaşıyor

Seçim yasasında değişiklik teklifinin ana başlıkları netleşti. Seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye indirilecek. Partilere 41 ilde örgütlenme şartı Siyasi partilerin seçime girebilmesi için Meclis’te grup kurması tek başına yeterli olmayacak. Partilerin, en az 41 ilde örgütlenmeyi tamamlamaları gerekecek.

Hazine yardımından yararlanmak için yüzde 3 oy alma kuralı ise korunacak. Teklife, seçmen göçünü önlemeye yönelik bir madde de eklendi. Düzenlemeyle muhtarlık seçimlerinde seçmen nakilleri sınırlandırılacak.

Atama ve tayinler haricinde, vatandaşların son bir yıl içerisinde bulunduğu adres dikkate alınacak. Böylelikle, seçmen kütüklerinin farklı illere taşınmasının önüne geçilecek.

PAKETTE YSK İLE İLGİLİ DE DEĞİŞİKLİK BULUNUYOR

Pakette, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile ilgili değişiklikler de bulunuyor. İl seçim kurulu başkanlarının, en kıdemli üç hakim arasından kurayla belirlenmesi benimsendi.

15 maddelik teklifin en önemli yanı bu yasanın kabul edilmesi durumunda en az 1 yıl seçim yok anlamına geliyor; eğer seçime bu yeni değişikliklerle gidilecekse…