Abone Ol

Şebi Yelda nedir? Şebi Yelda hangi gün?

Şebi Yelda nedir 21 aralık tarihinden sonra Şebi Yelda merak edilmeye başlandı. Google'da en çok aranan kelimelerden biri olan Şebi Yelda nedir anlamı ne? Şebi Yelda ile ilgili detaylara bakalım.

Şebi Yelda nedir? Şebi Yelda hangi gün?

Kuzey yarımkürede bulunan ülkeler dün 21 Aralık ekinoksunu kutladı. En uzun gece olan 21 Aralık ekinoksuyla birlikte artık günler uzamaya başlayacak. 21 Aralık'a aynı zamanda bazı ülkeler şebi yelda diyor.

21 Aralık'ta (önceki gün) Türkiye'de en uzun gece yaşandı. 21 Aralık ekinoksu kış gündönümü sonrası kullanıcılar Şebi Yelda sözcünüğü aratmaya başladı. 21 Aralık tarihi ile beraber Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar.

Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri 21 Aralık ve 21 Hazirantarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir. 21 Aralık'a verilen isimlerden biri olan Şeb-i Yelda nedir?

ŞEBİ YELDA NEDİR?

21 Aralık kış dönümünün bir diğer adı Şebi Yelda'dır. Başta İran olmak üzere birçok yerde Şeb-i Yelda günü kutlamaları yapılır.

Bölgelere göre değişiklikler gösterse de özellikle İran’da yapılan Şeb-i Yelda kutlamalarında, ailenin en büyüğünün evinde toplanılır, başta karpuz ve nar olmak üzere hemen her tür yiyecek hazırlanır, sabah güneşin doğuşuna şahit olana kadar bu ritüel devam eder.

Şeb:gece Yelda:uzun şeb-i yelda:uzun gece şeb-i yelda yılın en uzun gecesi manasına gelmektedir. Divan edebiyatı şiirlerinde de ön plana çıkan şebi yelda aynı zamanda aşkı anlatır.

GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer. 21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar. 23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

(internethaber)