Abone Ol

Polimetre’nin verileri Koca'nın açıklamalarıyla örtüşmüyor

Medyafaresi.com- Polimetre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 15 Temmuz 2020 günü Covid-19’la ilgili yaptığı ‘Binin altında ikinci günümüz” sözlerine yazılı açıklamayla yanıt verdi.

Koca, binin altındayız dedi, Polimetre aksini söylüyor

Medyafaresi.com /Ankara

Siyasi Veri Madenciliği ve Analizi kuruluşu Polimetre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 15 Temmuz 2020 günü Covid-19’la ilgili yaptığı ‘Binin altında ikinci günümüz” sözlerine yazılı açıklamayla yanıt verdi.

Olay sayıları ile test sayıları arasındaki ilişkiyi göz ardı edildiğine dikkat çeken Polimetre, ‘Test sayısı az olunca, belirlenecek olay sayısının da az olması son derece doğaldır. Son 2 günde yapılan test sayıları son 23 günün ortalaması (48,732) kadar olsaydı beklenen “+ olay” sayıları 1,118 ve 1,090 olarak gerçekleşecekti” dedi.

Polimetre’nin yazılı açıklaması şöyle:

Sayın Sağlık Bakanı dünkü açıklamasında, “Binin altında ikinci günümüz” diyor. Yani 14 ve 15 Temmuz tarihlerindeki olay sayılarının 992 ve 947 olarak gerçekleştiğine işaret ediyor. Ancak olay sayıları ile test sayıları arasındaki ilişkiyi göz ardı ediyor.
14 ve 15 Temmuz tarihlerindeki test sayıları son 23 günde yapılan en düşük test sayılarıdır. Son 23 günde yapılan ortalama test sayısı 48,732 olmasına karşılık son 2 gündeki test sayıları 43,231 ve 42,320 dir.

Test sayısı az olunca, belirlenecek olay sayısının da az olması son derece doğaldır. Son 2 günde yapılan test sayıları son 23 günün ortalaması (48,732) kadar olsaydı beklenen “+ olay” sayıları 1,118 ve 1,090 olarak gerçekleşecekti.

Başta üzerinde yaşadığımız Asya Kıtası olmak üzere, Dünya’da olay sayılarının adeta patladığı bir dönemde “+ olay” sayılarını “düşükmüş gibi”, “azalmaktaymış gibi” göstermenin salgının etkilerini olumsuz yönde arttırmaktan başka bir sonuç doğurmayacağını düşünüyoruz.

Sayın Bakan’dan esas beklenen, Günlük Test Sayılarının 24-Haziran’dan beri sürekli azalmasının sebebinin açıklamasıdır.

Bakan ne demişti:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 15 Temmuz tarihinde paylaştığı koronavirüs tablosunda vaka sayısı ise 947 olarak gösterildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, "1.000’in altındaki ikinci günümüz. Yeni iyileşen hasta sayımız, yeni vaka sayısından fazla. Malatya, Trabzon, Kilis, Yalova, Bayburt ve Ardahan’da 3 gündür pnömoniye hiç rastlanmadı. Yeni vaka verileri yakın günlerde ciddiyetimizin arttığını gösteriyor." demişti.

Polimetre’nin verileri Koca'nın açıklamalarıyla örtüşmüyor - Resim: 1