Abone Ol

Safiye Sultan kimdir?

Hülya Avşar'ın canlandıracağı Safiye Sultan kimdir?

Safiye Sultan kimdir?

Safiye Sultan, Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu (2. Selim'in oğlu) 3. Murad Han'ahediye edilmek üzere Manisa'ya getirilmişti. Acemi cariyeler dairesine alındı. Ama harem kurallarına riayet edilmemiş olundu çünkü saraya daha çok küçük yaşlardaki kızlar alınır ve terbiye edilirdi. Fakat sinyorina hareme göre yaşca büyüktü.

Böylece sinyorina girdiği her ortamda dikkatle gözlemler yapıyor ve geleceği için büyük hayaller kuruyordu. Artık Safiye'ydi. Zekasına güveniyordu. Amacı Sultan Murad ile evlenmek hayallere sığmayan mertebelere çıkmak, cihan devletinin birinci kadını olmaktı. Bu amaç için tüm hayatını harcadı. 26 mayıs 1566 günü Şehzade Mehmed'i doğurdu.

ARTIK İSTİKBALE DAHA UMUTLA BAKIYORDU

Kendisinden 44 yıl önce avrupanın bir köşesinde doğan bir papazın kızı olan Hürrem Sultanı kendisine örnek almaya başladı. Hürrem Sultan'ın, Sultan Süleyman üzerinde kazandığı nüfusu düşündükçe kendisinde aynı gücü buldu. Mücadeleleri sonucu Safiye Sultan, Sultan Murad üzerinde etkili oldu. Kayın validesi Nur­banu Valide ve görümcelerini bertaraf ederek haremi humayunun tek hakimi oldu.

45 yaşında dul kalınca hayatının en büyük safhası kapanmış. Artık valide sultan ve imparatoriçeydi. Amacına ulaşmış yeryüzünün birinci kadını olmuştu. Artık bu makamı elinde tutmak için çalıştı. Torunlarından şehzade Mahmut'un boğulmasında önemli bir rol oynadı.

Şehzade Ahmet ise babannesini bertaraf ederek Topkapı sarayından uzaklaştırdı. Safiye sultan 10 kasım 1605 te vefat etti.