Abone Ol

Rusya, Petrol Yasağı Devam Ederse Gazı Kesmekle Tehdit Etti

Rusya, Batı'nın Rus petrolünü yasaklamaya devam etmesi halinde Almanya'ya giden ana gaz boru hattını kapatabileceğini söyledi.

Rusya, Petrol Yasağı Devam Ederse Gazı Kesmekle Tehdit Etti

Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, "Rus petrolünün reddedilmesinin küresel pazar için feci sonuçlara yol açacağını" ve fiyatların iki kattan fazla artarak varil başına 300 dolara çıkacağını söyledi.

ABD, Rusya'yı Ukrayna'yı işgalinden dolayı cezalandırmanın bir yolu olarak müttefikleriyle olası bir yasağı araştırıyor. Ancak Almanya ve Hollanda Pazartesi günü planı reddetti.

AB, gazının yaklaşık %40'ını ve petrolünün %30'unu Rusya'dan alıyor ve arz kesintisi durumunda kolay ikamesi yok. İngiltere, gazının %5'inden daha azını Rusya'dan ithal ettiği için arz kesintisinden doğrudan etkilenmezken, Avrupa'da talep arttıkça küresel piyasalarda yükselen fiyatlardan etkilenecektir.

İngiliz Gaz sahibi Centrica'nın eski patronu Lain Conn, doğal gazın petrole kıyasla "daha az serbest" olduğunu ve Rusya'dan sabit boru hatlarıyla taşındığı için arzların etkilenmesi durumunda Rus gazını değiştirmenin "çok daha zor" olacağını söyledi.

Rus devlet televizyonuna verdiği demeçte Novak, "Avrupa pazarında Rus petrolünün yerini hızla bulmanın imkansız olduğunu" söyledi.

"Yıllar alacak ve Avrupalı ​​tüketiciler için hala çok daha pahalı olacak. Sonuçta, bu sonuçtan en çok onlar zarar görecek" dedi.

Almanya'nın geçen ay iki ülkeyi birbirine bağlayan yeni bir gaz boru hattı olan Nord Stream 2'nin sertifikasyonunu dondurma kararına işaret ederek, bir petrol ambargosunun misillemeye yol açabileceğini de sözlerine ekledi.
"Uygun bir karar alma ve [mevcut] Nord Stream 1 gaz boru hattından gaz pompalanmasına ambargo koyma hakkımız var" dedi.

BBC News