Abone Ol

Rus Ortodoks Kilisesi'nden Ayasofya yorumu: Orta Çağ'a geri dönemeyiz

Rus Ortodoks Kilisesi, Türkiye'nin Ayasofya'yı müzeden camiye dönüştürme isteğini "Orta Çağ'a dönüş" olarak tanımladı.

Rus Ortodoks Kilisesi'nden Ayasofya yorumu: Orta Çağ'a geri dönemeyiz

Rus Ortodoks Kilisesi'nin Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başkanı Piskopos Mitropolit İlarion çok sayıda farklı mezhebin bir arada yaşadığı bir dünyada, inananların duygularına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Rus Interfax haber ajansının haberine göre, cumartesi günü resmi televizyon kanalında konuşan Piskopos İlarion, Ayasofya'nın tam karşısında Sultanahmet Camii'nin de bulunduğunu hatırlatarak 'Türkiye'de camii eksikliği olmadığını, kararın açıkça siyasi bir karar olduğunu' ifade etti.

İlarion, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmek istenmesinin "din özgürlüklerinin kabul edilemez bir ihlali olduğu" yorumunu yaparken, "Şimdi Orta Çağ'a geri dönemeyiz. Çok kutuplu, çok mezhepli bir dünyada yaşıyoruz ve inananların duygularına saygı göstermemiz gerekiyor" dedi.

"Ülke içi siyasete dönük bir adım"

Rus Ortodoks Kilisesi'nin Ayasofya'nın camiye dönüştürülme amacına anlam veremediğini de belirten İlarion bu girişimin ardında 'ülke içi siyasete yönelik bir amaç olduğuna inandığını' söyledi.

Ayasofya'nın camiye dönüştürülme girişime İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos da karşı çıkıyor. Patrik, Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülmesinin Hristiyanları hayal kırıklığına uğratacağını, Doğu ile Batı arasında 'çatlağa' neden olabileceğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Yunan hükümeti de Türkiye'ye Ayasofya'nın müze olarak korunması çağrısı yapmıştı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Ayasofya ile ülke dışından yapılan açıklamaları 'Türkiye'nin egemenliğine saldırı' olarak gördüğünü söylüyor.