Abone Ol

Reza Zarrab kendini böyle savundu! Şok ifadeler

Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın tutuklu olarak yargılandığı, ABD'deki davada ikinci duruşma görüldü.

Reza Zarrab kendini böyle savundu! Şok ifadeler

Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın tutuklu olarak yargılandığı, ABD'deki davada ikinci duruşma başladı. Duruşmanın bugünkü bölümünde soruşturmanın baş aktörü Reza Zarrab ilk kez tanık sandalyesine oturdu. Türkiye saati ile 18:30'da salona giriş yapan Zarrab, ifade vermeye başladı. Zarrab "ABD ile işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu" dedi. Zarrab ayrıca ABD'deki cezaevinde 'rüşvet verdiğini' itiraf etti. İşte davadan detaylar...

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre ABD’de görülen ve tüm dünyanın dikkatle takip ettiği eski adıyla ‘Reza Zarrab’ yeni adıyla ‘Hakan Atilla’ davasının ikinci duruşması Türkiye saati ile 17:30’da başladı. Duruşmanın bugünkü bölümünde soruşturmanın baş aktörü Reza Zarrab tanık sıfatıyla ifade vermeye başladı. Ayakları kelepçeli ve hapishane kıyafetiyle salona getirilen Zarrab tanık koltuğuna oturtuldu. Zarrab, ifadesini Türkçe veriyor…

‘CEZAEVİNDEN ÇIKMAM İÇİN EN HIZLI YOLDU…’

Reza Zarrab sözlerinin başında ‘neden itirafçı’ olduğunu “ABD ile işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu” sözleriyle açıkladı.

İRAN KONUSUNDA TOPU ATİLLA’YA ATTI

Zarrab, 2016 yılında tutuklanmasıyla sonuçlanan Miami ziyaretine ilişkin ise “Neyle karşılacağımı bilmiyordum. Uzun bir seyahatin ardından şoke olmuştum. Doğru yanıtları veremedim. Endişeliydim” dedi.

Reza Zarrab, İran’ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını savundu ve “Yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını” söyledi.

Zarrab ayrıca 2010 ve 2011 yıllarında Irak Merkez Bankası’nın eski lideri Mahmud Bahmani ile iki kez doğrudan toplantı yaptığını söyledi.

“İRAN MERKEZ BANKASI İLE ANLAŞMA YAPTIK”

Reza Zarrab, İran merkez bankasına doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptığını da açıkladı.

GARDİYANLARA RÜŞVET VERDİĞİNİ İTİRAF ETTİ

Reza Zarrab dünkü duruşmada Hakan Atilla'nın avukatlarının cezaevinde infaz koruma memuruna rüşvet vererek alkol ve cep telefonu temin ettiği iddialarını da doğruladı. Zarrab rüşvet karşılığı infaz koruma memurunun cep telefonunu kullandığını söyledi.

‘OTELDE DEĞİL CEZAEVİNDEYİM’

Zarrab ayrıca otel odasında olduğu iddialarını reddederken, FBI gözetiminde olduğunu açıkladı.

SAVCININ ARDINDAN ATİLLA’NIN AVUKATLARI SORGULAYACAK

New York Güney Bölge Federal Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşması Türkiye saati ile 17:15’de başladı. Zarrab, 3 gün boyunca tanık sandalyesinde oturacak. Hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Zarrab önce savcılar sonra da eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla'nın avukatları tarafından sorgulanacak.

İddia makamındaki savcı, dünkü duruşmada, jürinin bulunduğu tarafa dönüp “Bu bir yalanlar davası. Size bu yalanları söyleyeni, yapanı göstereceğim. Amerika’yı zarara uğratan, ambargolarını delen bu isim” dedikten sonra parmağıyla Hakan Atilla’yı görerek “işte budur. O kişi Hakan Atilla’dır” şeklinde konuştu.
Davanın dünkü ilk duruşmasında ilk sözü, açılış konuşmalarını yapan ‘savcılık ve savunma’ almıştı. Savcılık ve savunmanın yaptığı açılış konuşmalarında şok suçlamalar gündeme gelmişti.