Abone Ol

Reza Zarrab ABD'de tutuklandı! 75 yıl hapis şoku

Son dakika haberi.. Reza Zarrab, İran'a yönelik yaptırımlardan kaçınmak için İran hükümeti ve diğer kuruluşların kurduğu mekanizmanın parçası olmak suçlaması yüzünden ABD'nin Miami kentinde gözaltına alındı.

Reza Zarrab ABD'de tutuklandı! 75 yıl hapis şoku

Şaşırtan son dakika haberi ABD'den geldi.. İran asıllı işadamı Reza ZarrabRıza Sarraf, ABD'nin Miami kentinde tutuklandı. Sarraf'a yönelik suçlama, İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı yönünde. Sarraf ve iki İranlı daha hakkında Manhattan'da bu suçlamalarla dava açılmıştı.

Rıza Sarraf, Türkiye'de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık'ta tutuklanmış, bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

Reza Zarrab ABD'de tutuklandı! 75 yıl hapis şoku - Resim: 1Ebru ve Reza'nın avukatı açıkladı: Boşanıyorlar mı?

Türkiye’de 17 Aralık rüşvet operasyonunda yakalanıp bir süre hapis yattıktan sonra serbest kalan işadamı Reza Zarrab, Miami’de İran yaptırımlarını ihlal ederek ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlamalarından tutuklandı. Bölge yargıcı Richard Berman’ın baktığı davada, savılık Zarrab ve diğer iki şahıs için ABD’yi dolandırmaktan beş yıl, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten 20 yıl, bankacılık sahtekârlığından 30 yıl ve karapa aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75’er yıl hapis istedi.

TÜRKİYE’de 17 Aralık rüşvet operasyonlarının göbeğinde yer alan ve bir süre hapis yattıktan sonra serbest bırakılan Reza Zarrab, ABD’ye gidince İran yaptırımlarını ihlal ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekarlığı ve karapara aklama suçlamalarından FBI tarafından Miami’de cumartesi günü yakalandı.

Zarrab, pazartesi günü de yine Miami’de çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.New York’un büyük davaları takip eden yıldız savcısı Preet Bharara, ulusal güvenlik konularından sorumlu Adalet Bakan Yardımcısı John Carlin ve FBI Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez’in yaptıkları açıklama uyarınca, Zarrab (33) ve iki İran vatandaşı Kamelia Cemşidi (29) ile Hüseyin Necafzade’nin (65) İran Hükümeti’nin yararına olacak biçimde sahtekârlık yaparak yüz milyonlarca dolarlık bankacılık işlemi yürütükleri iddia edildi.

75 YIL HAPSİ İSTENDİ

Bölge yargıcı Richard Berman’ın baktığı davada, savılık her üç zanlı için ABD’yi dolandırmaktan beş yıl, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten 20 yıl, bankacılık sahtekârlığından 30 yıl ve karapa aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75’er yıl hapis istedi.

Zarrab, Florida’nın Miami Kenti’nde 19 Mart Cumartesi günü yakalandı. Pazartesi günü de yine Miami’de federal mahkemenin karşısına çıkarıldı. Savcı Bharara, Zarrab’ın işlediği iddia edilen suçların sıralandığı 21 sayfalık iddianamenin açıklanmasının ardından davayla ilgili yaptığı açıklamada “Bu sanıklar, yıllarca İran ve İranlı şirketlere yönelik yaptırımları ihlal ettiler ve dünya genelinde karapara akladılar” dedi.

FBI Direktör Yardımcısı Rodriguez ise “2010’dan 2015’e kadar yaklaşık beş yıl boyunca zanlılar İranlı kuruluşlar adına finansal faaliyetler yürüterek İran’a karşı ABD ve uluslararası ekonomik yaptırımları ihlal ettiler” dedi.

İddianamede Zarrab ve diğer zanlıların adlarına yürüttükleri işlemler sayesinde fayda sağlayan İranlı kuruluşların, ABD’nin karalistesinde yer alan Bank Mellat, İran İslami Devrim Muhafızları’yla bağlantılı İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC), Naftiran Intertrade Company Ltd. (NICO), Naftiran Intertrade Company Sarl (“NICO Sarl”) ve Hong Kong Intertrade Company (HKICO) ve İran inşaat ve enerji şirketi MAPNA Group olduğu belirtildi.Zarrab’ın bu ağa bağlı Türkiye’deki şirketleri ise Royal Holding A.Ş., Durak Döviz Exchange, Al Nafees Exchange, Royal Emerald Investments; Asi Kıymetli Madenler Turizm, ECB Kuyumculuk İç ve Dış Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Güneş General Trading LLC olarak sıralandı.

Türkiye’de 17 Aralık rüşvet operasyonunda yakalanıp bir süre hapis yattıktan sonra serbest kalan işadamı Reza Zarrab, Miami’de İran yaptırımlarını by-pass ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlamalarından tutuklandı.

Savcılık Zarrab için 75 yıl hapis istedi.

Zarrabla beraber iki kişi daha tutuklandığı öğrenildi. Tutuklananların ikisinin de İran vatandaşı olduğu ve 29 yaşındaki Kamelya Cemşidi ve 65 yaşındaki Hüseyin Necafzade olduğu öğrenildi.

REZA ZARRAB KİMDİR?

Reza Zarrab kimdir, Reza Zarrab, 13 temmuz 1984 tarihinde Azerbaycan‘ın başkenti Bakü‘de doğmuştur. Eğitimini Bakü’de tamamladı. 2006 yılında İstanbul‘a yerleşti.

Zengin bir ailenin çocuğu olan Reza Zarrab, küçük yaşlarda ticarete atıldı. Armatörlük, kuyumculuk, petrol ticareti gibi işlerle uğraşan Reza Zarrab, kısa sürede servetine servet kattı. Özellikle altın piyasasında nam saldı.

Reza Zarrab ABD'de tutuklandı! 75 yıl hapis şoku - Resim: 2 İran'da Babek Zencani idam cezasına çarptırıldı

Reza Zarrab, İbrahim Tatlıses‘in henüz çocukken meşhur ettiği şarkıcı Günel ile 2000 yılında Bakü’deyken başlayan bir aşk yaşamıştır.

Bakü’deki işlerinin yanı sıra İstanbul Kapalıçarşı‘daki kuyumcu dükkanında mücevher işlemeciliği ve ticaretiyle adını duyurmaya başladı. Yalova‘da bir tersane kuran Zarrab çalışma ofisi olarak Metroport’u tercih etti. Ataköy Konakları Ve Şişli Elite Residance’ta evi vardır.

Yaptığı işler arasında bestecilik de olan Reza Zarrab’ın yaptığı şarkılardan “Eski Toprak”ı Sibel Can, “Ölümsüz Aşklar” ve “Neden” şarkılarını İbrahim Tatlıses yorumlamıştır. Ebru Gündeş‘in Evet adlı albümüne söz ve müziğini yazdığı ‘Sadece Sevdim‘ isimli şarkıyı vermişti. Müziğe olan ilgisi sayesinde tanışıp hayranı olduğu Ebru Gündeş ile evlendi.

Azeri iş adamı Reza Zarrab, 10 Şubat 2010 tarihinde şarkıcı Ebru Gündeş ile evlendi. 15 Ekim 2011 de kızı Alara doğdu.

Reza Zarrab, Ebru Gündeş‘e nikah hediyesi olarak plakasında ‘EBR’ harfleri olan 520 bin liralık BMW 7.60 aldı. Ayrıca Aston Martin marka 340 bin Euro değerinde bir spor araba daha aldı.

Evliliklerinden bu yana Reza Zarrab’ın, Ebru Gündeş’e hediye ettikleri inanılmaz bir servet değerindedir. Değerli hediyelerden bazıları arasında; lüks arabalardan başka, Kanlıca‘da yaklaşık 26 milyon değerinde ikiz yalı, 3 Milyon değerinde bir ofis, Bodrum Kalesi manzaralı 1 milyon 850 bin liralık yazlık, ultra lüks tekne, 800 bin lira değerinde ‘Dutyfree’ adlı şampiyon at, Dubai‘de bir ev sayılabilir.

Reza Zarrab, 2013 Aralık ayının başlarında müzayededen ressam Nazmi Ziya‘nın ‘Sanatçının Evi‘ konulu tablosunu 1 milyon 50 bin liraya satın alarak eşi Ebru Gündeş‘e yılbaşı hediyesi verdi.

Reza Zarrab, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında 16 Aralık 2013 tarihinde Üç bakanın oğlu ve işadamlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda şüpheli ile beraber gözaltına alındı.

İstanbul’daki yolsuzluk operasyonunda Ali Ağaoğlu ve Reza Zarrab‘ın yanı sıra Bakanlar, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar‘ın oğulları ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir gözaltına alındı.