Abone Ol

Putin: Darbeden sonra ilk arayan lider olduğumu biliyorum

Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili konuşan Putin, Rusya'nın ilkesel tavrının anayasaya aykırı her türlü girişimin karşısında olduğunu belirterek, "Sizin yönetiminizde Türk halkının bu sorunun üstesinden geleceğini umut ediyorum" ifadesini kullandı.

Putin: Darbeden sonra ilk arayan lider olduğumu biliyorum

Ankara-Moskova arasındaki uçak krizinden sonra ilk kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı VladimirPutin arasındaki tarihi görüşme başladı. Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili konuşan Putin, Rusya'nın ilkesel tavrının anayasaya aykırı her türlü girişimin karşısında olduğunu belirterek, "Sizin yönetiminizde Türk halkının bu sorunun üstesinden geleceğini umut ediyorum" ifadesini kullandı. Erdoğan ve Putin en son 15 Kasım 2015'te Antalya'daki G20 zirvesinde bir araya gelmişti.

Putin: Darbeden sonra ilk arayan lider olduğumu biliyorum - Resim: 1

Rusya'nın St. Petersburg kentindeki görüşme öncesi gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. İki lider bu sırada açıklamalarda bulundu.

Putin: Darbeden sonra ilk arayan lider olduğumu biliyorum - Resim: 2

Rusya lideri Putin bu esnada yaptığı konuşmada, "Geçen sene Kasım ayında Rus askerlerin öldürülmesinden sonra ilişkiler düşük seviyeye alçaldı. Şu an Türkiye’nin iç siyasi durumu son derece zorlu. Türkiye’nin bu zorlu günlerinde buraya gelerek ziyarette bulunmanız iyi niyetinin ifadesidir. Bu gelişmeler her iki ülkenin hayrına olacaktır" dedi.

Putin: Darbeden sonra ilk arayan lider olduğumu biliyorum - Resim: 3

Putin, "Darbe kalkışmasıyla ilgili yol açtığı iç krizden sonra sizi arayan ilk liderlerden bir tanesi olduğumu biliyorum. Ve tekrar bizim ilkesel tavrımızı dile getirmek istiyorum. Biz her türlü darbe kalkışmalarına, anayasaya aykırı olan bu tarz girişimlere karşı olacağız... Aynı zamanda Türk halkının bu sorunların üstesinden geleceğini, siz ülkenin başındayken üstesinden geleceğine inanıyorum. Bugün hem başbaşa, hem de genişletilmiş durumda ilişkilerimizi ele alma fırsatımız olacak. Bu arada ticari ve ekonomik ilişkilerimizin yeniden kurulması ve terörle mücadele konuları ele alınacaktır. Tekrar böyle bir fırsatımız olduğuna çok seviniyorum, hoşgeldiniz diyorum" ifadesini kullandı.

Putin: Darbeden sonra ilk arayan lider olduğumu biliyorum - Resim: 4

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle dedi:

"Böyle bir hassas döneminde sizlerin bu randevuyu vermeniz hakkında çok teşekkür ediyorum. Aslında planlamamız malum G20 zirvesiydi. Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok farklı olumlu bir sürecin içine girmiştir. Büyük hedefler belirlediğimiz bir süreçtir. Tabii o malum olaydan sonra onun süratle bir araya gelmemize vesile olması nedeniyle gerçekten teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki şimdi attığımız ve atacağımız bu adımlarla çok daha farklı bir sürecin içerisine gireceğiz. 15 Temmuz darbe girişiminin ertesinde sizlerin lider noktasında bizi arayışı hem tüm heyetimizi hem de halkımızı mutlu etmiştir.

Putin: Darbeden sonra ilk arayan lider olduğumu biliyorum - Resim: 5

Pazar günü de İstanbul’da yapılan dev miting halkımızın demokrasiye sahiplenişi ve darbelere karşı durmaları konusunda çok anlamlıydı. Bu ziyaretle beraber, sırası bizde olan üst düzey istişare konsey toplantılarına da başlayacağımız için çok mutluyuz.

Aramızda masada olan birçok ikili ilişkilerimiz var, bölgenin siyasi olarak bizlerden beklentileri var. İnanıyorum ki dayanışmamız bölgedeki sorunların çözümüne de yardımcı olacaktır. Ben tekrar çok teşekkür ediyorum."

Putin: Darbeden sonra ilk arayan lider olduğumu biliyorum - Resim: 6

dha