Abone Ol

Polimetre: Davutoğlu ve Babacan partilerinin oy oranı şu an yüzde 10

Medyafaresi.com özel haber - Polimetre’nin kurucusu siyasal veri analisti M. Günal Ölçer, Davutoğlu’nun resmi olarak kurulan Gelecek Partisi ve kurulması beklenen Ali Babacan’ın partisinin oy oranı, siyaset sahnesinde diğer partilere olan etkileriyle ilgili tespitlerini paylaştı.

Polimetre: Davutoğlu ve Babacan'ın oy oranı yüzde 10

Ölçer’e göre, Babacan ve Davutoğlu’nun partileri büyük bölümü AKP tabanından olmak üzere, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi’nden de oy alacak.

2020 ve 2021’de de erken seçim olmayacağını ifade eden Ölçer, bunun yeni partilere kökleşme ve partilerin oturması açısından faydası getireceğine, AKP’ye de daha da zayıflama getirebileceğine işaret ediyor.

Hülya Karabağlı / Medyafaresi.com özel haber

23-Haziran 2019’da yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde HDP’nin desteğini alamadığı takdirde AKP’nin seçimi 1 milyon civarında bir farkla kaybedeceği tespitiyle gözlerin çevrildiği siyasal veri analiz kuruluşu Polimetre’nin kurucusu M. Günal Ölçer, yeni partilere ilişkin analizlerini Medyafaresi.com ile paylaştı.

AKP’nin ömrünü tamamladığını, bunun bir seçimle tescillenmesi gerektiğine işaret eden Ölçer, gücünün önemli bölümünü AKP’den alacak Davutoğlu ve Babacan’ın CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi (SP) seçmeninden oy alabileceğine işaret etti.

Diğer partilerden gelecek oylarla yeni iki partinin toplam oy oranını yüzde 10 olarak belirten Ölçer’e göre, 2020 ve 2021’de de erken seçim olmayacak. Bu, yeni partilere kökleşme ve partilerinin oturması açısından faydası getirirken,  AKP’ye de daha da zayıflama getirebilecek.

Polimetre’nin kurucusu siyasal veri analisti M. Günal Ölçer, Davutoğlu’nun resmi olarak kurulan Gelecek Partisi ve kurulması beklenen Ali Babacan’ın partisinin oy oranı, siyaset sahnesinde diğer partilere olan etkileriyle ilgili tespitlerini paylaştı.

“Davutoğlu ile Babacan’ın son tahlilde birleşeceğini öngörüyoruz”.  

Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan’ın son tahlilde birleşeceğini öngörüyoruz.  Ayrı ayrı seçime gireceklerini düşünmüyoruz. Seçim sisteminden de çok fazla ilintili olmakla beraber ayrı ayrı seçime girmeyip birlikte hareket edeceklerini görüyoruz.

Artık yürümeyen AKP iktidarını Türkiye’de güç yapan odaklar şimdi bir başkalarını iktidara getirme ihtiyacı görüyorlar. Erdoğan ve partisinin halkın nezdinde karşılığı kalmadı. Bütün analizlerimizde hiçbir biçimde seçimi kazanma şanslarının olmadığını görüyoruz.

“Cumhur ittifakının Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yüzde 50’yi bulması imkansız.”

Bugün yapılacak seçimde şansları yok her geçen gün eriyorlar, kaybediyorlar. Bir şekilde seçim sistemini değiştirerek yüzde 35 ve yüzde 40 oy ve yüzde 60 milletvekili çıkaracak sisteme dönseler bile Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte yapılacağı için genel seçim özellikle Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yüzde 50’yi bulmaları imkansız görünüyor. Dolayısıyla AKP’yi iktidara getiren güçler Türkiye’de bir başkalarını iktidara geçirme çabası içinde.

Halkın önüne iki tane alternatif sunuldu, biri Babacan diğeri Davutoğlu. Bunlardan ikisi de koşacak biri öne çıkacak diğeri destekleyecek.

“Erken seçim olmayacak”

2020 yılında hatta 2021 yılında bile bir erken seçim olmayacak Türkiye’de. AKP içinden büyük kopmalar beklemiyoruz. Davutoğlu’nun zaten AKP’nin tabanında örgütlerinde bir karşılığı olduğunu Meclis grubunda çok fazla gücü ve etkisi olacağını düşünmüyoruz.

Babacan’ın etkisini de entelektüel kesimde aydınlar üzerinde halk üzerinde bir sempatisi olduğunu düşünüyorum. Kendileri açısından bu iki gücü birleştirmek zorundalar ve  bir şekilde birleştirecekler. Bu geçen zaman da yeni kurulan partilere fayda getirecek aslında, kökleşecekler, oturacaklar ve bu da AKP’nin zayıflamasını getirecek.

“Yeni partiler CHP, MHP, İYİ Parti, SP’den oy alacak”

AKP ömrünü tamamladı artık bunu bir seçimle tescillenmesi gerekiyor. Seçim yenilgisi sonunda o partiler yok oluyor. Bu yeni iki parti gücünü başlı başına AKP’den alacak, MHP’den,  İYİ Parti, CHP, SP’den de alacakları oy var. AKP’den önemli miktarda oy alacak zaman geçtikçe daha çok alacak.

Şu anda AKP’deki karşılığının yüzde 20 civarında olduğunu düşünüyorum her iki parti oylarının toplamının yani Babacan ve Davutoğlu oylarının toplamının AKP seçmeni, tabanı nezdinde yüzde 20 civarında bir karşılıkları olduğunu düşünüyorum.

AKP’nin şu anda yüzde 40 derseniz oyuna yüzde 20’si yüzde 8 yapar.  Diğerlerinden alacakları oylarla şu anda yüzde 10 civarında. Davutoğlu ve Babacan partilerinin yüzde 10 civarında bir karşılıkları olduklarını öngörüyoruz.

“İki yeni partinin şu anda oy oranı yüzde 10”

İkisini toplamının yüzde 10 olacağını düşünüyorum.Türkiye barajı olduğun düşünüyoruz. Bunların seçime girmeleri bir ittifak içinde olmaları gerekir. Cumhur ittifakı içinde olduğunu düşünmek şu anda söz konusu değil Millet İttifakı içinde öngörürsek seçim sonucu AKP ve  MHP için iyice hüsran olur.

Medyafaresi.com