Abone Ol

Coşkunlar havai fişek fabrikasında daha önce 5 kez patlama olmuş

Sakarya’nın Hendek ilçesinde patlama meydana gelen Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasının iş cinayeti sicili kabarık. Aynı firmada daha önce 5 patlama yaşandı.

Coşkunlar havai fişek fabrikasında daha önce 5 kez patlama olmuş

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan, hava fişek üretimi yapılan Coşkunlar adlı fabrikada meydana gelen patlamada, ilk açıklamalara göre 2 işçi yaşamını yitirdi 73 işçi yaralandı. Aynı firmanın daha önce 3 kez patlamayla gündeme geldiğini belirten İSİG Meclisi geçmişin verilerini paylaştı:

Verilere göre yaşana patlamalarda 6 işçi yaşamını yitirdi. İSİG Meclisi "Bu fabrika da yaşanan patlamalar, ölümler ve yaralanmalar belli. Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?” diye sordu.

ADI DEĞİŞİYOR, ÖLÜMLER DEĞİŞMİYOR

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, aynı aileye ait olan ve her patlama sonrası isim ve il değiştiren firmaya ilişkin elindeki bilgileri paylaştı. Şimdiye kadar 5 işçinin yaşamını yitirdiği, 100 işçinin de yaralandığını belirten İSİG, fabrikanın adının patlamalar sonrası sürekli değiştiğini belirterek, “Coşkunlar, Büyük Coşkunlar, Venüs Coşkunlar... En son fabrika Niğde ve Sivas'a taşınmış ve adı Yertaş Patlayıcı Maddeler olmuştu” dedi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

17 Ağustos 2009: Çoşkunlar Havai Fişek fabrikasında Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuvar bölümünde patlama meydana geldi. Üretim tesisindeki binaları yerle bir eden patlamada 1 işçi hayatını kaybetti, 33 işçi yaralandı.

29 Eylül 2009: Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. Yangına maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi sebep oldu.
11 Şubat 2011’deki patlamada bir çocuk annesi 33 yaşındaki işçi Hediye Hallaç hayatını kaybetmiş ve 10 işçi yaralanmıştı.

14 Aralık 2014'te fabrikada gerçekleşen patlamada 38 yaşındaki işçi Yılmaz Şapoğlu hayatını kaybetmişti.

27 Ocak 2018’de Niğde’deki fabrikada gerçekleşen patlamada 32 yaşındaki işçiler Muharrem Alkan ve İlyas Ünlü hayatını kaybetmişti.

İSİG Meclisi “Soruyoruz; bu fabrika da yaşanan patlamalar, ölümler ve yaralanmalar belli. Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?” diye sordu.

FİRMADAN PİŞKİN AÇIKLAMA

11 Şubat 2011'de bir işçinin öldüğü patlama sonrası Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası Genel Müdürü Yaşar Coşkun, “Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının yüzde 98'i önlenemez. Ölen işçinin de -doktorun dediğine göre- korkudan ödü patlamış” şeklinde açıklama yapmıştı.

FABRİKA MÜDÜRÜ "AVRUPA'NIN EN GÜVENLİ FABRİKASI" DİYE ÖVMÜŞTÜ

Yaşar Coşkun, 2011 yılında fabrikada yaşanan patlamalara dair katıldığı bir radyo programda fabrikanın standarlarını "İşyerimiz Avrupa standartlarında yapılmış ve Avrupa'nın en güvenli fabrikasıdır. Çin patlayıcı konusunda lider ülke. Ben de sık sık Çin'e gidip gelirim. Çin ile Türkiye'yi kıyaslıyorum. Şu sonuca varıyorum, fabrikamız kolay kurulacak bir fabrika değil" ifadeleri ile fabrikayı övmüştü.