Abone Ol

Panama belgeleri Dünyayı sarsıyor! İzlanda Başbakanı istifanın eşiğinde

Panama menşeli hukuk firması Mossack Fonseca’nın basına sızdırılan belgelerine göre aralarında Putin’in de olduğu liderlerin vergi kaçırdığı iddia ediliyor

Panama belgeleri Dünyayı sarsıyor

Panama hukuk firması olan Mossack Fonseca’ya ait 11 milyon sayfadan oluşan kayıtlar “Panama Belgeleri” başlığı ile basına sızdırıldı. BBC’nin haberine göre Mossack Fonseca, aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en yakın arkadaşlarından ve kızının vaftiz babası olan müzisyen viyolonselist Sergi Roldugin dahil 72 ülkenin eski liderlerinin ve şu anki başkanlarının da bulunduğu müşterilerinin para aklamasına ve vergi kaçırmasına yardımcı oluyor.Servis edilen belgelerde Putin’in yakın çevresinin inanılmaz seviyede varlıklı hale geldiği belirtilirken, Putin’in bu dosyaların hiçbirinde isminin geçmedi de ifade edildi ve Putin’in ailesinin de bahsedilen paradan yararlandığı tahmin ediliyor

Belgelerin ilk kısmını inceleyen Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ICIJ’in yöneticisi Gerard Ryle, belgelerin Mosscak Fonseca’nın geçtiğimiz 40 yıl boyunca yaptığı işlemleri gün gün gösterdiğini belirtiyor. Ryle, bu sızıntının offshore sektörüne vurulan şimdiye kadarki en büyük darbe olduğunun altını çiziyor.

78 ülkeden 107 medya kuruluşuna servis edilen belgelerde gizli offshore şirketler ile Mısır’ın eski başkanı Hüsnü Mübarek, Libya’nın idam edilen lideri Muammer Kaddafi ve Beşar Esad’ın aileleri ve yakınları arasındaki bağlantılar yer alıyor.

RUSYA BAĞLANTISI
Belgeler ayrıca Putin’in yakınları ve bir Rus bankası tarafından yönetildiğinden şüphelenilen milyar dolarlık bir para aklama organizasyonu da ortaya çıkartıyor. Belgelere göre Bank Rossiya Putin’in en yakın iki dostunun sahip olduğu offshore sirketler aracılığı ile ülkeden para çıkartılıyor. Putin’in dostu ve kızının vaftiz babası viyolonselist Sergei Roldugin kâğıt üstünde şüpheli işlemlerle milyonlarca dolar kazanç elde etmiş. Ancak dokümanlarda şirket Sergei Roldugin’e ait gözükse de aslında bunun şirketin asıl sahibinin kimliğini gizlemek için ayarlanmış bir paravan olduğu belirtiliyor.

FIFA BAĞLANTISI
ICIJ’in Panama belgelerine dair paylaştığı bilgilere göre FIFA etik komitesi üyesi Juan Pedro Damiani’nin hukuk firması, FIFA’da patlak veren rüşvet skandalında ismi geçen eski FIFA Başkan Yardımcısı Eugenio Figueredo ile ilişkili bir offshore şirketini ve Latin Amerika’da futbol maçlarının gösterim hakkı için rüşvet vermekle suçlanan baba oğul Hugo, Mariano Jinkis ile bağlantılı 7 şirketin temsilcisi olduğu ortaya çıktı.

MESSİ DE BELGELERDE
Barcelona’nın dünyaca ünlü oyuncusu Lionel Messi’nin de adı belgelerde geçiyor. Kayıtlar Messi ve babasının Panama şirketi Mega Star Enterprise adlı firmanın sahibi olduklarını gösteriyor. Şu an İspanya’da Messi’nin offshore hareketleri soruşturuluyor.