Abone Ol

Oscarlı İlk Siyahi Aktör Sidney Poitier Hayata Veda Etti

Hollywood'un ilk dönem oyuncularından olan ve ABD'nin Oscar kazanan ilk siyahi aktörü olan Sidney Poitier, 94 yaşında vefat etti.

Oscarlı İlk Siyahi Aktör Sidney Poitier Hayata Veda Etti

ABD sinemasının erken döneminin en önemli aktörlerinden Sidney Poitier öldü.

ABD'de en iyi erkek oyuncu Oscar'ını kazanan ilk siyahi sinema sanatçısı olan Poitier'ın Hollywood'daki "renk" engelinin aşılmasında önemli bir yeri bulunuyor.

Miami'de 1927'de doğan ve yaşamını bir süredir Bahamalar'da devam ettiren aktörün vefat haberi Bahamalı yetkililer tarafından doğrulandı.

"Lilies of the Field" filmindeki rolüyle, ilk defa bir siyahi olarak 1964'te en iyi erkek oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanan Poitier, 1967'de Katharine Hepburn ve Spencer Tracy ile birlikte rol aldığı "Guess Who's Coming to Dinner" isimli filmle asıl ününe kavuştu.

1997'de oyunculuktan emekli olan aktör, 2007 yılına kadar Japonya'da yerleşik olmayan Bahama Büyükelçisi olarak görev yaptı.

Siyahi oyuncu, "olağanüstü başarılı bir sanatçı ve insan" vasfıyla 2002'de Fahri Akademi Ödülü'ne layık görülmüş, 2009'da ise ABD Başkanı Obama tarafından ABD'nin en yüksek sivil onuru olan Başkanlık Özgürlük Madalyası ile taltif edilmişti.