Abone Ol

Öğrencileri dün Ömer Dayı bugün kek yaktı

8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem merkezi ortak sınavları TEOG tamamlandı

Öğrencileri dün Ömer Dayı bugün kek yaktı

Birinci gün oturumu dün gerçekleştirilen birinci dönemi TEOG sınavları bugün yapılan sınavlarla sona erdi. TEOG-2′de öğrenciler Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil dersleri sınavlarına girdi. TEOG’da dün Türkçe, Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavları yapılmıştı. Toplam 1 milyon 174 bin 427 öğrenci, dün ve bugün üçer dersten sınava girdi. Sınavlar yurtiçinde 970 merkez, 16 bin 237 okul, 91 bin 349 salonda; yurtdışında ise 7 ülke, 14 merkez, 22 okulda yapılırken toplam 200 bin öğretmen görev yaptı. Yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde her iki gün yapılan oturumlar 09.00, 10.10 ve 11.20′de başladı. Sınavda her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanıldı.

ÖĞRENCİLER DÜN  'ÖMER DAYI' BUGÜN 'KEK' SORUSUNDA YANLIŞ YAPTI

Dün Türkçe'deki 'Ömer Dayı' sorusunun damga vurduğu TEOG sınavında bugün ise uzmanlar 'kek yapımı' ile ilgili İngilizce sorusunu öğrencilerin yapamadığını dile getirdi. Uzmanlar dün ve bugün yapılan birinci TEOG sınav sorularıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, iki soruda hata olduğunu dile getirdi. Yılmaz, sorulara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Her iki günde yapılan 6 sınav genel olarak değerlendirdiğimizde son üç yılın yanı en zor sınavı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yılki sınavlar öğrencilerin konularla ilgili edim ve kazanım çıkarma becerilerini de ölçmeye yönelik hazırlanmış. Ayrıca sınavlar 8. sınıf konularından yapılmış olmakla birlikte özellikle Türkçe ve matematikte öğrencinin 6. ve 7. sınıf bilgilerine de sahip olunması gerekiyor."

SON ÜÇ YILIN EN ZOR TÜRKÇE SINAVI

Eğitim Uzmanı Yılmaz, sorulara ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:
Türkçe ;

Son 3 yılın en zor Türkçe sınavı.
A Kitapçığı
1. Soru: (Sözcükte Anlam) anlamı bulma açısından zorlayıcı. Her seçenekte değişik sözcük ve anlam var.
2. Soru: Kurcalamak deyiminin cümleye kattığı anlamla ilgili çeldiriciler çok güçlü. (A-D) doğru Yanıt B.
4. Soru: 'Ömer DAYI' sorusu öğrenciler. Öznel Nesnel kavramını karıştırmış.
5. Soru: (Neden sonuç ilişkisi) alışılmışın dışında biraz daha zorlayıcı. (bir tık daha kapalı) Önceki TEOG’larda çok açık soruluyordu.
7. Soru: (Yazı Türü) zorlamışlar. Ama soru çok açık.
14 Soru: İtiraza sebep olabilir. Bu soru iki ayrı metnin karşılaştırması ortak yönü olmayanı soruyor. Teorik olarak iki cümlede karşılaştırma var. İki paragrafta da birer karşılaştırma cümlesi var. Birinde olması gerekiyordu, virgülün (soruyu hazırlayanlar) (Karşılaştırma değil, bilgi verme diyebilirler)
17. Soru: (;) geçmişe göre daha alt görevlerine değinilmiş. Sıkça bilinenden daha alt bir soru tipi. (Soru çok güzel hazırlanmış) Sorular genel anlamda anlaşılır ve geçen yıla göre biraz daha zor.

Matematik ; 16 soru geçen yılla hemen hemen aynı.4 soruda zorlamışlar.
A KİTAPÇIĞI
3.SORU: Üslü ve ondalıklı sayılar birlikte kullanılmış. Geçmiş bilgilerin kullanılmasını gerektiriyor. (Hem 8.sınıf hem 6. Sınıf konusu)
6.SORU: Üslü sayılar. Sorunun çözümü için öğrencinin tam kare sayıları bilmesi ve yorum yapabilmesi gerekiyor. (Özellikle bu tarz sorular orijinal ve yorum gerektiren sorulardır.)
9.SORU: Köklü sayılarda sıralama sorusu. Mantık ve yorum gerektiriyor. En çok eleyen soru. Öğrencilerin büyük çoğunluğu ilk kez böyle bir soru tipi ile karşılaşmıştır.
18-19. SORU: İkisi de kara köklü sayı sorusu. Çözüm için öğrencinin 7. Sınıf geometri konularını da bilmesi gerekiyor.
Özetle geçen yıldan daha zorlayıcı cevabı net olan sorular. Öğrencinin mantık yürütme becerisini ölçmeye yönelik sorularla zorlamışlar.

Din Kültürü Ahlak Bilgisi
Geçen yıla göre daha seçici bir sınavdı. Yorum sorusu fazlaydı.
A KİTAPÇIĞI
9. SORU: Seçici soru okulda para bulan öğrenci davranışının ayet karşılaştırması ağırdı.
19. SORU: Kaza sorusu çok mantıklı olmamakla birlikte cevabı açıktı.

2 HATALI SORU VAR

Fen Bilimleri
Genel anlamda geçmiş TEOG sorularına göre daha eleyici. Hatalı olduğunu düşündüğümüz sorular dışındaki sorular çok güzel hazırlanmış.
A KİTAPÇIĞI
2. VE 3. SORULAR: öğrencilerin bilimsel düşünme becerilerini ölçmeye yönelik paragraf soruları şeklinde sorulmuş. Bu tür sorularla ilk defa karşılaştılar. Bu iki soru aynı zamanda eleyici sorulardı. Son üç yılın en zor sınavı Fen Bilimleri sınavı olduğunu düşünüyoruz.

KEK YAPMAYI BİLMEYEN...

İngilizce:
Fırında kek yapmayı bilemeyen İngilizceden 1 soruyu kaçırdı. İngilizce soruları anlama ve yorumlamaya dayalı olduğu için dil alt yapısı gerektiriyor. Önce ki yıllarda olduğu gibi gramer ve sözcük ile ilgili sorulardan çok öğrencinin okuduğunu anlama ve uygun durumu düşen ifadeyi bulmaya yönelik sorular ağırlıkta idi. Öğrenciler en çok 'C KİTAPÇIĞINDAKİ' Fırında kek yapmakla ilgili bir sıralama sorusu olan 10. soruda yanlış yapmışlar. Sınav soruları edinim ve kazanımlara bağlı hazırlanmış.

İŞTE O SORU

Kek nasıl yapılır?

1.ADIM Fırını önceden 180 dereceye ısıtın

2.adım Yumurtalar ve şekeri bir kasede karıştırın

3.adım Yağ, süt, un ve kabartma tozu ekleyin

4.adım Tüm malzemeleri karıştırın ve karışımı kaba dökün

5.adım Fırına koyun ve otuz dakika pişirin

6.adım Servis etmeden önce on dakika soğumaya bırakın

Soru: Diğer malzemeleri eklemeden önce …. yapıyoruz

a. otuz dakika pişiriyoruz

b. on dakika soğumasına izin veriyoruz

c. karışımı kaba döküyoruz

d. yumurtalar ve şekeri bir kasede karıştırıyoruz

Sorunun doğru yanıtı 'd' şıkkı