Abone Ol

Nagehan Alçı hangi konuda CHP sözcülerini haklı buldu?

Habertürk yazarı Nagehan Alçı,Bakan Berat Albayrak’ın, geçtiğimiz günlerde Ali Babacan dönemini kastederek “Birileri ülkeyi ithalat cenneti yaptı” sözlerini gündeme getirdi. O dönem Erdoğan’ın Başbakan olduğunu hatırlatan Nagehan Alçı, CHP sözcüleri ‘haksız değiller’ dedi.

Nagehan Alçı hangi konuda CHP sözcülerini haklı buldu?

Nagehan Alçı, “Berat Albayrak ‘Birileri ülkeyi ithalat cenneti yaptı’ derken kimi kast etti” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Alçı yazısında, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın sözlerinin perde arkasını ele alırken, CHP tarafından "Hazine ve Maliye Bakanı damadınız, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan ithalatın yüzde 83’ünün son 17 yılda sizin döneminizde yapıldığının herhalde farkında değil" eleştirisini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Albayrak’ın “Birileri bir dönem ülkemizi ithalat cenneti yapmaya çalıştı” sözlerinin bir ekonominin başında Ali Babacan’ın olduğu dönemi kast ettiğini söyleyen Alçı, “Elbette Ali Babacan ekonominin patronuyken de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dı.

Dolayısıyla CHP sözcüleri ve diğer muhalif iktisatçılar da haksız değiller bu anlamda. Sonuçta Babacan da Tayyip Bey’in bir kurmayı olarak ekonomiyi yönetiyordu” ifadelerini kullandı. Alçı yazısının devamında, Erdoğan’ın da politikalarından dolayı özeleştiri yaptığını dile getirdi.

İşte Nagehan Alçı’nın bugünkü yazısı:

“Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı 365 oda ve borsa başkanı ile 61 sektör meclis başkanının katılımıyla gerçekleştirilen TOBB Ekonomi Buluşması'na telekonferansla katıldı ve burada birkaç gündür çok tartışılan şu sözü söyledi:

Peki kim bu birileri? Berat Albayrak kimi kast etti?

CHP sözcüleri bu ifadeleri üzerinden Albayrak’a yüklendiler ve kayınpederini yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirip eleştirmediğini sordular.

Berat Albayrak’ın ülkemizin ithalat cennetine dönüştürüldü dediği dönem esasen Ali Babacan’ın ekonominin patronu olduğu ve 1 doların neredeyse 1 TL’ye eşit olduğu dönemdir.

O dönem uzun süre dünyadaki bol para, ucuz para akımından da faydalanarak TL çok yüksek değerde tutulmuş ve hakikaten ithalat patlamıştı.

Elbette Ali Babacan ekonominin patronuyken de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dı.

Dolayısıyla CHP sözcüleri ve diğer muhalif iktisatçılar da haksız değiller bu anlamda.

Sonuçta Babacan da Tayyip Bey’in bir kurmayı olarak ekonomiyi yönetiyordu.

1 dolar-1 TL politikası Erdoğan’ın onayı olmadan elbette hayata geçemezdi.

Peki Berat Albayrak’ın bir dönem AK Parti’nin uyguladığı 1 dolar-1 TL politikasıyla ilgili söyledikleri özünde doğru mu yanlış mı?

AK Parti dönemine dair bir özeleştiri olarak görülmesi gereken bu sözlerin haksız olup olmadığını tartışmak gerekmez mi?

Ben iktisatçı değilim. Ekonomi gazetecisi de değilim ama bu tartışmanın neden ilgimi çektiğini anlatmak isterim.

Yazının devamı için TIKLAYIN