Abone Ol

Mutasyona uğramış koronavirüs nedir? Daha fazla mı tehlikeli?

İngiltere'nin güneyinde başlayarak Avrupa ülkelerine sıçrayan yeni koronavirüs mutasyonu endişe yarattı. Mutasyona uğramış koronavirüs internette araştırılmaya başlandı. Mutasyona uğramış koronavirüs daha fazla yayılımcı mı? Aşıyı etkisiz hale getirebilir mi? Detaylar haberimizde..

Mutasyona uğramış koronavirüs nedir? Daha fazla mı tehlikeli?

Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) BBC'ye yapılan açıklamada, mutasyona uğrayan koronavirüsün Birleşik Krallık'ın dışında, Hollanda, Danimarka ve Avusturya'da tespit edildiği belirtildi.

MUTASYONA UĞRAMIŞ KORONAVİRÜS NEDİR?

Yeni tip corona virüsün mutasyona uğraması kulağa korkunç geliyor ancak mutasyon ve değişim, virüslerin yapmakta olduğu doğal bir şeydir. Çoğu zaman virüsler bizi enfekte etmekte daha da kötüleşecek şekilde kendini değiştirir.

AŞIYI ETKİSİZ HALE GETİREBİLİR Mİ?

Güneydoğu İngiltere'de tespit edilen yeni corona virüs varyasyonunun daha kolay bulaşabildiğine, daha ciddi semptomlara neden olabileceğine veya aşıyı işe yaramaz hale getirebileceğine dair net bir kanıt yok.  Bilim insanları iki neden üzerinde duruyor:

Birincisi, vakaların daha yüksek olduğu yerlerde değişim seviyelerinin daha yüksek olmasıdır. Bu, iki şekilde yorumlansa da bir uyarı işaretidir. Virüs, daha kolay mutasyona uğrayabilir ve daha fazla enfeksiyona neden olabilir.

DAHA FAZLA YAYILIMCI MI?

Ancak değişen virüs, doğru zamanda doğru kişilere bulaşarak da şanslarını artırabilir. "İspanyol türünün" yaz boyunca yayılmasının bir açıklaması, insanların ona tatilde yakalanıp evine taşımasıydı.Laboratuar araştırmaları, bu cinsin diğerlerine göre çok daha fazla yayılımcı olduğunu gösterdi.

VİRÜS NASIL MUTASYON GEÇİRİYOR?

Bir başka konu da virüsün mutasyonunun nasıl gerçekleştiğidir.

İngiliz Prof. Dr. Nick Loman, “"Beklediğimizden fazla, virüs şaşırtıcı derecede çok sayıda mutasyona sahip ve birkaçı ilginç görünüyor” dedi.

Dikat çeken iki tür mutasyon var. Her ikisi de, virüsün onları ele geçirmek için vücudumuzun hücrelerine açılan kapıyı açmak için kullandığı anahtar değerde önemli başak proteininde bulunur.

İngiltere üzerinden yayılan yeni bir corona virüs varyantının  “çarpıcı” miktarda mutasyona sahip olduğunu açıklandı. “VUI - 202012/01” adlı mutasyonu araştıran  Birleşik Krallık Covid-19 Genomics UK Konsorsiyumu (COG-UK) üyeleri, virüsün genetik yapısında meydana gelen '17 değişikliği' ortaya çıkardıklarını söyledi.

AŞIYI ETKİSİZ HALE GETİREBİLİR Mİ?

Bununla birlikte,  İngiltere'nin Baş Tıbbi Danışmanı Chris Whitty de dahil olmak üzere bilim insanları şu ana dek Galler, İskoçya, Danimarka ve Avustralya'da görülen mutasyonun aşılar üzerinde herhangi bir etkisi olacağına dair 'henüz hiçbir kanıt bulunmadığını' söylediler.

Birmingham Üniversitesi  Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Enstitüsü'nde çalışan ve COG-UK üyesi olan Profesör Nick Loman, meydana gelen değişikliklerin fazla olduğunu kabul ederek, “Meydana gelen değişiklik gerçekten çarpıcı.

Çoğu Covid aşısı, bağışıklık sisteminin virüsün başak proteinlerini tanıması ve gelecekte virüs bulaşmaya çalıştığında onlara saldırması için eğiterek çalışır. Ancak başak proteinlerinin şekli mutasyonlar yoluyla değiştirilirse, bunun az da olsa aşılar üzerinde etkisi olabilir” ifadelerini kullandı.

İLK KEZ GEÇEN EYLÜL AYINDA TESPİT EDİLDİ

“VUI - 202012/01” adı verilen yeni tür, ilk olarak Eylül ayında İngiltere’nin Kent şehrinde tespit edildi.Çoğunlukla güney İngiltere'de olmak üzere, yeni türün binden fazla doğrulanmış vakası belirtildi.