Abone Ol

Murat Yetkin: Türkiye ABD'ye F-16 İçin Yunanistan Sözü Veremez

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, ABD Temsilciler Meclisi'nin 14 Temmuz'daki Kongresi'nde Türkiye aleyhtarı havanın canlı kanıtı sayılacak bir karar aldığını belirterek çarpıcı eleştirilerde bulundu. İşte detaylar...

Murat Yetkin: Türkiye ABD'ye F-16 İçin Yunanistan Sözü Veremez

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, ABD Temsilciler Meclisi'nin 14 Temmuz'daki Kongresi'nde Türkiye aleyhtarı havanın canlı kanıtı sayılacak bir karar aldığını belirterek, "Meclis ABD Başkanı Joe Biden’ın Türkiye’ye F-16 satışına Yunanistan engeli koyarak izin vermesini istedi şerhi öngören koyarak onayladı. 179’a karşı 244 oyla kabul edilen ve ABD Meclisindeki, Ermenistan ve Yunanistan lobilerinin temsilcilerinin adını taşıyan Pallone/Pappas değişiklik önergesine göre Türkiye’ye ancak Yunanistan hava sahasını ihlal etmeme sözü verirse F-16 satılmalı.

Bu yalnızca Türkiye’den F-16 uçakları karşılığında Yunanistan’ın onlarca yıldır kabul ettiremediği hava sahasını ABD Kongresi üzerinden kabul etmesini isteme anlamına gelmekle kalmıyor. Aynı zamanda Türkiye’nin egemenlik hakları üzerine ipotek koyma isteğini de gösteriyor. Olacak iş değil. Sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın değil, hiçbir Türk siyasetçisinin böyle bir kaydı kabul etmesi, bu sözü vermesi düşünülemez. Amerikalı siyasetçiler de bunu bilecek deneyime sahip olduklarına göre, bu hamlenin iki amacı olabilir: Türkiye’yi kışkırtmak ve Kasım ayındaki seçimlerde kendi oy tabanı etnik gruplar üzerinden Biden’a şantaj yapmak." diye yazdı.

ABD Kongresindeki Türkiye-karşıtı lobilerinin silahlı İHA satışının engellenmesi sonucu Türkiye'nin kendi İHA ve SİHA'larını yaptığına işaret eden Yetkin, "O bakımdan Türkiye, yerli silah sanayiinin hızla büyümesini bir bakıma ABD’deki Yunan lobisine de borçlu.
Biden sözünde durmaz ve F-16 satışı engellenirse bunun Türkiye-ABD ilişkilerine ya da Rusya’ya karşı NATO’nun güçlenmesine bir faydası olmaz ama Türkiye’de savunma sanayiinin daha da gelişmesine faydası olur." ifadelerini kullandı.

Kaynak: yetkinreport.com