Abone Ol

Miley Cyrus tamamen kontrolden çıktı

Miley Cyrus tüm zamanların en tekinsiz pop yıldızı olmaya devam ediyor. Yeni albümü 'Miley Cyrus & Her Dead Petz' ile kafalarda yeni soru işaretleri yaratmaya da...

Miley Cyrus tamamen kontrolden çıktı

Hürriyet'ten Erdem Tatar'ın Miley Cyrus haberi şöyle,

Miley Cyrus’un bugüne dek ortaya koyduğu en kimlikli iş olan “Bangerz” (2013) albümü hem genç sanatçının kariyerini hem de bizim bakış açımızı değiştirmişti. Dürüst olmak gerekirse Hannah Montana karakteriyle yaşadığı kimlik bunalımından kurtulduktan sonra imza atabildiği yegâne şarkılar vasat pop albümlerine dönüşmüş ve unutulmak üzere piyasaya sürülmüştü. Miley Cyrus’un ciddiye alınabilecek pek yanı yoktu ve ortaya koyduğu kimlik Hannah Montana iken bile daha özgün duran, şımarık bir kızcağızdan farksızdı. “Bangerz” bu algıyı yerlebir etti. Aç bir kaplanın besili bir antilobun etine dişini geçirmesi gibi Miley’nin geçmişini tarumar ediverdi. Miley Cyrus bana “Bangerz”da iki şey öğretti; bu kafadan yarı kontak olduğundan şüphelendiğim kızın inanılmaz bir sesi vardı ve pop müziğe dair vizyon sahibi kaygılara sahipti, ikisini birleştirip ortaya çıkardığı şey neredeyse bir başyapıttı.

Miley çişini yaparken çekilen fotoğrafı paylaştı!

DERİN DARBE

“Bangerz”ın pozitif yanı şarkılarıyken negatif yanı Miley’nin ta kendisiydi. Medeniyete savaş açan Vikingler misali saldırıyordu tüm “doğrulara”. Tam bir sürtük gibi giyiniyor, uyuşturucu kullandığını saklamadığı gibi bu durumun adeta promosyonunu yapıyor, cinselliği “getir gözüme sok bari” samimiyetinde yaşıyor ve bunu normalleştiriyordu. Sıradanlaştırıyordu ya da kanıksatıyordu da diyebilirsiniz... Bunu 30’lu yaşlarında insanlara yaptığını mı zannediyorsunuz? Onun rengârenk seks ve uyuşturucu panayırı, Hannah Montana’nın dudağını uçuklatacak şeyleri reşit olmamış kız çocuklarının ruhlarına işliyordu. Hani metalcilere sahnede civciv eziyorlar derler ya, Miley bir jenerasyonu ezcümle toplumsal erozyona uğratıyordu! Gerçek kötülüğün sahte masumiyet maskesini içerden kemirerek kan revan içinde bırakan Miley, artık zapt edilemez bir şeye dönüşmüştü.

Miley Cyrus yine dozu kaçırdı

ÇITA BİZİM İŞİMİZ

Yanlış anlaşılmasın, Miley’nin hastasıyız ve yaptığı şey akla ziyan da gelse büyük başarı örneği. Ancak her yaptığının yanına kâr kalmasını sağlayacak kadar etkin başarılar mı bunlar?

Siz  düşünürken ben perspektifi biraz da piyasa döngüsüne çekeyim. Miley Cyrus pop müziği tehlikeli hâle getirerek kurallarını da kendi yazmaya başladı. Uyuşturucu kullanması şok edici bir haber mi? Kız VMA’de çantasından tüttürecek neşriyat çıkardı yahu! Bundan 15 sene önce bir pop yıldızı -diyelim Britney Spears- uyuşturucu kullanırken görülse topa tutulur muydu, tutulmaz mıydı? Miley bu tarz şeyleri elinden geldiğince bariz yaparak normalleştirip önemsizleştirme yoluna gidiyor. Algı yönetimiyse algı yönetimi, üst akılsa biraz fazla yükseğe çıkmış tarafından mis gibi üst akıl. Miley Cyrus bir dönüm ve kırılma noktasını ele geçirdi pop müzikte; Madonna’nın ve Lady Gaga’nın tohumlarını ektiği cinsel kimlik ve özgürlükleri elinin tersiyle iterek cinsellik olayını pornografik sınırlara çekti.

 Miley Cyrus altsız pozlar verdi!

Artık bu saatten sonra ortaya çıkacak herhangi bir pop yıldızının eşiğini Madonna ya da Gaga değil, Miley temsil ediyor olacak. Sert sözlerle uyuşturuculara methiyeler düzen hip hop grupları asla Miley Cyrus’un Hello Kitty’li “otçul” görselleri kadar tehlikeli olamayacaklar. Afro Amerikalıların sokak çetesi imajından kaçan çocuklar Miley’nin dünyasındaki kenevir tarlalarında koşturmaktan çekinmeyecekler. Miley Cyrus sadece kendi imajında ya da pop müzikte aşırılık devrimi yapmıyor, elindeki kitlesel gücü kullanarak komple dünyayı sarsıyor. Bu yolun sonunda kendisini tüketmesi hayli olası gözükse de sonunun Amy Winehouse gibi olacağını öngörmek zor. Peki Miley bir zamanlar sadece erotik imajı yüzünden topa tutulan Christina Aguilera gibi kimlik değiştirip tövbekâr bir diva olabilecek mi? İşte orasını zaman gösterecek.

HAYVANLARA NE OLDU?

Açıkçası bunları konuşmadan suya sabuna dokunmamış bir Miley yazısı yazmayı ne kendime ne de Miley’ye yakıştırırdım, bu mevzuları atlattığımıza göre müziğe dönelim. Miley’nin “Bangerz” sonrası yakınlaştığı Flaming Lips grubunun lideri Wayne Coyne, 2014 yılında yayımladığı The Beatles anma albümü “With a Little Help from My Fwends”te güzel yıldıza iki şarkı yorumlatmıştı. ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ ve‘A Day in the Life’ adlı Beatles klasiklerinde sesiyle şov yapan Miley, eleştirmenlerin yüzlerini güldürmüş, “Bangerz”ın tek atımlık kurşun olmadığını cümle âleme ispatlamıştı.

Geçtiğimiz aylarda 2015 MTV Video Müzik Ödülleri Gecesi’ni sunan çılgın yıldız, organizasyon sırasında Nicki Minaj’la kapışarak yine adından söz ettirdi ancak esas bombayı programın sonuna saklamıştı. VMA’in kapanışında yeni albümünü ücretsiz olarak internette paylaştığını duyuran Cyrus, ufak çaplı bir infial yarattı. Flaming Lips, Mike Will Made It, Oren Yoel ve Miley Cyrus ortak prodüksiyonuyla hazırlanan albüm, Miley’nin “Smiley Miley” adlı plak firması tarafından sınırlı sayıda basılı formatta da piyasaya sürüldü. Miley yine kuralları kendi koyuyor, taşları istediği gibi diziyor ve sonrasında elinin tersiyle itip yıkarak kendisine bile muhalif olmaktan çekinmiyordu.“Miley Cyrus & Her Dead Petz” cesur, yer yer çok iyi, yer yer fazlasıyla tuhaf bir albüm. Tamı tamına 23 şarkıdan oluşuyor. Üzerinde pembe simli harflerle Miley Cyrus yazan bu şok bulutunun etkisini uzun yıllar atlatabileceğimizi sanmıyoruz!