Abone Ol

Miami'de Ev Almak, Bağcılar'da Sancaktepe'de Ev Almaktan Daha Ucuz

Türkiye’de konut fiyatlarının önlenemez yükselişi ilginç karşılaştırmalara yol açıyor. Ev satış sitesindeki verilere göre, Bağcılar’daki lüks bir dairenin fiyatıyla Miami’de ev almak mümkün görünüyor.

Miami'de Ev Almak, Bağcılar'da Sancaktepe'de Ev Almaktan Daha Ucuz

Türkiye'den konut alan yabancı sayısındaki artış sürüyor. Türk vatandaşlığı almak için bu yolun tercih edilmesi beraberinde çeşitli tartışmalara yol açıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) konut satış istatistiklerine göre Ruslar, İranlılar, Iraklılar başı çekerken, onları Kazakistan, Almanya, Afganistan, Ukrayna ve Yemen vatandaşları izliyor.

Ancak işin bir de diğer yönü var: Yurtdışından emlak satın alan Türk vatandaşlarının durumu.

Konut fiyatı ve kiraların düşeceği beklentisi doğmuştu... Gayrimenkul uzmanları: Talep çok, arz yok, TOKİ sonucu değiştirmez, fiyatlar düşmez

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı: İlla herkes şehrin göbeğinde yaşayacak diye bir şey yok
Danışmanlık ve gayrimenkul şirketleri zaman zaman yaptıkları araştırma sonuçlarını paylaşsa da devlet kurumlarının bu alanda güncel bir verisi bulunmuyor.

Dolayısıyla net bir ifadeyle "Türkler yurtdışından şu kadar konut satın aldı" demek mümkün değil ancak gayrimenkul ve yatırım uzmanları, Türkler arasında yurtdışında konut alma eğiliminin yükselişte olduğunu ifade ediyor.

ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İsviçre ve Hollanda'nın öne çıktığı, özellikle Miami, New York, Berlin, Paris ve Londra gibi şehirlerin ilgi gördüğü belirtiliyor.

 "Türk lirası değer kaybettiğinden, bazı yatırımcılar döviz bazında kira getirecek mülklere yöneliyor"

Gayrimenkul ve yatırım uzmanı Mert Başaran, Türk lirası son dönemde çok değer kaybettiğinden, döviz bazında kira getirecek mülklere yönelen bir kesimin bulunduğunu söyledi. 

Başaran, Türk lirası bazında değerlendirildiğinde "çok düşük" kalan kiralara, yüzde 25 zam limitinin de getirilmesiyle bazı kişilerin, yatırım getirisi olan, hem prim yapacak hem de iyi döviz ve kira getirecek yerlere yöneldiğini aktardı.

"Miami'de 120 bin dolarlık evin aylık getirisi yaklaşık bin dolar"

Yüksek bütçe ayırabilecek belli bir kesimin New York, Londra, Paris gibi yerleri seçtiğini belirten Başaran, son dönemde daha çok şehir merkezinden uzak noktalara talep olduğunu ifade etti.

"New York'ta Manhattan'ın ve Londra merkezinin çok pahalı olduğunu aktaran Başaran, "Bu nedenle Londra'nın etrafındaki Leeds, Manchester gibi yerler öne çıkıyor. Buralarda 1+0 daireler, 10-12 yılda kendini amorti ediyor. 70 bin sterlinlik bir dairenin kira getirisi ortalama 500 sterlin. ABD'de Florida eyaleti vergisel avantajlar sağlıyor. Miami kenti öne çıkıyor. Burada 120 bin dolarlık evin kira getirisi de ayda yaklaşık 1000 dolar. Kendini amorti etme süresi 10 yıl demek" dedi.

Başaran'a göre Kıbrıs, ABD ve İngiltere kadar revaçta değil ama 70-80 bin sterline evler var. Avrupa Birliği'ne girme ihtimalinden dolayı, fırsat diye düşünüp oradan ev alanlar da yok değil. Türklerin Avrupa kentlerinden de konut alımı sürüyor.

"Sancaktepe, Pendik, Bağcılar'dan ev almaktansa Miami'yi tercih edenler var"

Türkiye'de özellikle İstanbul'da konut fiyatları son dönemde çok artsa da yükselişin devam edeceğini savunan Başaran; diğer taraftan Sancaktepe, Pendik, Bağcılar'dan ev almaktansa Miami'yi tercih edenlerin bulunduğunu dile getirdi.

Miami'de 100-200 bin dolara iyi bir ev bulabilen orta düzey yatırımcının, beyaz yakalının satın alım yapabildiğini vurgulayan Başaran, "Yatırımcılar çok prim yapacak yerleri de seçebiliyor, kısmen az prim yapan ama kira getirisi yüksek olan yerleri de. Kimileri evin değerinin artışını değil, kira getirisinin iyi olmasını istiyor" ifadelerini kullandı.

 Ancak Mert Başaran'a göre yurtdışından ev almadan önce çok iyi düşünmek gerekli. Zira bu işin zorlukları da yok değil.

Yurtdışından ev aldığı için pişman olanların da bulunduğunu söyleyen Başaran, "Kira işini yönetmek zor olabiliyor. İngiltere ve ABD'de iyi bir emlak işletmeciliği şirketiyle anlaşılmazsa sıkıntılarla karşılaşılıyor. Örneğin marangozluk işi çıktığında maliyetler artıyor. Ödeme sorunu yaşatan kiracı çıkabiliyor. İyi bir partner bulmak gerekiyor. Alıp da mutsuz olmamak lazım" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki kimi yerlerin yurtdışında daha hızlı kâr ettirebildiğine de değinen Mert Başaran, yatırımcıların bu noktada dövizle kira getirisinin miktarına göre kararını verdiğini belirtti.

Bir "macera" yaşayıp, yurtiçinde yatırıma dönenlerin sayısının da azımsanamayacak nitelikte olduğunu öne süren Başaran, yurtdışında vergi oranının yüksekliğinin de mutsuz edebildiğini kaydetti.

independent Türkçe / Lale elmacıoğlu