Abone Ol

Mezgeldek ve çöl toygarı hangi hayvanın türleridir?

10 yıldır aranan mezgeldek ölü ele geçirildi. Bodrum'da kaçak avcıların vurduğu av kuşları arasında 10 yıldan beni Türkiye'de aranan, nesli tükendiği düşünülen mezgeldek türü bir kuşunun da bulunduğu ortaya çıktı.

Mezgeldek ve çöl toygarı hangi hayvanın türleridir?

Eski Av ve Yaban Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Süha Umar, 10 yıldan bu yana Türkiye ’de nesli tükendiği düşünülen mezgeldek türü kuşun Bodrum’da avcılar tarafından vurulduğunu belirlediklerini söyledi.

Umar, Güllük-Dalyan sulak alanında uzun yıllardan bu yana olumsuz bir durum yaşandığını öne süren Umar, "Sulak alanlarda balık çiftliği yapımına izin veriliyor. Balık çiftlikleri sadece balık çiftliği olmakla kalmadı, bu yerler aynı zamanda usulsüz ve kaçak avcılığın merkezi haline geldi. Gece projektörle ördek ve diğer su kuşlarını avlıyorlar. En önemli sorun bu” dedi. Son olarak cuma akşamı Milli Parklar ekipleriyle yaptıkları denetimde kaçak avcı yakaladıklarını anlatan Umar, “Kaçak avcıların vurduğu av kuşları arasında 10 yıldan beni Türkiye’de aranan, nesli tükendiği düşünülen mezgeldek türü bir kuş da bulunuyordu” diye konuştu. Umar, “Bu da gösteriyor ki Güllük sulak alanı çok önemli. Mutlaka korumaya alınması gereken bir sulak alan. Balık çiftlikleri sahiplerinin de uyarılması gerekir. Kaçak avcılığın mutlaka önlenmesi gerekir ama çok daha önemlisi alanın her türlü avcılığa kapatılması ve ciddi bir araştırma başlatılması lazım” dedi.

BODRUM'DA 40 YILDIR GÖRÜLMÜYORDU

Vurulan türün Bodrum’da 40 yıldır görülmediğini, Türkiye’de ise 10 yıldan bu yana neslinin tükendiğinin düşünüldüğünü vurgulayan Umar, şöyle konuştu: “Avcılık suçlarında gözaltı yok ancak silahlarına ve vurdukları kuşlarına el konuldu. Mezgeldek vuran avcıların ödeyeceği ceza 10 bin liradan aşağı olmayacak ama para veya başka bir ceza, nesli tükenen hayvanları geri getirmez. Türkiye’de en fazla 20 mezgeldek bulunduğunu düşünüyoruz. Burada vurulan da dişiydi.” Cevap: Kuş