Abone Ol

Son Dakika: Kar Sağanakları, DEK'ler, Vorteksler: İstanbul'da Sıradışı Kar İstilası Kaç Gün Sürecek

İstanbul'a Karadeniz üzerinden kütleler yoğun olarak giriş yapacak. Karadeniz'in batısında beklenen vorteks öğlen saatlerinin ardından varlığını gösterecek ve şehri büyük ölçüde etkileyecek kar sağanaklarına neden olacak. Tahminlere göre İstanbul yıllardır almadığı kar yağışını bugün alacak.

Kar Sağanakları, DEK'ler, Vorteksler: İstanbul'da Sıradışı Kar İstilası

İstanbul'u beyaza bürüyen kar yağışı gece yarısı şiddetini arttırdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, buzlanma ve don uyarısı yaptı.

Meteoroloji'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

“İstanbul’un kuzey ve batı kesimleri ile boğaz çevresinde yoğun olmak üzere deniz etkili kar yağışlarının aralıklarla kentte etkisini sürdürmesi bekleniyor. Özellikle köprü ve viyadükler başta olmak üzere il genelinde gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayının görüleceği tahmin ediliyor. İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e bakan girişi ve boğaz hattı boyunca, deniz ulaşımı bakımından görüş mesafesinde azalma ve fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.”

Günlerdir yurtta kendini gösteren soğuk ve karlı hava dalgasının en yoğun şekilde etkileyeceği gün geldi. Megakent İstanbul’da, dün gece yoğunlaşan kar yağışıyla ciddi bir kar örtüsü oluştu ancak tahminlere göre bugün çok daha fazlası yağacak.

‘DEK’LER SÜRECEK ARDINDAN VORTEKS GELECEK

İstanbul’a Karadeniz üzerinden gelen kütlerler ‘Deniz Efekti Kar veya Deniz Etkisi Kar (Sea Effect Snow)’ DEK yağışlarını oluşturuyor. Dün gece bu şekilde etkisini gösteren kar yağışlar bugün de sürecek ancak öğlen saatlerinden itibaren Batı Karadeniz’de oluşacak vorteksin oluşturduğu bantlar da şehri etkilemeye başlayacak.

Kendi etrafında dönen bir hava akımı olarak tanımlanabilecek vorteksler, etkilediği noktalarda kısa sürede yoğun yağışlar ve kuvvetli fırtınalar oluşturmasıyla biliniyor.

HAFTA ORTASINA KADAR ETKİSİ AZALMAYACAK

Tahminlere göre İstanbul’da kar yağışının en yoğun günü bugün olacak ancak yarın ve çarşamba günlerinde de kar yağışı kendini gösterecek. Perşembeden itibaren hava sıcaklıkları adım adım yükselirken kar İstanbul’u terk edecek. Cuma günü tüm yurtta kar ufak alanları etkileyecek.

METEOROLOJİ FIRTINA UYARISI YAYINLADI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Eskişehir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi, bugün için Marmara Denizi'nde fırtına beklendiğini açıkladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Eskişehir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nin yaptığı uyarıda, ” Pazartesi 12.00’dan ve 25 Ocak 2022 Salı sabah 06.00’a kadar sürecek, rüzgarın kuzey ve kuzeydoğu yönlerinden fırtına şeklinde 50 ile 75 kilometre saat hızında esmesi beklenirken ulaşımda aksamalar oluşabileceği” belirtildi.

SERT KIŞ TÜM YURDU ETKİLİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın Doğusu, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kırklareli, Afyonkarahisar, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Denizli, Muğla çevreleri ve Tekirdağ’ın doğu kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Osmaniye ile Hatay kıyılarında yağmur ve sağanak, Hatay’ın yüksek kesimleri ve Muğla’nın, Antalya’nın ve Doğu Karadeniz’in kıyı kesiminde karla karışık yağmur ve yer yer kar, yağış alan diğer yerlerde kar şeklinde görülecek yağışların ;

İstanbul’un kuzey ve batısı ile boğaz çevresi, Kocaeli ve Sakarya’nın kuzey kesimleri, Balıkesir ve Bursa’nın Marmara’ya bakan kıyı ilçeleri, Antalya’nın doğusunun iç ve yükseklerinde, Konya, Karaman, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzincan ve Bingöl çevreleri ile Diyarbakır’ın kuzeyinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu'nun dik yamaçlarında çığ tehlikesi bulunmaktadır. Kuzey, iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayının görüleceği tahmin ediliyor.