Abone Ol

Merkez Bankası Başkanlığı'na yapılacak atama, döviz kurlarındaki yükselişten dolayı gecikti

Yeni başkanın Hafize Gaye Erkan olması bekleniyor

Merkez Bankası Başkanlığı'na yapılacak atama, döviz kurlarındaki yükselişten dolayı gecikti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görevden alınıp yerine Hafize Gaye Erkan'ın yeni başkan olarak atanması uzun zamandır beklenmesine rağmen henüz gerçekleşmedi. 

Ekonomim'den Şebnem Turhan'a konuşan kaynaklara göre, yeni Merkez Bankası Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan isminde uzlaşı sağlandı. Ancak kaynaklar, kurdaki yükselişin ve ekonomideki sıkıntıların yeni Merkez Bankası yönetimi sorumlu tutulmaması için bir süre beklenmiş olabileceğini belirtti. Kaynaklar, başkan yardımcılıkları ve para kurulu gibi atamalar için de isim belirlemenin devam ettiğini vurguladı.

Öncelik Merkez Bankası kadrolarında oluşurken diğer düzenleyici kurumlar ile kamu bankalarında da değişiklik bekleniyor.

Kurdaki günlük artış, yüzde 7'yi geçmişti
Atamaların ardından piyasa uygulamaya bakacak ve ona göre TL varlıklar fiyatlanacak. Şu an yüzde 40’ın hemen altında bulunan enflasyona karşın politika faizi yüzde 8,5 seviyesinde. Yeni Merkez Bankası yönetiminin bu faizi güçlü bir adımla yüzde 25-30 seviyelerine çıkarması beklentiler dahilinde.

Dolar kuru dün yüzde 7'nin üzerinde artarak 23,2 lirayı görmüş, euro ise 25 lirayı geçmişti.