Abone Ol

Memur-Sen'den Hükümet'e jet yanıt: Bu teklife kapalıyız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıkladığı Hükümet'in memura zam teklifinden sonra Memur-Sen'den jet yanıt geldi.

Memur-Sen'den Hükümet'e jet yanıt: Bu teklife kapalıyız

Yaklaşık 5 milyon kişiyi doğrudan, 20 milyon kişiyi de dolaylı olarak etkileyen memur zammı pazarlığı bugün başladı. Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak artışın belirleneceği 4. dönem toplu görüşmeleri kapsamında hükümet teklifini sundu ve 2018 ve 2019 için yüzde 3+3 zam önerisinde bulundu. Zammı yeterli bulmayan Memur-Sen ise "Teklife kapalıyız" açıklaması yaptı

Pazarlık sürecinin 21 Ağustos'a kadar devam edeceğini belirten Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu "teklifimiz 2018 yılı ilk ve ikinci altı ay için yüzde 3+3, 2019 yılı ilk ve ikinci altı ay için de yüzde 3+3 şeklindedir" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın "Hükümetin memurlara yaptığı teklif taleplerimizi karşılamaktan çok uzak. Onun için bu teklifi müzakere etmeye değer bulmuyoruz ve bu teklife kapalıyız" dedi.

Memur-Sen'den Hükümet'e jet yanıt: Bu teklife kapalıyız - Resim: 1

Teklifin ardından zam pazarlığı başlamış oldu.

Konfederasyon üç alternatifli zam teklifiyle hükümetin karşısına çıkmıştı.

İlk teklifte, 2018’in ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6, 2019’un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zam öngörülüyor.
İkinci teklifte, 1 Ocak 2018’den geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam talep ediliyor.
Üçüncü teklif 2018’den geçerli olmak üzere, ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam ile 2019 için birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.

Yetkili konfederasyon olarak imza yetkisini tek başına elinde bulunduran heyet başkanı Memur-Sen’in zam talebi, kendi araştırmasındaki yoksulluk sınırının altında kalmıştı.

Memur-Sen’in 3 alternatifli zam önerisine göre en düşük devlet memuru maaşının iki yılın sonunda en fazla 3 bin 405 lira olması öngörülüyor.

Oysa Memur-Sen’in temmuz açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, yoksulluk sınırı şimdiden 4 bin 801 liraya ulaştı.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre teklifle, en düşük devlet memuru maaşının yoksulluk sınırını aşamadığını Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın da kabul etti.
21 Ağustos’a kadar anlaşma sağlanamazsa iş hakem heyetine kalacak.