Abone Ol

Medyadan Erdoğan'a büyük ayıp: Sarayın gönderdiği gaf cümlesini aynen..

Uzun süredir gazetecilik yapmayı, soru sormayı. sorgulamayı bırakan medyamız yeni bir skandala imza attı. Saraydan hazır gelen metinleri haber olarak yayınlayan haber kanalları ve gazeteler Erdoğan'ın gafını farketmeyip başlığa taşıdı.

Medyadan Erdoğan'a büyük ayıp: Sarayın gönderdiği gaf cümlesini aynen..

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün tüm kanallarda canlı yayınlanan konuşmasında gaf yaptı. Yazılı metne bağlı kalarak prompterdan konuşan Cumhurbaşkanı konuşmasının bir yerinde, "İnsanlarımızın canı hiçbir şeyden daha kıymetli değildir" dedi. Duyanlar kulaklarına inanamadı. Erdoğan aslında hiçbir şey insanımızın canından kıymetli değildir demek istemişti, ama ekrana gaf yansıdı.

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Erdoğan'ın gaf cümlesinin gazeteciler tarafından düzeltilmediğini ve ertesi gün bütün gazetelerde tek tip haber metninin yayınlandığına dikkat çekti. "Erdoğan’ın konuşması onun da hata yapabileceği dikkatiyle dinlense ve haberi öyle yazılsa, en azından bu cümle metinden çıkarılırdı! O bile yapılmadı" dedi.

Hürriyet, Sabah, Anadolu Ajansı ve tüm büyük gazetelerde yer alan bu sözler yetmezmiş gibi ara başlık yapılarak daha da göze sokuldu.

Medyadan Erdoğan'a büyük ayıp: Sarayın gönderdiği gaf cümlesini aynen.. - Resim: 1

Faruk Bildirici'nin sosyal medyada paylaştığı gazete kupürleri ise daha acı bir gerçeği ortaya çıkardı.

Medyadan Erdoğan'a büyük ayıp: Sarayın gönderdiği gaf cümlesini aynen.. - Resim: 2

Gazetelerde ve haber kanallarında düzeltilmeden aynen paylaşılan skandal sözlerin kaynağı doğrudan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ydı.

Medyadan Erdoğan'a büyük ayıp: Sarayın gönderdiği gaf cümlesini aynen.. - Resim: 3

Fahrettin Altun'un başında olduğu İletişim Başkanlığı'nın servis ettiği Erdoğan'ın konuşma metninde, o gaf aynen gazetelerde yer aldığı gibi ara başlık yapılarak belirgin hale getirilmişti.

İŞTE O VİDEO

Faruk Bildirici ise bu durumun medyadaki yozlaşmanın geldiği hal açısından önemine dikkat çekti.

"Eminim başka biri 'İnsanlarımızın canı hiçbir şeyden kıymetli değildir' deseydi, dinleyenlerden uyarı gelirdi, birisi seslenirdi düzeltmesi için. Ama ne Erdoğan sözlerini düzeltti ne de oradakilerden 'yanlış oldu' uyarısı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hiçbir şey olmamış gibi konuşmasını, daha doğrusu metni okumayı sürdürdü. Belli ki, yine bir prompter kazasına uğramıştı.

Metni aynen okuyunca oradaki yanlışı olduğu gibi seslendirmişti. Dil sürçmesi de denebilir ama nihayetinde 'Hiçbir şey insanlarımızın canından daha kıymetli değildir' demek yerine, insanların canının kıymetsiz olduğunu söylemişti!" eleştirisinde bulundu.

Bildirici, "Bir siyasetçinin dili sürçtüğünde ya da metinden yanlış okuduğunda farkedip bunu düzeltmiyorsa gazeteciler yanlışı olduğu gibi aktarmaz. Yanlış ya da eksik ifade düzeltilir. Ayrıca düzeltildiği de okura/izleyiciye nedeniyle birlikte duyurulur" görüşünü dile getirdi.

Faruk Bildirici'nin yazısının tamamını okumak için tıklayın.