Abone Ol

Medya kulisi: Aydın Doğan kötü gidişattan rahatsız, Kanal D'nin yönetimine el koydu

Gazeteci Faik Erdemli, son dönemde her projesi başarısız olan Kanal D'de yaşananları kaleme aldı. Bakın patron Aydın Doğan kanaldaki kötü gidişatı durdurmak için hangi önlemleri alıyor?

Aydın Doğan Kanal D'nin yönetimine el koydu

Faik Erdemli'nin yazısı şöyle:

Büyük umutlarla kurduğu medya imparatorluğunda, Kanal D’nin gün geçtikçe kan kaybettiğini gören Aydın Doğan, Kanal D’ye el koydu.

Neredeyse senede iki defa Kanal D’ye giden Aydın Doğan, artık haftanın iki gününü Kanal D binasında yoğun toplantılar yaparak geçiriyor.

Çok değil, bundan 4 yıl öncesine kadar yılın 365 gününün 330-340 günü rating ölçümlerinde birinci çıkan Kanal D’nin yerinde şimdi yeller esiyor.

Hangi diziyi ekrana koysalar tutmuyor, güvendikleri programların ömrü ise 20-25 bölümü geçmiyor.

Peki bu Kanal D'ye ne oldu?

Bir zamanlar televizyonculuğu domine eden, kuralları baştan yazdıran, akımlar oluşturan, imrenilerek bakılan, kıskançlıktan düşman çatlatan Kanal D şimdi nerelerde?

Aslında çöküş bundan yıllar önce “geliyorum” dedi.

Şimdi burada uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Yakın tarihten başlayalım dilerseniz.

Kanal D bu sezona da çok iddialı bir giriş yaptı.

‘Asuman Dabak’la Hayat’ adlı bir öğle işiyle sezona “merhaba” dediler. Amaçları sorunlu evlilikleri düzeltmekti. Ama hem RTÜK engeli hem de izlenme oranlarında istenen başarı gelmeyince programın ömrü bir kelebeğinki kadar kısa oldu.

Sonra tarihin tozlu rafları arasından Yasemin Bozkurt’u buldular. Bit pazarına nur yağdırmaya çalıştılar ama o programın da akıbeti Asuman Dabak’tan beter oldu. Vedalaştılar.

Bu seferde “mutfakta bereket var” dediler, “ucuz” dediler yemek programlarına giriştiler.

‘Evim Lokanta’ diye analı oğullu bir yemek programına başladılar. 39 bölüm anca dayandılar.

Kanal D yönetimi bu durur mu? Sıra kendi markalarını tüketmeye gelmişti artık.

Baktılar elin oğlundan hayır yok, kendi öz evlatları Nursel Ergin’le ‘Nursel’le Evin Tadı’na başladılar. 6 senelik program ancak 4 ay dayandı o da bitti.

Bunca hüsrandan sonra “Bir de modaya girelim” dediler. ‘Alışveriş Melekleri’ni sahaya sürdüler. O da takla attı, şarampole yuvarlandı. İşi nasıl bitirdiklerini eminim kendileri bile hatırlamıyorlardır.

Sonra Kanal D’nin televizyonculuk dehası (!) yönetimi, ‘Evim Şahane’yi ‘Ekip Şahane’ yaptı. 5 sezon çatır çatır hakkıyla iç yapım yapılan ve devam eden dekorasyon programı o kadar kötü yapıldı ki, 40 bölüm sonra o da kaldırıldı.

Zaten Beyaz Show’u yazmaya bile gerek yok. Çeyrek asıra yaklaşan bu marka program da artık bir billboard olarak kullanılıyor. Vizyon filimlerinin promosyon mecrası oldu. Ki bunu Beyaz bile söylemekten çekinmiyor.

Ve son program mucizesi ‘Sosyetik Ev Kadınları’. Ufak Tefek Cinayetler’deki sosyetik içerik tutunca bunlar da çakma sosyetik ablaları çadır tiyatrosu profesyonelliğinde (!) bir programın içine soktular. Ama “sosyete” dediğin kadına 9.90 TL’lik H&M küpesi taktırırsan olmaz. Yarışma desen değil, realite desen yapmacıklık her yerden akıyor. Bu ucube işin ömrü de diğerleri gibi olacak belli ki. İlk haftadan, ilk 100’e giremez oldular.

Bu arada FOX’a kaptırdıkları ‘Ben Bilmem Eşim Bilir’i yani yeni adıyla ‘Yaparsın Aşkım’ı da unutmayalım tabii ki.

Ve şimdi yenilgiye doymayan pehlivanlar, gündüz saatlerine Gelin Evi’nden esinlenme haftada 4 düğünden oluşan yeni bir iş girmeye hazırlanıyorlar ve tabi eskilerden ‘Pop Star’ da masada. Yapımcılığını Karga Film’den ayrılan Dilek Dağcıoğlu, Çağdaş Güler ve Ebru Erkal Kip yeni kurdukları şirket üzerinden yapacaklar.

Pop Star için düğmeye basıldı ve 6 hafta içinde yayında olmayı planlıyorlar. Yapımcısı da Osman Tan Erkır. Jüriyi de yazalım tutup tutmayacağına siz karar verin. Bülent Ersoy, Deniz Seki, Can Bonomo ve Armağan Çağlayan.

Kanal D son olarak da yeni iş olarak gelin – kaynana programı için kolları sıvadı. Sabah kuşağında modanın yapımcısı Serdar Güzelaydın yapacak işi. Aynı şirket çok eskilerden yapılmış olan Passaparola için de hazırlıklara başladı.

Serdar Güzelaydın 5 Mart’ta sabah bir işe daha başlayacak. Dobra Dobra. Sunucuları Esin Övet, Sema Denker ve Cenk Eren’di. Esin Övet’in program yapmasına bağlı olduğu Habertürk Gazetesi yöneticileri izin vermedi. Denker ve Eren yola iki kişi devam edecek. Peki o saatte yine aynı yapımcının işi olan Özge Ulusoy’un sunduğu Magazin D ne olacak? Tabii ki kalkacak.

Şimdi yukarı satırlara çıkıp Kanal D’nin bir sezonda kaç iş batırdığını saymaya çalışacaksınız biliyorum. Hiç uğraşmayın ben söyleyeyim. 6. Yazıyla da ALTI.

Bir de bunların yanında diziler var elbette. Onlar programlardan hallice, o da şimdilik tabii ki…

Gülizar kalktı kalkacak, ara verilen çekimlerine yurtdışı satışlarından dolayı devam kararı alındı. Fakat Kanal D, Gülizar’ın yayını konusunda devam edecek mi bilinmez.

‘Hıçkırık’ hariç! Birilerinin bu çılgın projesi ölü doğan bir bebek. Ve aldığı ratinglerle tahammül sınırlarını hayli zorlamakta!

Onlarca yönetici geldi gitti. Sonuç hep hüsran oldu. Asıl sorun şu: Kanal D, eski yarışmacı, çığır açan ruhunu kaybetti.

Biraz büyük bir işe girmeye kalktıklarında tökezliyorlar. Yeni sezon öncesi tanıtımları dönen ancak hala başlayamayan ‘Mehmed: Bir Cihan Fatihi’ gibi. 13 Mart Salı günü başlayacağı duyuruldu.

Mehmed: Bir Cihan Fatihi dizisi işe 20 milyon TL ön ödemeyle başladı. İki yönetmen ve sayısız senarist değişti. Her değişen yönetmenin görüntüleri çöp oldu. Başrol oyuncusu Kenan İmirzalıoğlu’nun sette terör estirdiği ve 150 bin TL olan bölüm başı ücretinin 350 bin TL olması da konuşulan konuların en başında. Dizinin 13 Mart’ta ekrana geleceği söylendi. Satış rakamı bölüm için 2,2 milyon TL. Kanal bu parayı nasıl çıkaracak? Bu parayı çıkarması için dizinin kaç rating alması gerekir? Yani kısaca kaç rating alırsa kâr eder? 16-17 rating. Tam net rakamını da bu işin uzmanı Ali Abi (Eyüboğlu) bize söylesin.

Kanal D’de durum bu. Bu markayı çocuğu gibi büyüten, o kanala yaşamını adayan ekiplerini teker teker küstürdü ve yitirdi. İşin özü Kanal D yönetimi programlarda yaptığı gibi kendi evlatlarını yedi.

Ve şimdi neler mi oluyor?

Aydın Doğan, Kanal D’ye el koydu. Eskiden yılda sadece iki kez Kanal D’ye uğrayan Aydın Doğan şimdilerde haftanın en az iki gününü kanalda geçiriyor. Büyük patron bu kötü gidişata el koydu, durumu düzeltmek için toplantı üstüne toplantı yapıyor. Kanal D’de büyük bir deprem yakındır bizden söylemesi. 1 ay içinde Aydın Doğan’ın kanala yeni CEO atayacağı da konuşulanlar arasında.

Gelelim öteki kanalların durumuna...

FOX TV haber önü için arayış içinde. Şu anda Zuhal Topal ile görüşüyorlar. Zuhal Topal yapacağı program için günlük 75 bin TL istemiş. Pazarlıklar sürüyor. Büyük umutlarla başlayan Tolgshow da ratinglerde düşüşünü sürdürüyor. Bir diğer kötü giden program da İlker Ayrık’ın sunduğu Yaparsın Aşkım. Onun da akıbeti çok iyi gözükmüyor.

Star TV’de ise Artı Film’in Zuhal Topal ile yaptığı program yayından kaldırılınca kanal yapımcının zarara uğramaması için Balçiçek İlter’in yapacağı programa onay vermişti. Star TV, Olay Yeri Balçiçek İlter programına onay verdiğine bin pişman oldu. Program yeterince rating almadığı için zararda. Yapımcı programın kaldırılacağını anlayınca kanalla masaya oturup programda yüzde 35 indirim yaptı. 65 bin lirada anlaştılar. Haziran’a kadar garantisi var. Sonrası kanal için mutlu son. Yayından kaldırılacak.

TRT’de Diriliş Ertuğrul birinciliğini ATV’de yayınlanan ‘Sen Anlat Karadeniz’ dizisine bıraktı. Dizinin bu sezon sonunda biteceği konuşuluyor. Bu arada TRT’de büyük umutlarla başlayan Mehmetçik Kûtulamâre de bekleneni veremedi. Ratingleri düşük gelince bu sezon sonunu zor görür görüşü hakim durumda. TRT’de yeni başlayan bir iş daha var; ‘Evlilik Okulu’. Yapımcısı Yavuz Bingöl. Başladığından beri ilk yüze dahi giremediler. Evlilik Okulu hem TRT’yi hem de Yavuz Bingöl’ü batırdı. Kalkması an meselesi.

Faik ERDEMLİ