Abone Ol

Meclis’teki Netflix tartışmasında AKP’li başkan: Netflix, Hollanda RTÜK’üne tabi

Hükümet, 2019 seçimlerine giderken internet üzerinden yapılan televizyon ve radyo yayınları için geniş bir sansür uygulamasına hazırlanıyor.

Meclis’te Netflix tartışması: Hollanda denetleyince olur RTÜK denetleyince

Meclis’e sunulan yeni torba yasayla internet yayınlarına getirilen ‘sansür’ün konuşulduğu Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun AKP’li başkanı Süreyya Sadi Bilgiç sordu: “Netflix, Hollanda RTÜK’üne tabi, Yani Hollandalı denetleyince olur, benim İlhan abim (RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya), RTÜK denetleyince olmaz. Nasıl mantık bu?”

Hükümet, 2019 seçimlerine giderken internet üzerinden yapılan televizyon ve radyo yayınları için geniş bir sansür uygulamasına hazırlanıyor.

Buna göre, internette düzenli olarak yapılan her tür ses ve görüntü yayını için lisans almak gerekecek, RTÜK’ün denetimine tabi olunacak. Hükümet, hoşuna gitmeyen yayını mahkeme kararıyla sonlandırabilecek.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Meclis’e sunulan yeni torba yasayla internet yayınlarına getirilen ‘sansür’ü savunmuştu: “Bugün televizyonlarda sansür mü var?”

Prof.Dr., Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yaman Akdeniz, Twitter hesabında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP’li vekil Garo Paylan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun AKP’li başkanı Süreyya Sadi Bilgiç ve AKP Düzce Milletvekili Ayşe Keşir arasında geçen konuşmanın yer aldığı tutanağı paylaştı.

Online film ve dizi platformu Netflix, 1997’de ABD’de kuruldu.

Konuşma şöyle:

Garo Paylan: Peki, birkaç cümle edeyim, bitireyim.

Sayın Bakan, bakın, dünyadaki özgürlükler liginde önemli, iyi noktalarda olmamızı önemsediğinizi biliyorum. Siz de -bunları konuştuk- eminim ki her Hükümet üyesi de her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da bunu ister ama bu noktalarda çok gerilerdeyiz yani özgürlükler liginde çokm gerilerdeyiz. Mesela, bir Wikipedia’nın kapalı olması, inanın, dünyada hiç kimseye anlatamadığımız bir… Eminim siz de anlatamıyorsunuzdur. Bakın, bu madde geçsin, emin olun, YouTube’undan Netflix’ine bütün uluslararası portallar ve… O kadar geniş yorumlanırsa şu cep telefonlarıyla yaptığımız yayınların bile…

Başkan: Netflix Hollanda kökenli, değil mi?

Paylan: Bilmiyorum.

Başkan: O, Hollanda’nın RTÜK’üne tabi, nasıl oluyor?

Paylan: Bilmiyorum onu.

Başkan: Orada denetime tabi.

Paylan: Ya, yapmayın Allah aşkına.

Başkan: Öyle, orada denetime tabi.

Paylan: Ama buradaki süzgeç…

Başkan: Yani Hollandalı denetleyince olur, benim İlhan abim (RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya), RTÜK denetleyince olmaz. Nasıl mantık bu?

Paylan: Hayır, hayır. Bakın, şöyle söyleyeyim: Onlar vergi denetiminde olabilir de buradaki süzgeç…

Ayşe Keşir: Hayır, her açıdan denetleniyor, içerik denetimi var, yapmayın.

Başkan: İçerikte, yayın denetiminde...

Meclis’teki Netflix tartışmasında AKP’li başkan: Netflix, Hollanda RTÜK’üne tabi - Resim: 1

(Diken)