Abone Ol

Marmara Denizi Göz Sağlığı İçin Tehlikeli

Op.Dr Akın Banaz "Marmara'da denize girmek göz sağlığına zararlı. 'Yaz aylarında havuzlara dikkat' denilirdi, şimdi 'Marmara'ya dikkat' diyoruz" sözleriyle özellikle Marmara'da denize girmenin tehlikelerine dikkati çekti.

Marmara Denizi Göz Sağlığı İçin Tehlikeli

İndependent'ten Lale Elmacıoğlu'nun haberine göre  Deniz, güneş, havuz, kumsallar, klima ve daha fazlasıyla özdeşleşen tatil, pek çok kişi için yorgun geçen ayların ardından dinlenme zamanı anlamına geliyor.

Ancak yaz dönemini sorunsuz geçirmek isteyenlerin göz sağlığına dikkat etmeleri şart.

Zira bu dönemde karşılaşabilecek tehlikeler, göz sağlığı üzerinde kalıcı etkilere neden olabiliyor.

Yaz aylarında en sık karşılaşılan göz hastalıklarını ve bu duruma karşı yapılması gerekenleri Op. Dr. Akın Banaz ve Op. Dr. Öznur İşcan ile konuştuk.

"Göz nezlesi (konjoktivit) vakaları artıyor, ana neden kirlilik"

Op. Dr. Akın Banaz'a göre öncelikle deniz-havuz-güneş üçgenine karşı hazırlıklı ve tedbirli olmak gerekiyor.

Yaz aylarında deniz ve havuz kullanımının artmasıyla göz nezlesi (konjoktivit) vakalarının yükselişe geçtiğini kaydeden Banaz, bunun ana nedeninin kirlilik olduğunu belirterek yüzücü gözlüğü kullanımını önerdi.

"'Yaz aylarında havuzlara dikkat' denilirdi, şimdi 'Marmara'ya dikkat' diyoruz"

Hekimliğin yanı sıra amatör bir denizci de olan Banaz, "Marmara'da denize girmek göz sağlığına zararlı. 'Yaz aylarında havuzlara dikkat' denilirdi, şimdi 'Marmara'ya dikkat' diyoruz" sözleriyle özellikle Marmara'da denize girmenin tehlikelerine dikkati çekti:

Op. Dr. Banaz, erken dönemde göz nezlesi olup mikrop kapıldığında damlalar ve ilaç tedavisinin önerildiğini belirtti.

 "Sarı nokta ve katarakt hastaları güneş ışığına karşı daha dikkatli olmalı"

Göz kuruluğundaki artışın da yaz mevsimindeki bir diğer göz hastalıkları sorunu olarak öne çıktığını aktaran Banaz, özellikle klima kullanımının bu duruma neden olabildiğini kaydetti. Yaz mevsiminde güneş ışıklarının yansımasının negatif etkileri de söz konusu.

Bu durumun göz kapağı ve çevresinde kanser artışına neden olabildiği uyarısı yapan Banaz, özellikle sarı nokta ve katarakt hastalarının güneş ışığına karşı daha da dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

"Gözlerde sulanma yaşayanlar yaz aylarını daha rahat geçiriyor"

Diğer taraftan ısınan havanın iyi geldiği hastalar da yok değil. Yaz ayları özellikle gözlerindeki sulanmaya çare arayanlar için olumlu.

Yaşla beraber gözyaşı kanalının esnekliğini kaybettiğini ve bu durumun gözlerde sulanmaya neden olduğunu ifade eden Banaz, bu rahatsızlıktan yana dertli olan bireylerin ise buharlaşma arttığından yaz aylarını daha rahat geçirdiğini de sözlerine ekledi.