Abone Ol

Mandala nedir? Mandala çizmenin ne tür faydaları var?

Mandala Sanatçısı ve Eğitmeni Burcu Anaç, bu güzel aktivitenin insanlara nasıl faydaları olduğunu ve online eğitimleri nasıl gerçekleştirdiğini Medyafaresi.com'a anlattı.

Mandala nedir? Mandala çizmenin ne tür faydaları var?

İşte o röportaj:

Mandala Nedir?

Mandala günümüze SANSKRİTÇE den gelen bir isimdir. Manda (öz) la(kap) olarak çevriliyor. Anlamsal baktığımızda enerjiyi tutan, çevreleyen, nesneleştiren ; özü madde formunda tutan şey anlamı çıkıyor.

Buradan aslında şunu düşünmeye geçebiliriz. Enerjiyi içinde barındıran formda dizayn edilmiş insan, hayvan, bitki yani tüm canlılar birer mandaladır.

Mandala nedir? Mandala çizmenin ne tür faydaları var? - Resim: 1

Enerjinin görünür halleriyiz ve bu mikrodan makroya, evrenin tüm ucuna deyin ulaşan bir bilgidir bu. Enerji dediğimiz o özün aslında tanrısal olarak ifade edildiği, yaratıcı parçası dediğimiz o öz hali kainatın her noktasından tecelli eder. O her yerdedir hükmü de buradan gelir. Dikkatli baktığımız da evrensel bir oluşumun ifadelenmeye, gösterilmeye, anlamlandırılmaya çalışıldığıdır.

Bizler yaradanın birer veçheleriyiz ve çeşit çeşidiz, enerjinin görünür hali olan birer mandala form halleriyiz. Doğrudan yaratıcıyı ve kainatı anlatma biçimidir mandalalar.
Böyle bir derinliği barındıran kadim bir felsefeden, ilk insanlıktan, çok iyi bildiğimiz ve ruhtan gelen bilgiler ile hatırladığımız bir tanımdır mandala. Bir çok kültüre sadece sanat olarak başkalaşarak geçmiş olup, sanatsal yol ile bütüne hizmetine devam eder. Bakın dikkatlice aslında çizimde gördüklerimiz ve yaratıcı figürler her yerde.

Mandala nedir? Mandala çizmenin ne tür faydaları var? - Resim: 2

Burası arketip dediğimiz bir alan. Carl Gustav Jung çalışmalarını da anlattığımız büyük bir ders konusudur burası. En önemli kısmı özetle şu şekilde ifade edilebilir, bu çizgilerin, birbirini tekrar eden aynı şekillerde döngülerin, çemberlenmiş olmasındadır. Çember, küre, daire yaratıcının geometrik formudur.

Bakınız hücre ve en küçük olan atom. Hatta dikkatli bakın bu form her yerde ve her dünya zaman diliminde kullanılmış ve anlatılmış. Kökeni çok daha derinlerde, ruhumuzda hatırladığımız yerde.

Bu böyle tüm parelellikle anlattığımız bir eğitim programı, farkındalık alanıdır.

Mandala Çizmenin meditatif etkisinden bahseder misiniz? Hayatımıza ne katkı sağlar?

Öncelikle şunu bahsedeyim. Çizilen bir mandala boyama etkinliği çok farklı bir durumdur.

Bizim burada anlatmak istediğimiz. Mandala Çizim Meditasyon Deneyimidir. Şöyle başlıyoruz. Tek noktadan başlayarak, derin bir meditasyon haline girip, kalemin elin aracılığı, elinde kalbin aracılığı ile akışa geçtiğimiz o alanda bize iletilen enerjinin çizgilere döktüğümüz bir eylemdir.

Burada tasarlanan hiçbirşey yok. Mandala oluşturulurken bildiğimiz bir alt şablon kullanıyoruz ve sadece bırakıyoruz, enerjinin kendi akmasına ve çizgisini kendi çizmesine sadece aracılık ediyoruz. Bu çok güçlü bir meditatif hal sunar. Beyin frekansı günlük hayat yaşam frekansı olan beta frekansından, alfa frekansına ve ilerleyen süreçte teta frekansına geçer.

Mandala nedir? Mandala çizmenin ne tür faydaları var? - Resim: 3

Bu beyinsel olarak dengelenme ve tüm nöronların aynı anda haberleşmesi, yeni bağ oluşturmalarını destekleyen, sağ ve sol beynin orta beyinde merkezlenerek birlikte çalışma hali gösterdiği çok dingin bir alandır. Yani beynin dengelendiği bir alandır. Bu mandala çizimi esnasında yapılan araştırmalarda görünmüş olup, nörobilim test sonuçlarıdır.

Bu hali yaşamak ve hayatımıza katmak uzun dönemde dinginleşen zihnin, dengeli bir hayat geçirmesinde çok etki sağlar, anksiyete, depresyon, obsesyon, bipolar, alzimer ve dimes gibi beyinden kaynaklanan hastalıkların oluşumunu deaktif eder, bu tür rahatsızlığı olanlarda da dengelenme sağlar. Güçlü bir konsantrasyon ve odaklanma sağlar. Bilinçaltı düşünceler dediğimiz alanda arınma sağlar.

Doğrudan an deneyimi sunar.

Akışa geçmeyi olağanlaştırır.

Yaratıcı yönünümüzü tanıma, kabullenme ve onu yaşatma içselliğini yani özgüveni ortaya çıkarır.

Mandala nedir? Mandala çizmenin ne tür faydaları var? - Resim: 4

Bu gibi bir sürü etkisi olduğundan bu bir meditasyon deneyimidir ve hayata ve kendimize farkındalık geliştirdiğimiz bir etkisi vardır.

Bu anlattığım bilgiler ışığında, mandala çizim meditasyon tekniğini kullanarak bir çok program gerçekleştiriyoruz.

Arınma programları, şifa programları, teknik mandala oluşturma, bilinçaltı blokaj programları, çocuklar ile mandala etkinliği gibi…


Nerede çalışıyorsunuz? Atölyeniz nerdedir?

Kendim Mandala Sanatçısı ve Eğitmeniyim. Online ve atölye programları gerçekleştiriyorum. Özellikle çocuklar ile çalıştığımız atölyelerde çok ruhani olarak doygunluğa geçiyorum. Kendinde olduğunu bildiğin bu etkiyi başkalarıyla da paylaşma arzusu içerisindeyim.

İnsanlar dışarıdaki realitelerinin iç dünyalarından kaynaklandığını aslında bilir ama bunun için ne yapacağını bilmedikleti için aynı döngü de yaşamaya devam ederler. Ben bunu farkettim ve insanlara anlatma ve deneyimlemek üzere kendime motivasyon olarak seçtim. Bu bizim doğal yaratıcı halimiz ve dengelenmeye, hayata uyumlanmamıza gerçekten ihtiyacımız var.

Bu düşünceden yola çıkarak durmadan çizmeye ve anlatmaya hep devam ediyorum. Çizdikçe eylemlerimde güvene daha net geçmeye başladım ve böylece reel bir atölye kendilğinden oluşmuş oldu.

Kadıköy Moda'da harika bir alan ortaya çıkardık.
Beraberin de Farkındalık Programları temelinde, sosyal sorumluluk Projelerinde kurslar açıyorum.
Online platformu ile de atölye açıyorum.
Her zaman kapılarımız herkese açık.
Sevgiyle beklerim.

www.burcuanac.com

instagram @burcu_anac_official