Abone Ol

Kürtler referandumda ne yapacak? HDP'nin planı

Kürtler referandumda ne yapacak? Merak edilen sorunun yanıtını arayan Deniz Zeyrek, Güneydoğu'nun önemli isimleriyle konuştu.

Kürtler referandumda ne yapacak? HDP'nin planı

16 Nisan'da yapılacak halk oylamasında Kürtler 'evet' mi 'hayır' mı diyecek? Hendek savaşlarıyla büyük yara alan HDP'nin sessizliğe gömüldüğü ortamda bölgenin nabzı nasıl atıyor?

Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, "Kürtler referandumda ne yapacak?" başlıklı yazısında merak edilen sorunun yanıtını aradı.

"REFERANDUMLA İLGİLENMİYORLAR"

Bölgeyi yakından tanıyan Haşim Haşimi ile konuşan Zeyrek, iki ay sahada olduğunu söyleyen Haşimi'nin “Bölge halkı referandumla ilgilenmiyor. Kimse kampanya falan da yapmıyor. Hem ‘evet’çi kararsızlar, hem ‘hayır’cı kararsızlar sandığa gitmeme eğilimindeler.” sözlerine yer verdi.

1 Kasım 2015’te HDP’ye kırmızı kart gösterip AK Parti’ye dönen bölge halkı, referandum konusunda AK Parti’ye de yeşil ışık yakmadığı izlenimini aldığını yazan Zeyrek, telefonla aradığı akademisyen Dç. Dr. Vahap Coşkun'un açıklamalarını ve kendi değerlendirmesini aktard:

"SANDIĞA GİTMEME EĞİLİMİ VAR"

"O da bölgede referandum heyecanı yaşanmadığını ve sandığa gitmeme eğilimi gözlendiğini vurguladı. Coşkun’a göre HDP’nin sahada bulunmayışında, genel başkanından ilçe yöneticisine, teşkilatların önemli bölümünün içeride olması da etkili olabilirdi. Coşkun, Barzani gibi faktörlerin sonucu etkileyemeyeceğinin, bölgenin önemli iki dinamiğinin hâlâ AK Parti ve HDP olduğunun altını çizdi.

HDP'NİN ÇABASI

Son tespitim de şu: HDP, hendek savaşlarının kendilerine yönelik olumsuz etkisini, kayyum uygulamaları ve partililere yönelik tutuklamalar, MHP’nin değişikliğe desteği ve “Pakette Kürtler için ne var” sorusu ile kırmaya çalışıyor.