Abone Ol

Kritik Faiz Kararı Öncesi Dolar ve Euro Ne Oldu?

Piyasalarda tüm gözler, TCMB'nin perşembe günü açıklayacağı kritik faiz kararına çevrildi. Karar öncesinde dolar/TL kuru hareketlendi.

Kritik Faiz Kararı Öncesi Dolar ve Euro Ne Oldu?

Dolar/TL, güçlü ABD verileriyle bir süredir işlem gördüğü 8.4-8.5 bandından tekrar belirgin yükselişe geçerek 8.65'ün de üzerine çıkarken piyasalar bu hafta başta ABD ve Türkiye olmak üzere kritik merkez bankaları faiz kararlarını izleyecek. Bu hafta ondan fazla merkez bankasının para politikası toplantısı yapacak. Türkiye için en önemli olanlar ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ve TCMB kararı olacak.


Piyasalarda endişe konusu olarak izlenen bir diğer gelişme ise Çinli dev gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande Group'un Perşembe günü tahvil kupon ödemesini yapıp yapamayacağı.

Ağır borç yükü altındaki Çinli şirketin geleceği risk iştahı açısından yakından takip ediliyor.

Fed'in Salı ve Çarşamba yapacağı para politikası toplantısında varlık alımlarını azaltmaya başlamak için zemin hazırlaması, azaltma kararını ise Kasım veya Aralık ayında alması bekleniyor.

ABD Hazinesi'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi , Fed toplantısı öncesinde iki aylık zirvesine çıktı, verim eğrisi düzleşti.

Dolar/TL ise TCMB'nin erken faiz indirimi izlenimi yaratan mesajları ardından iki haftada 8.3 seviyesinden 8.65'in üzerine çıktı.

Dolar/TL bugün saat 08.40'ta 8.6700/8.6790 seviyesindeydi. Aynı saatte euro/TL 10.1578/10.1674, sepet bazında TL 9.4139/9.4225 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri Cuma kapanışta 385/389 baz puan seviyesinden kapandı.

TCMB'NİN KRİTİK KARARI PERŞEMBE GÜNÜ
Piyasalarda bu hafta önce ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sonra TCMB'nin faiz kararı yön belirleyici olarak izlenecek.

Kavcıoğlu ay başında yatırımcı toplantısında enflasyon oranı üzerinde faiz uygulayacağı taahhütüne atıf yapmamış ve yatırımcılarda faiz artışı yapılmayacağı, indirimlerinin de yaklaştığı izlenimini uyandırmıştı.

Kavcıoğlu, halka kapalı olan yatırımcı toplantısı sonrası halka açık bir konuşmasında TCMB'nin bundan sonra politika faizinden yüksek olan enflasyon oranı yerine politika faizinden yaklaşık 200 baz puan daha aşağıda olan çekirdek enflasyonu izlemeye ağırlık vereceğini ifade etmişti.

TCMB'nin 23 Eylül'deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi yapması ihtimaller arasına girerken yatırımcılar PPK kararını artık daha yakından izliyorlar. Yatırımcılar TCMB'nin bu haftaki kararını bir politika hatası olabileceğinden endişe ediyor.