Abone Ol

Koca: Ankara'daki vaka sayısı İstanbul'un iki katı

Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Koca açıklama yapıyor.

Koca: Ankara'daki vaka sayısı İstanbul'un iki katı

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

Korona virüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz.

Bayramlar ve düğünlerdeki hareketlerimiz bizi bu eşiğe getirdi. Halkımızın büyük bir çoğunluğu ilk günkü hassasiyetlerle tedbir alıyor.

Şurası unutulmamalıdır ki, bir salgınla mücadelede toplumun her ferdi aynı mücadeleyi göstermelidir. Düğünler de olmak üzere bu mücadeleye istisna getiremeyiz.

Hastalarımız ve yitirdiğimiz canların sayısı ülkemizde yeniden artıyor. Haziran sonu başlayan dönemin tipik bir normalleşme dönemi olmadığını söyledik. Bu dönem, sağlığımızın garanti edilerek kısmen özgürleşmesi olmasıydı.

Çarşı pazarda tedbirlere ne kadar uyulduğunu içimiz acıyarak görüyoruz. Düğünlerimiz, sünnet düğünlerimiz yeni taziyelere neden olan yerler haline geliyor.

Yeni hasta sayımız düşmüyor. Unutmayın bu yüke hayallerinizin ötesinde omuz verenler var.

Kamuda esnek çalışma uygulamasına geçildiği bu dönemde, gündüz ve gece göreve giden, aylardır eve gidemeyen doktorlarımız, hemşirelerimiz var. Sağlık personelimiz mesleğe adım atarken, acıları ve sevinçleri paylaşacağı bir hayata talip olduğunun bilincindedir.

Vatandaşlarımıza şüpheli vakalardan uzak durmasını tavsiye ederken, sağlık çalışanlarımız bütün mesailerini bu hastalarla beraber geçirmektedir. Şu ana kadar sağlık kuruluşlarımızda virüs bulaşmasından kaçamayan 29 bin 865 çalışanımız oldu. 52 sağlık çalışanımızı ebediyete yolcu ettik. Tümüne Allah’tan rahmet diliyorum.

Bu ortamda sağlık kuruluşlarımızda hala şiddete başvuranların olması içimizi acıtıyor. Vatandaşlarımızdan sorumluluk bekliyoruz.

Kalabalık içine atılan her adım, ihmal edilen her tedbir bir değil, onlarca can yakmaktadır. Sağlıkçılarımızın beklentisi alkıştan öte, hassasiyettir.

Bu hassasiyet, pandemi nedeniyle iş yeri tam çalışmayan kardeşimiz, evlatlarımızın eğitimi için gerekli. Ülke genelinde durum kontrol altında. İstanbul’da ve Trakya’da artış yok. Son dönemde en fazla artış Ankara’da… Batman’da, Mardin’de Diyarbakır gibi bazı illerimizde hastane sıkıntısı yaşandı.

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Sivas ve Kayseri halen yüksek riskli illerimiz arasında.

Virüs, gücünü kaybetmedi. Özellikle ağır vaka sayısını azaltmamız gerekiyor.

Biliyorsunuz sorun küresel, mücadele ulusal demiştim. Her ülke kendi mücadelesini, kendi şartlarında veriyor.

Bilim kurulu bu süreçte karar mücadelemizde rehberlik yaptı. Ülke olarak aldığımız kararlarda, yol gösterici oldular.

Görev alan tüm bilim adamlarıma teşekkür ediyorum. HES projesi gayet iyi gidiyor. Kitle iletişim araçlarından sonra birçok sosyal mekana girişte de yaygınlaştırılacaktır.

İller bazında ayrı ayrı değerlendirme yaparak il hıfzıssıhha kurullarımızı harekete geçirdik.

Salgın bölgesel farklılıklara rağmen ülke genelinde kontrol altındadır. Ancak önümüzde mevsimsel hastalıkların artacağı bir durum var.

Ve bu hastalıkların da tedbirleri alındı. Tedbir, salgınla mücadelemizin başarıya ulaşmasında çok önemli yer tutuyor.

Başta pandemi hastanesinde çalışanlar olmak üzere tüm hemşirelerimiz, bilim insanlarımız sizden maske- mesafe kurallarına uymanızı bekliyor. Maske ile mesafe almak, entübede nefes almaktan daha kolay.

14 Mart- 1 Haziran arasında vefat eden vatandaşlarımızda, yaş arttıkça vefat oranımız tramvatik şekilde artıyor. Her iki cinsiyette de ölümler 50 yaşından itibaren büyük bir ivme ile artmaktadır. Tedbirlerin hafiflemeye başlaması ile birlikte 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın vefat oranının arttığı ortaya çıkıyor.

Enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybedenlerin, korona nedeniyle kaybedildiğini söylemek bile mümkün olabilir. Herkesten özellikle rica ediyorum, yaşlılarımızın hastalanmamasını sağlamamız gerekiyor.