Abone Ol

Kızılay’da şimdi de rapor skandalı: Sağlam binayı riskli raporu alıp yıktılar...

Son günlerde sıkça gündem olan Kızılay'da şimdi de 'yanıltıcı rapor' skandalı yaşanıyor. Sağlam raporu verilen İzmit şehir merkezindeki Kızılay iş hanının yanıltıcı raporla yıktırıldığı ortaya çıktı.

Kızılay’da rapor skandalı: Sağlam binayı riskli raporu alıp yıktılar...

Yıkılan binanın yap-işlet-devret modeliyle iş adamı Ahmet Yiğit Kuru'nun sahibi olduğu Yiğit AVM'ye verildiği ortaya çıktı. Kuru Malatyalı ve Kızılay Başkanı Kınık'ın hemşehrisi.

Başkent Gaz’dan yapılan bağışı Ensar Vakfı’na aktarmasıyla eleştirilerin hedefi olan Kızılay’da yeni skandal İzmit’te ortaya çıktı.

Veryansın TV'de yer alan habere göre, Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın İzmit şehir merkezinde bulunan Kızılay’a ait iş hanını sağlam raporu verilmesine rağmen yıktırdığı öğrenildi.

İzmit şehir merkezinde uzun yıllardır faaliyet gösteren 7 katlı iş hanı için özel bir firmadan bina için “riskli yapı raporu” alındığı tespit edildi. Yıkılan bina ise iş adamı Ahmet Yiğit Kuru’ya ait olan İstanbul merkezli Yiğit AVM yap işlet modeliyle kiraya verildi. Ahmet Yiğit Kuru’nun Malatyalı olduğu ve Kızılay Başkanı Kınık’ın hemşehrisi olduğu belirtildi.

Skandal iş hanında kiracı olan Cevdet Sert isimli işletmecinin yıkımı yargıya taşımasıyla ortaya çıktı. İdare mahkemesi Kızılay İş Hanı binasının hasarlı olup olmadığına dair bilirkişi tayin etti. Bilirkişi raporunda Kızılay’ın yanıltıcı rapor alarak, hasarlı olmayan binayı hasarlı gibi rapor tanzim ettirerek yıktığını tespit etti.

Kızılay’da şimdi de rapor skandalı: Sağlam binayı riskli raporu alıp yıktılar... - Resim: 1

RİSKLİ YAPI DEĞİL

İdare mahkemesinin raporunda çok çarpıcı değerlendirmeler yer aldı. Raporda, Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanlığının sahibi olduğu bina için bir denetim firması tarafından hazırlanan ve binanın “riskli yapı” olduğuna dair raporun gerçek olmadığı, yapının güçlendirme yapılarak risksiz hale getirilebileceği yer aldı. Denetim firması tarafından hazırlanan “Riskli Yapı Tespit Raporu”nun, beton basınç dayanımının oldukça farklı alınması nedeniyle, dava konusu yapının “Riskli Yapı” olduğunu kanıtlayan verilerle yapılmadığı kanaatine varıldığı belirlendi.

İŞTE O RAPOR

“1- Dava konusu bina ile ilgili olarak yukarıda yapılan açıklama kabul ve değerlendirmeler çerçevesinde Yapı Güç mühendislik inşaat tur. San ve tic. A.Ş. tarafından yapılan analizde alınan beton basınç dayanımı olan 10,03 MPa yapının kabul edilmesi durumunda dava konusu yapının 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı olduğu kanaatine varılmıştır.

Buna karşın bilirkişi kurumumuzun laboratuvar uzmanı olan üyesi tarafından dava konusu binanın kritik katından alınan beton karotları üzerinde yapılan deneyler sonucunda ortalama 100 milimetre x 100 milimtre numune basınç dayanımı ortalama 20,95 MPa elde edilmiştir. Bu değer 6036 sayılı yasanın uygulama yönetmeliği eki olan ek 2 hükmü gereğince 20,95 MPax0,85=17,81 MPa olmaktadır.

Görüldüğü üzere, beton basınç dayanımına ilişkin olarak elde edilen bu sonuçlar Yapı Güç mühendislik inşaat tur. San ve tic. A.Ş. tarafından yapılan analizlerdekinden farklı çıkmıştır. (Fark 17,81 MPa -10,03 MPa = 7,78 MPa) Bu fark oldukça büyük olup YAPIGÜÇ Mühendislik İnşaat Tur. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılan analizde alman beton basınç dayanımından %75-80 daha fazladır. Bu durum göz önüne alınarak Bilirkişi Kurulumuz, “Riskli Yapı Tespit Raporu” analizlerinin tam doğru veriler ile yapılmadığı, bu analizlerin yeniden yapılması gerekli olduğu kanaatine varmıştır.

‘RAPOR HÜLLE VAR’ DİYOR

Bu durumda Yapı Güç mühendislik inşaat tur. San ve tic. A.Ş. tarafından hazırlanan “Riskli yapı tespit raporu”nun, beton basınç dayanımının oldukça farklı alınması nedeniyle, dava konusu yapının “riskli yapı” olduğunu kanıtlayan verilerle yapılmadığı kanaatine varılmıştır.”

Kızılay’da şimdi de rapor skandalı: Sağlam binayı riskli raporu alıp yıktılar... - Resim: 2

Veryansın Tv