Abone Ol

Kim Milyoner olmak ister sorusu: La Sagrada Familia hangi şehirdedir?

Atv ekranlarında yayınlanan Kenan İmirzalıoğlu’nun sunduğu Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında 1982'de başlayan 2026'da bitmesi planlanan Sagrada familia hangi şehirdedir? diye bir soru soruldu. İşte Kim Milyoner İster? yarışmasında sorulan o sorunun cevabı

Kim Milyoner olmak ister sorusu: La Sagrada Familia hangi şehirdedir?

Kenan İmirzalıoğlu’nun sunduğu Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında 1982’de başlayan 2026’da bitmesi planlanan Sagrada familia hangi şehirdedir? diye bir soru soruldu…

Yarışmayı izleyenler bu sorunun cevabını araştırıyor. İşte detaylar…

CEVAP: BARSELONA

La Sagrada Familia (Kutsal Aile), İspanya’nın Barselona şehrinde bulunan ve modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi’nin 1883 yılında devraldığı fakat 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır.

Yapımı halen devam etmektedir. Halk arasında bitmeyen kilise olarak da bilinir. 1882 yılında halkın yardımlarıyla yapımına başlanan mimarinin bitmemesinin nedeni hala sembolik olarak halkın yardımlarıyla yapımına devam edilmesi ve Gaudi’nin karmaşık mimari tarzının çözülmesinin güçlüğüdür.

Ayrıca binanın çizimlerinin ve ilk yapım yöntemlerinin de 19.yüzyıldan kalması nedeniyle günümüz teknolojisine uyarlanması da bir başka zorluktur. 2026-2028 yıllari arasında bitmesi tahmin edilen kilise yardımseverlerin katkılarıyla yapılmaktadır.

Gaudi, bazilikadaki büyük kulelerden bir tanesinin bitimini görebilmiştir. Kuleleri tasarladıktan sonra bu kulelerin Barselona’ya gelecek olan gezginler için mükemmel bir karşılama olacağına inandığını belirtmiş ve kulelerin tepesindeki süslemelerin cennet ile yeryüzü arasında bir bağlantı sağlarmış gibi göründüğünü de ifade etmiştir.

Bazilikanın iç yapısını ayakta tutan kolonlar dallanıp budaklanan ağaçlar şeklinde tasarlanmıştır. Yapının içine girildiğinde ormanda dolaşma hissi uyanır.

Gaudi şehirde yaptığı bütün yapılardan elde edilen geliri bu yapıya yatırmıştır.

1984 yılında UNESCO tarafından “Antoni Gaudí’nin Eserleri” adı ile Dünya Mirası olarak ilan edilen yapılar arasında yer almaktadır