Abone Ol

Kendi ağzından Savaş Ay'ın hayat öyküsü..

Televizyoncu, muhabir ve gazeteci Savaş Ay tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Peki, Savaş Ay kimdir?

Kendi ağzından Savaş Ay'ın hayat öyküsü..

Savaş Ay, 26 Mart 1954 yılında İstanbul’da doğdu. Çocukluk yılları İstanbul Üsküdar Selamsız’da geçen Savaş Ay nam-ı diğer "Savaş Abi", Ünlü ses sanatçısı Şükran Ay ile Ünlü sihirbaz ve gösteri sanatçısı Turan Ay’ın oğludur.

Erdoğan ve Gül, Savaş Ay'ın vefatına ne dedi?

Ameliyat olmayı kabul etmedi, hala sigara içiyordu..

Türk medyasının acı günü! Savaş Ay'ı kaybettik...

Çocukluk yılları anne ve babasının ünlü birer sanatçı olması sebebiyle kulislerde ve birçok şehirde dolaşmakla geçmiştir. Annesi Şükran Ay’ın daha kundakta bebek iken çalışması sebebiyle yalnızlığı o yaşlarda hissetmeye başlamıştır.

Annesi Şükran Ay’ın sahne aldığı bir akşamı Savaş Ay, nasıl anlatıyor;

"Bir keresinde annem, "Makber’i" yani "her yer karanlık"ı okurken her yeri kararttılar diye korkup ağlamışım. Gıpti kemancı Cemal’in karısı Melek abla memesini, yaşıtım olan oğlunun ağzından çekip, beni emzirmiş susmuşum. Annem az sonra sahneden indiğinde duymuş olayı. Çok telaşlanmış. Parmağını gırtlağıma sokup kusturmuş beni... "Ama herhalde hepsi çıkmadı" diyor. Anneme göre zaman zaman yaptığım şımarıklıkların, yüzsüzlüklerin ve küfürbaz oluşumun nedeni sırf bu yüzden :"Benim içimde Çingene sütü kalmış. Kanımda azda olsa Çingenelik işlemiş".

Bu sebepten olsa gerek Savaş Ay Çingeneleri bazı insanların yaptığı gibi dışlamamıştır. Ve hatta 2001 yılında Çingenelerin hayatını konu alan "Dansöz" filminin senaristi ve yönetmeni olarak hayata geçirmiştir. Marmara Üniversitesi İktisat ve idari bilimler fakültesi mezunu olan Savaş Ay, daha sonra İİTİA’ da eğitim görmüştür. Ve mesleğe yani gazeteciliğe 1974 yılında Dünya gazetesinde muhabir olarak başlamıştır. Daha sonra birçok gazete ve dergilerde çalışmıştır.

Bunlardan birkaç tanesi; Tercüman, Vatan, Milliyet, Sabah, Posta gazetelerinde ve Akajans’ta çalıştı. Halen Takvim gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Televiyon hayatına ise 32.gün programında çalışarak atıldı. Burada Ali KIRCA, M.Ali Birand, Coşkun ARAL, gibi ünlü isimlerle çalışmıştır. Daha sonra 18 Ağustos 1993 yılında "A Takımı" adlı bir haber programı yaptı ve uzun yıllar bu programdan ne bizi ne de kendisini vazgeçiremedi.

SAVAŞ AY’IN YAŞAMINDAN KARELER

ATV, Kanal 6,star tv, TGRT, kanal 1 gibi tv kanallarında A takımının yanı sıra; Savaş Ay’la show biz", "Savaş Ay’la tozlu yollar", "Savaş Ay’la sokak arası", "stüdyo 4" "Savaş Ay’la Muhabir" gibi programlar yaptı fakat A takımından tam 15 senedir vazgeçemedi. Bu programla bir çok ilke imza atan Savaş Ay, Ağrı Doğu Beyazıt’a okul kampanyası sebebiyle bir gecede tam 1 trilyon(eski TL) para toplayarak adından uzun yıllar bahsettirdi.

Bunun yanı sıra yapmış olduğu "Beyaz Tebeşir" kampanyası ile yine bir çok çocuğun okumalarına sebep olarak yüzlerini güldürdü. Bunun yanı sıra kendi meslek dalında almış olduğu 600 ün üzerinde birçok başarı ve ödüller mevcuttur. Bu ödüllerden en ilginç ve kendimce en iyisi ise Türkiye gazeteciler cemiyeti 1992 yılın gazetecisi ödülü’ dür. Savaş Abi travesti kılığına girip onların yaşadığı bir takım zorlukları gözler önüne sermiş ve bunu haberle harmanlamasını bilip bu ödülü layıkıyla hak etmiştir. Yaşadığı ve yaptığı tüm haber ve tecrübelerin meyveleri olan 6 kitaba sahiptir. Bunlar; "Ay Hikayeleri", "Göz Tanığı", "Ara Sokak", "Sokak Çocuğu", "Çamur Şevketin Torunu" ve son olarak da "Anlat Savaş Abi’ne adlı kitaplara sahiptir.

Savaş Ay’a göre Savaş Ay kimdir sorusunun yanıtı;

"Daha ilkokuldayken, dedem Çamur Şevket’in manav dükkanında özenle dizdiğim elmalar ve müşteriye verdiğim fazladan para üstleri sayesinde, alnımın teriyle kazandığım aşırmacalardayken ellerim, kulağımı tabure sohbetlerinden kalına bir "çenebaz çamur"um.

"Bunları bir kenara bırakırsak; esasında ben yalnızca,1954 Mart’ının bir sis çocuğuyum... Doyar mıyım ki zafere? Düşler görürüm ayaküstü... Şöyle bir estirdim mi rüzgarımı dağılır düşlerimin sisi...

Aktüel