Abone Ol

Karton bardaklar çölyak hastaları için tehlike

Gastroenteroloji Uzmanı Doçent Doktor İbrahim Ertuğrul, çölyak hastalarına Gluten içeren şeyler hakkında uyarılarda bulundu.

Karton bardaklar çölyak hastaları için tehlike

Çölyak hastalığı, yaşam boyu devam eden bir gıda alerjisidir. Türkiye'de ortalama 750 bin çölyak hastası var ve hastalığın oluşumunda genetik faktörler etkili…

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten proteininden uzak durarak beslenmek ise çölyak hastalığının tek tedavisi olarak biliniyor. Fakat ilgisi olmayan bir takım gıdalarda katkı maddeleri olarak gluten kullanılabildiğinden yanıltıcı olabilmektedir.

Bu yüzden diş macunundan konservelere kadar alınan her ürünün etiketine, içeriğine dikkat edilmelidir. Örneğin küp şekerde bile gluten olabileceği unutulmamalıdır. Kozmetik ürünler, kremler gluten içerikleri yönünden dikkatli kullanılmalıdır.

Kenarları yapışkanlı mektup zarflarında da gluten olduğundan yalanmamalıdır. Karton bardakların kenarlarındaki kıvrık kısımlarda da gluten vardır. Bu yüzden hasta ‘diyet yaptım' zanneder fakat gluten almaya devam eder.

HANGİ GIDALAR TÜKETİLEBİLİR?

Gluten içermeyen başlıca tahıllar mısır ve pirinçtir. Diyetteki ana tahıl grubunu bunlar oluşturur.

Tüm sebzeler, tüm meyveler, tüm bakliyatlar, tüm katkısız yağlar, yumurta, bal, reçel, toz şeker, zeytin, et, balık, tavuk rahatlıkla tüketilebilir. Mısır, pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir.