Abone Ol

Kanuni Sultan Süleyman, 2,5 saatte zafer kazanınca ne yaptı?

Tarihçi-Yazar Talha Uğurel, Mohaç Meydan Muharebesi'ni iki buçuk saatte kazanan Padişah Kanuni Sultan Süleyman'ın zafer sonrası yaptıklarını anlattı

Kanuni Sultan Süleyman, 2,5 saatte zafer kazanınca ne yaptı?

Tarihçi-Yazar Talha Uğurel, Mohaç Meydan Muharebesi'ni iki buçuk saatte kazanan Padişah Kanuni Sultan Süleyman'ın, "Kalbime gurur girdi, yatağımı dehlize serin" diyerek büyüklüğünü gösterdiğini ifade etti.

Uğurel, "Peygamberimizin (sas) ifadesiyle esas savaş nefsi yenmektir. O gece Kanuni nefsine de ders vermek ister. Kanuni'yi büyük yapan Mohaç'taki büyük zafer miydi? Yoksa nefsine karşı kazandığı zafer mi?" diye konuştu.

Son günlerde tartışılan diziye yönelik tepkiler sürerken en anlamlı tepki Burhan-Der'den geldi. Burhan-Der'in katkılarıyla DEÜ İlahiyat Fakültesi'nde düzenlenen konfenansta, Osmanlı tarihinin unutulan gerçekleri Talha Uğurel ile gün yüzüne çıkarıldı. "Muhteşem Osmanlı-Osmanlı'nın Bilinmeyenleri" konulu söyleşide, Osmanlı saraylarının Peygamber Efendimiz'in (sas) yaşadığı ortam dikkate alınarak inanç ve ilmin aynı avlunun etrafında toplanmasıyla oluşturulduğunu, inancın merkezde olduğunu ifade eden Uğurel, "Bütün kurumlar ve saraylar dahi buna göre şekillenir. Avrupa tarzı saraylar anlatıldığı için kafalar ona gidiyor. Okul, bilim, yaşantı içiçedir. Enderun'da yetişen öğrencilerin staj görmesi için padişahın yanında gezerlerdi. Buna yabancı kafaların bu gerçeği anlamaları kolay değil. Kendi kaynaklarımızdan, kendi zaviyemizden tarihimize bakalım ki her şeyi doğru anlayalım. Oryantalistler ve müsteşrikler bizi anlayamaz ve anlatamaz. Bu toprağın insanı ancak Osmanlı'yı çözebilir." dedi.

PADİŞAHLAR SÜPÜRGECİ GİBİ DOLAŞIRDI!

Uğurel, sarayların eğitime ev sahipliği yaptığını, bütün padişahların, sarayın duvarlarına nakşedilen "Hikmetin başı Allah korkusudur", "Bir saatlik adalet, 80 yıllık ibadete denktir" hadislerinin zaviyesiyle hareket ettiklerini belirtti. Padişahların aç takmadıklarını onun yerine sorguç taktıklarını ifade eden Uğurel, şöyle dedi:

"Hatta bu sorguçların süs olarak takılan tüylerin uçları eskidir. Bunun nedeni Peygamberimizin (sas) evinin temiz tutulması için genelde devekuşu tüylerinden süpürgeler kullanılır bununla tozları alınırdı. Daha sonra eskiyen bu tüyler saraya gönderilir. Padişahlar bunları sorguçlarına takarlardı. Osmanlı padişahları, Peygamberimizin (sas) evinin süpürgecileri gibi dolaşırlardı." diye konuştu.
Talha Uğurel, padişahların ayrı ayrı ele alındığında hepsinin ahlaki anlamda ve derinlik bakımından ne kadar büyük insanlar olduğunun görüleceğini, bilime ve Allah rızasını öne alan bu insanların ahlaki değerleriyle de gerçek anlamda öğrenildikçe topluma örnek olduklarını kaydetti.