Abone Ol

Kandilli'den Açıklama: 17 Ağustos'tan Sonraki En Büyük Deprem

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.4 şiddetindeki depremin ardından bir açıklama da Kandilli Rasathanesi'nden geldi.

Kandilli'den Açıklama: 17 Ağustos'tan Sonraki En Büyük Deprem

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener yaşanan depremin 17 Ağustos’un ardından Türkiye’deki en büyük sarsıntı olduğunu belirterek dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminden sonra en büyük deprem. Maalesef o büyüklükteki depremi yeniden yaşıyoruz."

Doç. Dr. Doğan Kalafat artçı sarsıntılara dikkat çekerek “En büyüğü 6.6 olan 45'e yakın 4'ün üzerinde artçı deprem var. Artçı depremler 1 yıl sürecektir."

17 AĞUSTOS 1999 DEPREMİNİN BÜYÜKLÜĞÜNE EŞİT BİR DEPREM

Prof. Dr Haluk Özener, “7.4 büyüklüğünde bir deprem ile karşı karşıyayız. Bu deprem, 17 Ağustos 1999 depreminin büyüklüğüne eşit bir deprem. Bu coğrafyada 24 yıllık geçen bir süre sonra gördüğümüz en büyük deprem ile karşı karşıyayız. Kahramanmaraş ve Gaziantep arasında olan bir depremden bahsediyoruz. İfade edildiği gibi 10 tane ili etkileyen sınırlarımızı geçip KKTC, Irak ve Suriye’de de hissedilen ve bazı yerlerde can kaybına yol açan bir depremden bahsediyoruz.”

ARTÇI DEPREMLER AYLARCA HATTA YILLARCA SÜREBİLİR

Artçı depremlere dikkat çeken Özener, “Şu ana kadar olan depremler 100’e ulaşmış durumda. Bunların 53 tanesi 4.0 şiddetinin üzerinde duruyor. Arkadaşlarımız şu anda hızlıca büyük depremleri, artçıları çözmeye çalışıyor. Küçük depremlerin çözümleri de ulaşınca sayıların artacağını göreceksiniz. 7 tanesi 5’in üzerinde bir deprem, bir tane de ana artçı şok olarak adlandırabileceğimiz 6.6 şiddetinde bir depremimiz var. Bu depremlerin önümüzdeki haftalarda devam edeceğini izleyeceğiz. Bu depremler aylarca hatta yıllarca sürebilir.”

Özener, “2017 Bodrum - Kos depreminin 9 bin 9 tane artçısı olmuştu. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın daha sonra yaşanabilecek artçı depremlere karşı hazır olması gerekir. Hasarlı binalarına girmemelerini ve AFAD yetkililerine kulak vermelerini istiyoruz. Üç farklı yerde deniz seviyesindeki değişimleri gözlemledik. Gazi Mağusa’da 17 santim, Mersin’de 13 santim, Hatay İskenderun’da 12 santimlik dalga yüksekliği var. Kıyıdan içeride olan bir deprem bile tsunami etkisi oluşturabiliyor.”

Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Artçı sarsıntıların en büyüğü 6.6, 45'e yakın 4'ün üzerinde deprem var. Artçı depremler 1 yıl sürecektir. O yüzden vatandaşlarımızın muhakkak hasarları binalardan kaçınmasını ve evlerine girmemesini" diliyoruz."

Deprem İzleme Müdür Yardımcısı Dr. Selda Altıncı Poyraz, "Biz burada sürekli telefon alıyoruz. Göçük altında kalan vatandaşlar bize ulaşamıyor, çünkü telefon hatları çok yoğun. Biz de sabahtan beri birçok telefon aldık. En çok telefonu Hatay'dan alıyoruz. Burada önemli olan artçıların aylarca devam edebilceği, mutlaka AFAD'ın uyarılarını dinlemelerini istiyoruz."

ARTÇI DEPREM HASAR ALMIŞ BİNAYI YIKABİLİR Mİ?

Dr. Selda Altıncı Poyraz, "Artçı depremin büyüklüğüne bağlı, eğer 6.7 yada 6.8 büyüklüğünde artçılar olursa tabii ki binayı yıkması söz konusu olabilir."