Abone Ol

Kanadalı bilim insanlarından koronavirüs başarısı: İzole ettiler

Corona virüsü salgını devam ederken Kanadalı bilim insanları aşıya ulaşmak için çok kritik bir adım atıldığını duyurdu. Üç farklı üniversitede görevli bilim insanları, corona virüsünün başarılı bir şekilde izole edildiğini ve corona virüsünün kopyalarının geliştirildiğini açıkladı.

Kanadalı bilim insanlarından koronavirüs başarısı: İzole ettiler

Böylelikle bilim insanları aşı yapımında çok daha hızlı çalışabilecek.

Aralık ayından beri dünya çapında 5 binden fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü paniği küresel bir panik yaratırken, Kanada’dan iyi bir haber geldi… Ülkenin başbakanı Justin Thredeau’nun eşinde de tespit edilen ve büyük korku yaratan corona virüsü ile ilgili araştırmalarını sürdüren bir bilim ekibi, corona virüsünün başarılı bir şekilde izole edildiğini duyurdu.

Sunnybrook Araştırma Enstitüsü, Toronto Üniversitesi ve McMaster Üniversitesi’nden bilim insanları corona virüsünün başarılı bir şekilde izole edildiğini duyurdu. İki Kanadalı hastadan elde ettikleri örnekler üzerinde çalışan bilim insanları böylelikle virüsün laboratuvar ortamında tekrar yaratıldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Laboratuvarda geliştirilen kopyalar bilim insanlarının hastalığı daha iyi tanımlamak, test etmek, tedavi etmek ve aşı üretmek için bir fırsat olacaktır” denildi. Araştırmada görev alan D.r Arinjay Banerjee, “SARS-CoV-2 virüsünü başarılı bir şekilde izole ettik ve bu sayede araştırmalarımıza devam edeceğiz. Bu sayede daha çok virüs üreterek hastalığın biyolojisini daha iyi öğrenebiliriz ve daha etkileşimli çalışabiliriz” dedi.

Sunnybrook’ta görevli Dr. Samira Mübareka ise, “Bu salgına çözüm bulmak için kilit bilgilere ihtiyacımız var. Bu virüs üzerindeki incelemelerimiz ışığında uzun vadede bir çözüm bulacağız” dedi.

Öte yandan 137 binden fazla insanda görülen ve 117 ülkede tespit edilen virüsle mücadelede Çin’in de ciddi bir çalışma içerisinde olduğu açıklanmıştı. Çin’de 8 enstitünün daha önce COVID-19 ile mücadele etmek için çalıştığı ve gelecek ay aşı için çalışmalara başlanacağı açıklanmıştı.

DSÖ PANDEMİ İLAN ETMİŞTİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’deki genel merkezde Corona virüsü (Covid-19) gündemiyle basın toplantısı gerçekleştirmişti.

Çin dışında vaka sayının 13 kat arttığını ifade eden Ghebreyesus, Corona virüsü için, kıta ve tüm dünya gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen “Pandemi” olarak nitelendirme kararını aldıklarını açıklamıştı.

Ghebreyesus, örgüt olarak salgını 24 saat boyunca izlendiğini dile getirerek, “Hem virüsün yayılma ve şiddetinden hem de virüse karşı yeterince harekete geçilmemesinden derin endişe duyuyoruz. Bundan dolayı Covid-19’un bir pandemi olarak nitelendirilmesi değerlendirmesini yaptık” şeklinde konuşmuştu.

PANDEMİ NEDİR?

Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları Corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor. MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı Corona virüsleri olduğu biliniyor.

CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor. Çinli bir virolog, virüsün kaynağının muhtemelen yarasalar olduğunu öne süren bir çalışma yayınladı.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.

Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.