Abone Ol

Kamran İnan Kimdir?

Kamran İnan 1929 yılında Bitlis'in Hizan ilçesinde dünyaya geldi. Nakşibendi tarikatının Halidî kolunun Doğu Anadolu'daki en büyük temsilcilerinden sayılan ve Gavs-i Hizanî namıyla tanınan Sıbgatullah Arvasî'nin torunudur.

Kamran İnan Kimdir?

Kamran İnan, Kürt kökenli Türk diplomat ve siyaset adamı. Kürt asıllı olan Kamran İNAN, her ne kadar devrim kanunları gereği Şeyh ünvanı kaldırılsa da tarihi olarak ifade etmek gerekeceği için Şeyh Selahattin'in İNAN'ın oğlu olup, Nakşibendi tarikatının Halidî kolunun Doğu Anadolu'daki en büyük temsilcilerinden sayılan ve Gavs-i Hizanî namıyla tanındığı iddia edilen Sıbgatullah Arvasî'nin torunu olan Kamran İNAN günümüzde Kürtçeyi en iyi konuşan kişilerin başında geldiği öne sürülmekte ise de bunu henüz kendisi doğrulamamış, resmi olarak da kayıta geçen bir Kürtçe demeci, söylevi yahut ifadesi olmamıştır.

Babası Ermeni tehciri sırasında kurtarılan bir Ermeni kızıyla evlenmesi sonucunda Kamran İnan doğmuştur. Bu husus kardeşi Bababir kardeşi Zeynelabidin tarafından kürtçe yazılmış bir hiciv şiirinde de dile getirilmiştir.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden sonra Cenevre Siyasal Bilgiler fakültelerini hukuk doktorası ile bitirdi. Dışişleri Bakanlığı'na girdi. 14 Ekim 1973'te Adalet Partisi'nden Bitlis senatörü seçildi. İstifa ettiği 7 Haziran 1979 tarihine kadar Cumhuriyet Senatosu dışişleri komisyonu başkanılığı, Türkiye-AET karma parlamento grubu başkanlığı ile enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı görevlerini aldı.

1979'dan başlayarak Cenevre'deki Birleşmiş Milletler örgütü'nde Türkiye'nin daimi temsilcisi oldu. 1983'e değin bu görevinde kaldıktan sonra yeni kurulan Milliyetçi Demokrasi Partisi'ne katıldı ve Bitlis milletvekili seçildi.

1987 başlarında Anavatan Partisi'ne geçti ve bu sefer bu partiden milletvekili seçilen İnan 1987 - 1991 arasında kurulan ANAP hükümetlerinde devlet bakanı olarak görev aldı. 17.,18.,19. ve 20. dönemlerde Bitlis'ten, 21. dönem'de Van'dan milletvekili seçildi.

TBMM Dışişleri Komisyonu başkanlığı görevinde bulundu. Fransa'dan Légion D'Honneur Nişanı (2006'da ermeni soykırımı yasasını gerekçe göstererek iade etti), Avrupa Parlamentosu Altın Madalyası ile Türkiye-AET Ortaklığı Gümüş Madalyası sahibidir.