Abone Ol

Kadınlar neden koronavirüsten az ölüyor? Kadınları ne koruyor?

Koronavirüste erkek ölümleri kadınlardan ciddi bir oranda daha fazla. Peki kadınları kornavirüsten ne koruyor? İşte çarpıcı analizler...

Kadınlar neden koronavirüsten az ölüyor? Kadınları ne koruyor?

Medyafaresi.com/Nilüfer Şensöz/Dış Haberler

Koronavirüste erkek ölümleri kadınlardan ciddi bir oranda daha fazla. Covid-19 çalışmaları, hastalığın erkeklerden daha öldürücü olduğunu gösteriyor.  Peki kadınları kornavirüsten ne koruyor?  Kadınların bağışıklık sistemi erkeklerden daha güçlü ve genetik faktörler de etkili. İşte son araştırmalar ve nedenler...

İtalya Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne (ISS) göre, İtalya'da koronavirüs testinde pozitif çıkanların yüzde 60'ı erkek. İtalya'da koronavirüsten yaşamını yitirenlerin yüzde 70'inin de erkek olduğu dikkat çekiliyor. Güney Kore'de koronavirüse yakalanan kadın oranı erkeklerden daha yüksek ancak  virüsten ölüm oranı erkeklerde daha yüksek. Güney Kore'de erkeklerde  virüsten ölüm oranı yüzde 54.

Erkeklerde daha öldürücü

CNN'de yer alan Global Health 50/50 adlı araştırma şirketinin verilerine göre,  İtalya'da her 10 kadın koronavirüs kurbanına karşılık 24 erkek ölüyor.  Çin'de oranın 10'dan 18'e, Almanya'da 10'dan 16'ya ve Fransa'da 10'dan 14'e olduğunu bildiriyor. Bu veriler dünya genelinde kadınların COVID-19'a karşı daha güçlü olduğunu gösteriyor.

 Sigara içmek ana faktör değil

İncelenen ilk faktörlerden biri, koronavirüsten etkilenen ilk ülke olan Çin'de erkek nüfus arasındaki sigara içme oranının çok yüksek olduğu düşüncesinden başlayarak sigara içilmesidir. New England Tıp Dergisi'nde yayınlanan ve enfeksiyonun ilk birkaç haftasında yürütülen bir araştırmaya göre, sigara içenler hafif semptomlarla enfekte olanların% 12'sini temsil ettiler, ancak ciddi ve yoğun bakımda olanlar arasında% 26'ya yükseldi. Araştırmacılara göre, sigara içenlerin ellerini daha sık ağzına getirmeleri, bu nedenle virüsü daha kolay taşıyabilmeleriyle açıklanabilir. Dünyadaki erkek nüfusun daha çok sigara içiyor olması, fiziken daha ağır işlerde çalışması,  yediklerine kadınlara daha az önem veriyor olmaları gibi unsurların da bu sonuçta etkili olduğu varsayılıyor.

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'nda profesör olan Sabra Klein, «Erkeklerde artan ölümler sadece Çin, İtalya ve İspanya'da geçerli değil. Çok farklı ülkelerde ve kültürlerde görüyoruz. Verilere baktığımda, buna katkıda bulunan evrensel bir şey olması gerektiğini düşünüyorum. Sigara içmenin ana faktör olduğunu düşünmüyorum " diyor.

Bağışıklık sistemi ve östrojenin önemi

Erkekler ve kadınlar arasındaki farklı bağışıklık tepkisini etkileyen bir faktör hormonal. Aslında, kadınlar çok daha fazla östrojen üretir. Kadın hormonları, bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar ve erkek vücudunda meydana gelenlerden daha fazla virüslere karşı yanıtı uyarabilir. Ek olarak, virüs vücudumuza akciğerlerin korunmasında önemli rol oynayan bir protein olan Ace 2 yoluyla nüfuz eder. Kadınlarda, Ace 2 östrojen sayesinde daha büyük miktarlarda ifade edilir.

Genetiğin rolü

Virüs reseptörü X kromozomu üzerinde, kadınların iki tane var. Genetik de cinsiyet farklılıklarını etkilemede önemli bir rol oynayabilir çünkü son çalışmalara göre ana virüs reseptörü X kromozomu üzerinde yer almakta. Tor Vergata Üniversitesi, "kadınların iki tane var, bu nedenle enfeksiyona daha fazla direnç gösterebilirler".

Araştırmalar, kadınların, en azından menopoz başlangıcına kadar, östrojenler tarafından verilen ve bağışıklık sisteminin antiviral yanıtlarını arttıran doğal bir "korumanın" tadını çıkardığını gösteriyor. Ancak genetik bir fark da vardır: bağışıklık sistemini düzenleyen birçok gen aslında X kromozomuna bağlıdır, erkekler sadece bir (YX) ve iki kadın (XX) olduğundan, ikincisi bağışıklık yanıtlarında daha aktif olabilir.

Sağlık ve hijyene daha dazla dikkat ediyorlar

Son faktör olarak iki cins arasındaki farklı davranışlar söz konusu. Kadınlar sağlıklarına ve yediklerine daha çok özen gösteriyor ve özellikle ellerini yıkamaya ve hijyenlerine daha fazla dikkat ediyor. (Medyafaresi.com/Nilüfer Şensöz)


.