Abone Ol

Kadın vücudu 60 yılda nasıl değişti?

Son 60 yılda kadınlar 7,5 cm genişledi, 8 kilo şişmanladı. Artık daha sağlıklı ve özgür olan kadınlar, 1950’lerde Marilyn Monroe’ya özenirken günümüzde Kim Kardashian gibi görünmek istiyor...

Kadın vücudu 60 yılda nasıl değişti?

Güzellik idealleri ve standartlarının 1950’lerde ne olduğunu düşünürsek, Marilyn Monroe gibi bir sarışın bomba figürünün kadınlar tarafından idealleştirildiğini görürüz. Monroe dönemin en önemli kadın film yıldızı olarak kabul edildi ve moda, iç çamaşırı, parfüm reklamlarının en çok aranan figürü oldu. Hatta öyle ki Chanel No 5, Monroe ile özdeşleşmiş, Monroe “Bir erkekle sevişirken üstünüzde olması gereken tek şey” diye bir demeç vermiştir. Monroe’nun inanılmaz derecede küçük (55 cm) beli dışında, vücudu ve ölçümleri bugünün kadınların ortalama büyüklüğüne çok daha benzerdi. İç giyim firması Bluebella tarafından yapılan araştırmada hazırlanan bir rapora göre son 60 yılda kadınlar 7,5 cm genişledi, 8 kilo şişmanladı ve sutyen boyutunu 75B’den 8E’ye yükseldi. Günümüzde ortalama bir kadının beden ölçüsünün ise 44 olduğu görülüyor.

Bugünün kadınları 60 yıl öncesine göre daha sağlıklı yaşam tarzı sürüyor. Haftada en az iki kez egzersiz yapıyor, 60 yıl önce tüketilen 1800 kaloriye kıyasla günde 2 bin 300 kalori tüketiyor. Modern kültürün sağlığa ve zindeliğe vurgusunun yanı sıra istedikleri yaşamı sürdürme özgürlüğü olan kadınlar, 2017’de Kim Kardashian’a benziyor...

Kadınların iç çamaşır sayısı iki katına çıktı

Fakat moda endüstrisinin büyümesine neden olan tek şey bedenimiz değil; Çamaşır makinesinin yanı sıra işgücüne giren ve kendi harcanabilir gelirine sahip kadınların keşfi, giysi ve moda üzerindeki harcama alışkanlıklarını değiştirdi. Günümüzde kadınlar gelirinin yüzde 30’unu gardırobuna harcıyor, bu 1957’de yüzde 12 seviyesindeydi. Benzer tablo kadınların iç çamaşırı koleksiyonuna da yansıyor, günümüzde kadınların gardırobumda ortalama 12 sütyeni varken bu sayı 1950’lerde sadece altı kadardır.

1957’de, ortalama kadınlar 157 cm boyunda, 61 kilo ağırlığında, 35 numara ayakkabı giyen ve 70 cm’lik ince bir bel ile 40 beden elbise giyerdi. Ortalama kadın ömrü ise 68 idi. Neyse ki bu süre şu an 83 yaşa çıktı. Ayrıca günümüz kadınları 38 numaradan büyük ayakkabılar giyiyor ve bel genişlikleri 44 bedene uyuşmak için 86 cm’e çıkmış durumda.

1957 yılında nasıl yaşıyorduk?

- Evlerin sadece yüzde 33’ünde çamaşır makinesi vardı.

- Yaşam beklentisi erkeklerde 68, kadınlarda 71 yaş idi.

- Evlerin sadece yüzde 10’unda telefon vardı.

- Dünyadaki en büyük kadın film yıldızı Marilyn Monroe idi.

2017’de nasıl yaşıyoruz?

-Yüzde 78’imizin akıllı telefonları var.

- Erkekler için ortalama ömür 79, kadınlar için 83 yaş.

- Sinemanın starı bugün Jennifer Lawrence.

- Evlerin yüzde 98’inde çamaşır makinesi var.

Kadın vücudu 60 yılda nasıl değişti? - Resim: 1