Abone Ol

İzmit'in altındaki büyük sır perdesi aralanıyor!!! Antik çağın en önemli kenti Nikomedia ortaya çıkacak.

CNR Holding'in ana sponsor olduğu Anadolu'nun en büyük eskiçağ kentlerinden Nikomedia'da yapılacak arkeolojik kazılar, şehrin sır perdesini aralayacak.

İzmit'in altındaki büyük sır perdesi aralanıyor!!! Antik çağın en önemli...

İZMİT'İN ALTINDAN ANTİK ÇAÄžIN BAŞKENTİ ÇIKIYOR

Anadolu'nun en büyük eskiçağ kentlerinden Nikomedia'da yapılacak arkeolojik kazılar, şehrin sır perdesini aralayacak. Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülecek kazılara ana sponsor olan CNR Holding, tarihin karanlıkta kalmış kültür hazinesinin aydınlanmasında rol alıyor.

M.Ö. 264'e uzanan bir tarihe sahip olan ve Bithynia bölgesine başkentlik yapan Nikomedia, günümüzde olduğu kadar eskiçağlarda da kilit bir konuma sahip. Doğuya açılan en önemli liman şehirlerinden biri olarak Roma dönemi Batı Anadolu'sunun şehirciliği hakkında pek çok bilginin elde edileceği kazılarda dünyanın en büyük antik tiyatrosu da ortaya çıkarılacak.

Nikomedia, Anadolu'da bilimsel kazısı yapılmakta olan 208 kentin % 96'sından daha büyük, görkemli ve gizemli unsurlar barındırıyor. Sanatın görkemini yaşamış, Bursa'dan İstanbul'a kadar olan bölgede Hellenistik Krallık ve Doğu Roma İmparatorluğu'na başkentlik yapmış kentin aydınlatılamamış tarihi; toprak üstüne ışık görmeyen unsurlarının çıkarılması ile sanat, mimari ve şehircilik açısından Anadolu Kültür Tarihine ışık tutacak.  Kazı heyeti başkanlığını Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün kurucusu Doç.Dr.Ayşe Çalık Ross'un yapacağı kazılarda, İzmit'in sanayi kenti olmasının yanında antik dokusuyla da dikkat çekmesi sağlanacak. Kazılar, kültür turizmi açısından da potansiyel yaratacak. Körfez ilçede 310 km'lik bir alanı kapsayan araştırmalarda yürütülen yüzeysel çalışmalar tamamlanarak antik yol ve antik kentler belirlendi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ANTİK TİYATROSU
Kentin ortasındaki bir tepede 164-60 m ebatlarında dev bir yapı olan Nikomedia Antik Tiyatrosu, dünyanın en büyük antik tiyatrosu olan Efes'ten bile büyük bir konuma sahip. Antik Nikomedia şehrinin en gösterişli yapılarından biri olan antik tiyatro, dünya arenasına bir dönem Anadolu'da hüküm sürmüş bir şehrin tarihine sahip çıkabildiğimizi gösterme açısından da önem taşıyor. Tiyatroların antik kentlerin en gösterişli yapıları olduğu düşünüldüğünde, İzmit'e hakim bir tepede yer alan yapı, kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından günümüzde de kullanılabilecek bir duruma gelecek.

PROJEYE KİMLER DESTEK VERİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü, Kocaeli Büyükşehir belediyesi, Kocaeli İl Kültür Müdürlüğü, Kocaeli Müzesi Müdürlüğü, Kocaeli Sivil Savunma Müdürlüğü ve Kocaeli Mimarlar Odası, Nikomedia Kazıları Projesi'ne destek veren resmi kuruluşlar arasında yer alıyor. CNR Holding'in ana sponsorluğunu yaptığı projeye İzmit Rotary Kulübü de destek sağlıyor.