Abone Ol

İşte, dünyada bir numara bizde yasak olan klip!

DJ'likten şarkıcılığa geçiş yapan ve 2009'a damgasını vuran Amerikalı şarkıcı Pitbull, dünya müzik listelerinde bir numara ancak..

İşte, dünyada bir numara bizde yasak olan klip!

Bakın Ali Eyüboğlu klip hakkında neler diyor...

KLİBİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

DJ'likten şarkıcılığa geçiş yapan, 2004'ten bu yana beş albüm çıkaran, 2009'a damgasını vuran Amerikalı şarkıcı Pitbull, hayli zamandır dünya müzik listelerinde bir numara. Son klibi 'Hotel Room Service', Avrupa'dan Amerika'ya dünyanın pek çok ülkesinde müzik kanallarının zirvesinde.
Aynı klibi Türkiye'de yayınlayan Number One TV ise RTÜK'ten 250 bin lira ceza yedi. Üstelik NR1 yöneticileri, ne olur ne olmaz deyip, RTÜK'ün 'müstehcen' sayabileceği sahneleri makaslayıp, ekrana getirmediği halde. RTÜK'ün ceza nedeni de hayli şehvetli! İşte RTÜK'ün gerekçesi:
"Kuruluşunuzun, 16 Kasım 2009 tarihinde saat 16.28'de ve gün içinde farklı saatlerde tekrar tekrar yayınladığı, genel olarak bir otele giden ve kadın arkadaşlarıyla buluşan erkek sanatçının buluşma çağrıları ve otelde bu bayanlarla buluşmasının konu edildiği 'PITBULL' adlı sanatçının 'Hotel Room Service' adlı müzik parçasının klibinde, bayan modeller, bireyleri cinsel meta olarak gösteren, insan bedenini cinsel tahrik unsuruna indirgeyen, toplumsal yaşam alanı içinde sergilenemeyecek mahrem söz ve davranışlar içeren bir şekilde ekrana getirilmektedir. Zaman zaman iç çamaşırlar içinde ekrana getirilen modeller, vücutlarını teşhir eder çeşitli müstehcen durumlarda ve pozisyonlarda, değişik kamera açılarından ve vücutlarının çeşitli bölgelerine zoom (yakınlaştırma) yapılarak, müzik eşliğinde yansıtılmaktadır. Bahse konu müzik klibi, çocukların ekran başında olabileceği, bu tür cinsel içerikli yapımların yayınlanmasının gençlerin, çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedelememesi için yasak olduğu korumalı saatler (05.00 - 23.00 arası) içinde saat 14.28'de ekrana getirilmiş, çocuk ve genç izleyicinin duygusal, ahlaki ve sosyal gelişmelerini olumsuz etkileyebilecek biçimde yayınlanmıştır."

Uzun zamandır haber yoktu Pitbull'un 'Hotel Room Service' klibinin orijinalini ve NR1'nın ekrana getirdiği 'makaslanmış hali'ni aynı anda iki bilgisayar ekranında izledim. Klibin iki versiyonunda da RTÜK'ün cezaya gerekçe gösterdiği 'cinsel tahrik unsuru' görmedim. Ancak şurası kesin ki, RTÜK üyelerini ve ceza metnini yazanları, klibin 'makaslanmış hali' bile acayip tahrik etmiş!
RTÜK'ün daha önce Justin Timberlake'in 'Love Sex Magic' klibi nedeniyle NR1'a kestiği cezayı yabancı ajanslar birinci haber olarak dünyaya duyurmuştu.
RTÜK üyeleri, "Yabancı ajanslar epeydir dünyaya duyurmuyor icraatlarımızı" diye düşünmüş olacak ki bu kez de Pitbull'un 'Hotel Room Service'ini yasakladı!


Bu sahneleri görseler televizyonu kapatırlardı


Number?One TV yöneticilerinin yayınlamadığı sahneler.

RTÜK'ten ceza almamak için bir klipte kadınla erkek yakınlaştığı zaman makası vuran Number One editörleri 'Hotel Room Service' klibinin orijinalinden de birçok sahneyi çıkardı. İşte NR1'nın makaslayıp yayınlamadığı sahnelerden bazıları:
Pitbull'un asansördeki kadını sıkıştırıp öpmeye çalıştığı ve öptüğü sahneler. İki kadının yatak üzerinde birbirine sarılıp, okşadığı planlar.
Pitbull'un iki kadınla aynı yatak üstünde cilveleştiği kareler.
Klibin seksi kadınlarından birinin yatak üzerinde iç çamaşırlı haliyle verdiği seksi pozlar. NR1 yöneticileri, bu sahnelerin tümünü çıkarıp, onların yerine klipten, 'Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedelemeyecek' sahneler montajlayıp yayınladı, ama bu bile müzik kanalını ceza almaktan kurtarmadı. Acaba NR1 klibi orijinal haliyle yayınlasa RTÜK'ten ne ceza alırdı?

Dünyada bir numara ama bizde yasaklı!
Number One Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Barbaros Yüksel'le, Pitbull'un 'Hotel Room Service' klibi nedeniyle RTÜK'ten aldıkları cezayı konuştum. RTÜK'ten daha önce Justin Timberlake'in 'Love Sex Magic' klibi nedeniyle de ceza aldıklarını, konuyu yargıya götürdüklerini ve mahkemenin ceza için 'yürütmeyi durdurma' kararı verdiğini belirten Yüksel, "Bu cezayı da yargıya götüreceğiz" dedi. RTÜK'ün Pitbull cezasının keyfi bir karar olduğunu vurgulayan Yüksel, şunları söyledi:  "Biz, ağırlıklı olarak yabancı müzik yayınlayan bir müzik kanalıyız. Dünyanın yayınladığı klipleri yayınlamayacağız da ne yayınlayacağız? RTÜK'ün ceza verdiği Pitbull'un klibini kendi sistemimiz içinde otokontrolden geçirip öyle yayınladık. Türk izleyicisinin nelere hassas olduğunu ve nelere tepki göstereceğini biz de çok iyi biliyoruz. Yayınladığımız klipte, RTÜK'ün iddia ettiği gibi ahlaka aykırı bir durum yok ve bu konuda izleyicilerimizden hiçbir şikayet de almadık."


 KLİBİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN