Abone Ol

İş Bankası Reklamı Tepki Topladı! Zeki Müren'i Harcamışlar mı?

İş Bankası’nın, bankanın kredi kartı için çektirdiği Zeki Müren’li reklam filmi olay çıkardı. Daha önce Arif V 216 (2018) filminde sanatçıyı canlandıran Çağlar Çorumlu’nun oynadığı reklam filmine sosyal medyada olumlu-olumsuz tepkiler görüldü.

İş Bankası Reklamı Tepki Topladı! Zeki Müren'i Harcamışlar mı?

İş Bankası’nın, bankanın kredi kartı için çektirdiği Zeki Müren’li reklam filmi olay çıkardı. Daha önce Arif V 216 (2018) filminde sanatçıyı canlandıran Çağlar Çorumlu’nun oynadığı reklam filmine sosyal medyada olumlu-olumsuz tepkiler var.

Barış Yarkadaş, “Maximum Kart reklamı, Zeki Müren’in anısına karşı saygısızlıktır. İş Bankası bu saygısızlığı yapmaktan vazgeçmeli ve reklamı geri çekmelidir. Zeki Müren’i canlandıran Çağlar Çorumlu da bu saygısızlığa alet olmuştur. Her şey para değil Çorumlu…” diye tweet atıyor.

Murat Tolga Şen'in haberine göre, Onun gibi düşünenlerden biri de Can Dündar, o da “Düşünün: 50 yıl emekle eşsiz bir isim yaratıyorsunuz. Siz öldükten sonra 2 reklamcı,” Biz bu isme kredi kartı sattıralım. Nasılsa yakını da yok, kimse telif de istemez” diyor. “Bir rüya ki orda hep/şarkılar vardı” dizesini silip “bilmemne kartı vardı” yazıyor. Ne hakla? Ayıp değil mi?” diye sitem etmiş.

Bunun tam tersini düşünenler de var elbette. Reklamı ve Çağlar Çorumlu’nun performansını başarılı bulan pek çok yorum okudum, ben de kendi düşüncemi yazayım.


Zeki Müren yeteneği ve hatırası büyük bir sanatçı. Ölümünden 25 yıl sonra bile hala onu konuşuyor, özlüyor ve hatta bu reklam sayesinde gülüyoruz. Aslında biz kendisini karikatüre çeviren ünlülere alışığız. Aklıma hemen Banu Alkan örneği geliyor. Yaşlılık yıllarında çıktığı televizyon programlarında ortaya koyduğu yarı gerçek yarı kurgu karakter ile insanları eğlendirmişti. Banu Alkan’lı İxir reklamlarını hatırlayanlar vardır mutlaka.

Buradaki sıkıntı Zeki Müren’in kendi haklarını koruyamaz durumda olmasından kaynaklanıyor. Bu reklam Zeki Müren hayattayken çekilse kimsenin gıkı çıkmazdı ancak Zeki Müren yaşamıyor, o yüzden ticari bir işte adının kullanılması, üstelik bir parodi karakterine çevrilmesi onu seven bazılarını üzebilir. Keşke daha düzgün bir reklam metni yazılabilseymiş. İş bankası reklamları içindeki en kolaycı metin burada ve Zeki Müren biraz fazla karikatürleştirilmiş.

Yine de Zeki Müren’in hatırası anılacaksa böyle anılsın derim.Özdemir Erdoğan o hatırayı taşlamayı marifet sayanlardandı. Zeki Müren için, “Onu izleyen erkek çocuklar travmalar yaşadı. Kötü bir rol modeldi. Sonradan bir sürü taklitçileri çıktı. İnsanlar ona özendi. Ben bir insanın eşcinsel olmasından rahatsız olmam ama eğer bu, toplum önünde örnek olacak şekilde kullanılıyorsa zararlıdır.” demişti.

Özdemir Erdoğan’a, şarkıcı Alpay’dan destek geldi. Müren’in abartılı üslubu ve Türkçesiyle Türk sanat müziğini katlettiğini söyleyen Alpay, “On kulağım olsa biriyle Zeki Müren dinlemem. Zeki Müren abartılı üslubu ve Türkçesiyle Türk Sanat Müziği’ni katletmiştir. Eski TRT’yi düşünün. Küçücük bir kelime yüzünden, bir nota yüzünden bir şarkıyı yayınlamıyor, hatta pek çok şarkıcıyı yasaklıyordu. Ama iş Zeki Müren’e gelince, kısa eteklikle programa çıkardılar. Başka şarkıcılara da kötü örnek oldu bu ağdalı, abartılı tavrı ve sesiyle kötü etkiledi” diyerek eleştirinin dozunu yükseltti.

Üstüne, gideceği yerin yazılmış olduğu bu eleştirilerin amacı, kendini savunamayacak birini taşlayarak iktidara yaranmak ve bir köşe kapmaktı.

İş Bankası’nın Zeki Müren’li kart reklamı ise rahmetlinin ticarete bulaştırılması açısından sakıncalı ancak hatırasının ne kadar güçlü olduğunu göstermesi açısından da önemli. Çağlar Çorumlu, keşke daha düzgün yazılmış bir metni biraz daha az karikatüre kaçarak oynayabilseydi diyeceğim ancak Arif V 216 filmindeki performansın devamı olduğu için beni rahatsız etmedi. O filmde de en beğendiğim performans onun finale doğru şahlanan Zeki Müren parodisiydi.

Bir şey söyleyeyim mi, biz ne yazsak boş aslında çünkü rahmetli cevabı yıllar öncesinden vermiş! Zeki Müren’le yapılan röportaj videosunu, bu tartışmanın sonunu getirmesi dileğiyle yazıma ekliyorum.

Zeki Müren tüm mal varlığını, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve TSK Mehmetçik Vakfı’na bağışlamıştı. Sanatçının eserlerinin telif haklarının takibini Müzikotek yapıyor. İş Bankası bu reklamı çekerken gerekli telif ödemelerini yapmış olmalı. Bir sanatçı düşünün ki öldükten 25 yıl sonra bile şehit ve gazi Mehmetçik ailelerine sağlanan yardımların artmasını sağlıyor. Büyüksün Zeki Müren!