Abone Ol

İran'da Protestolar Büyüdü: WhatsApp ve Instagram'a Erişim Kesildi

İran'da ahlak polisinin gözaltında katlettiği Mahsa Amini için başlayan eylemler dalga dalga büyürken, isyanı bastırmaya çalışan hükümetin Instagram ve WhatsApp'a erişimi kestiği iddia edildi.

İran'da Protestolar Büyüdü: WhatsApp ve Instagram'a Erişim Kesildi

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin "örtünme kurallarına uymadığı" gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan protestoları dağıtması için sokaklara polisler gönderildi. Protestolar, çarşamba akşamı itibariyle en az 15 şehre yayıldı.

Protestolar sürerken İran'da bazı bölgelerde internetin kesildiği ve İran IP'li Instagram hesaplarına erişimin engellendiği yazıldı. 

Kamu yayıncısı IRNA'nın aktardığına göre Telekomünikasyon Bakanı İsa Zarepur, ''Çeşitli yerlerde ve zamanlarda geçici kısıtlamalar olacak'' dedi.

Devlet medyası, polisin salı akşamı bin kişiyi bulan kalabalıkları dağıtmak için biber gazı kullandığını ve tutuklamalar yaptığını yazmıştı. IRNA, protestocuların güvenlik güçlerine taş attığını ve polis arabalarını yaktığını iddia etti.

Ölü sayısının 7'ye yükseldiği iddia ediliyor

Yerel medyaya göre Emini'nin ölümünden sonra İran'ın çeşitli kentlerinde başlayan başörtüsü yasası ve ahlak polisi karşıtı protestolarda şu ana kadar en az 7 kişinin öldüğü düşünülüyor. 

Kürdistan eyaleti merkezli insan hakları grubu Hengaw, protestolarda ayrıca 450 kişinin yaralandığını ve 500 kişinin tutuklandığını iddia etti. The Guardian, sayıları bağımsız olarak teyit edemediklerini ifade etti.

Kadınlar başörtülerini yakıyor

Protestolarda kadınlar başörtülerini yakmaya başladı. 

BBC'nin aktardığına göre Sari kentinde kadınlar, sokakta yakılan ateşe başörtülerini attı ve dans etti. Çevrede toplanan protestocular, başörtülerini yakan kadınlar için tezahürat yaptı ve alkış tuttu.