Abone Ol

İmamoğlu'ndan AKP'lilere: Alışık olmadığınız bir süreç yaşatacağız sizlere

Belediyenin hizmet fazlası araçları sergilemesinin ardından başlayan tartışma sürüyor

İmamoğlu'ndan AKP'lilere: Alışık olmadığınız bir süreç yaşatacağız sizlere

23 Haziran seçiminin ardından Ekrem İmamoğlu başkanlığında toplanan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, tatilin ardından aylık toplantılara başladı.

Eylül ayı toplantısının açılış konuşmasını yapan İmamoğlu kısa bir süre önce grup oluşturan İyi Parti ve MHP’ye başarılar diledi. İmamoğlu konuşmasına 12 Eylül darbesinde kaybedilen insanları anarak devam etti. Darbelerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulunan İmamoğlu, 27 Mayıs’ta idam edilen Başbakan Adnan Menderes’i de andı.

İmamoğlu'ndan AKP'lilere: Alışık olmadığınız bir süreç yaşatacağız sizlere - Resim: 1İBB Meclis Toplantısı canlı yayın

Muharrem ayı vesilesiyle Alevi yurttaşlara da selam gönderen İmamoğlu, bir olmayı, diri olmayı öne çıkaran felsefenin de herkes tarafından benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Bazı ilçelerde sokakların isimlerinin değiştirilmesi ve Zabıta Müdürlüğü’nün ihaleye çıkma yönteminde yapılacak değişikliklerin ele alınacağı toplantıda ilk sözü AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu aldı. Göksu, yeni dönemin, İBB çalışanlarının işten çıkartılma korkusu olmadan çalışacakları bir dönem olmasını dileyerek konuşmasına başladı. Göksu konuşmasına Diyarbakır’da HDP binası önünde eylem yapan ailelere değinerek devam etti.

AKP Grup Başkanvekili Göksu: Bizim 1400 liraya kiraladığımız araçlar yeni dönemde 3341 liraya kiralanmış

Belediyenin ihtiyaç fazlası araçları Yenikapı'da sergilemesine tepki gösteren Göksu şunları kaydetti:

"Bir taraftan emek ve alın terini konuşurken diğer yandan İstanbul'da bir tiyatro izledik. Öylesine bir tiyatro izledik ki Sayın Başkan seçim döneminde kamuoyuna çıkıp, "İBB'de 643 yöneticiye 1717 makam aracı verilmiştir" dedi. Verilen 1717 makam aracı nerede? Bu sorunun cevabını arıyoruz. Allah aşkına makam araçları bunlar mı? Sonra 643 yöneticiye 1717 makam aracı bulunamayınca bunlar hizmet fazlası araçlar dediniz. Soruyorum, bunlar hizmet fazlası araçsa Yenikapı'ya toplayabildiğiniz araç sayısı 730. Topladıktan sonra baktınız ki tepki almaya başladınız, gece operasyonlarla kamyonetleri geri çektiniz. Plakaları burada. O kamyonetler kimindi acaba? 730 tane hizmet fazlası araç tespit ettiniz. Peki İSKİ'de 2 Ağustos'ta 997 aracı niye aldınız? Hem de bizim dönemde 1400 liraya kiralanan araç, yeni dönemde 3341 liraya kiralanmış. Üç katı. Eğer mesele hizmet fazlası araçsa hemen bunları da göndermeniz lazım. Hizmet fazlası araç söz konusuysa kamu kurumu bu araçları elinden çıkarmalı. Ama araç neye göre belirleniyor? Eğer hiçbir şey yapmayacaksanız bütün araçlar hizmet fazlasıdır. Hizmet araçlarının, zabıta araçlarının hizmet fazlası olduğuna neye göre karar verdiniz? Bundan sonra evde bakım yapamayacak mısınız? Bundan sonra insanların ayağına hizmet götürmeyecek misiniz? O zaman bu araçları teslim edebilirsiniz."

"Sanki bazı vakıflara oluk oluk para aktarıldı, algı operasyonu yapıyorsunuz"

Yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütleri ile bağını maksimuma çıkartması gerektiğini savunan Göksu, "Sanki bazı vakıflara oluk oluk para aktarıldı. Sanki bu vakıflara nakdi para verildi gibi algı operasyonu yapıyorsunuz. İBB’nin bu derneklere, bu vakıflara verdiği bir kuruş Türk Lirası yoktur" diye konuştu.

AKP'li Göksu'dan Tayfun Kahraman tepkisi: Terör örgütlerinin paçavrasının altında gaz maskesiyle...

Göksu konuşmasının son bölümünde ise Tayfun Kahraman’ın daire başkanlığına atanmasına tepki gösterdi. Göksu, "İBB'de geçtiğimiz günlerde bir atama yapıldı. Bu kişi kentsel dönüşüm afet başkanı. Gerçekten bu arkadaşın atandığını medyadan görünce yüreğim burkuldu. Böyle bir ismin İstanbul gibi dünyanın en gizemli şehrine kentsel dönüşüm daire başkanı olarak gezi olaylarında eli kanlı terör örgütlerinin paçavrasının altında gaz maskesiyle beraber 'havaalanı dursun, boğaz köprüsü dursun' diyen bir kişi bu şehrin neresini dönüştürecek? Hadi CHP’lilere bir şey demiyorum, İyi Partililere soruyorum; bunu içinize sindirebilecek misiniz?" dedi.

İyi Parti Grup Başkanvekili Özkan: 15 Temmuz'u yaşatanlar sizin bu vakıflarınızda yetişenlerdir

Göksu'nun ardından söz alan İyi Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, "15 Temmuz'u yaşatanlar sizin bu vakıflarınızda yetişenlerdir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı'ndan AKP'ye: Partinize sahip çıkın

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı da şunları kaydetti:

AKP, siyasal hayatımızda kısa sürede iktidar sorumluluğu üstlenmiş, birçoğuna katılmadığımız ama sonuçta ülkemizin tarihine damga vurmuş bir takım uygulamalar yapmıştır. Burada çok partili bir ortam görmekten biz CHP'liler gurur duyuyoruz. Bu nedenle tabii Abdülkadir Selvi'ni bir sözünü hatırlatmak isterim, AKP'yi tahayyül ederken 'güneşin öğleden sonrayı gösterdiği ve ikindiye yaklaştığı dönem' olarak bahsediyor, içinde bulunduğunuz dönemi. Partinize sahip çıkın. İleride de sizi görmek isteriz. Türk siyasal hayatında sizi görmek isteriz.

"Siz işten çıkarma konusunda kimseye akıl verecek durumda değilsiniz"

Son altı ay içinde sadece siyasi nedenlerle oy kapmak adına işe adam alınmasını biz kabul edemeyiz. Niye duyuru yapmadınız? Neden anlatmadınız? Geçen sene 500 tane zabıta alırken duyurmuştunuz. 2 bin kişi aldınız, neden duyurmadınız? Bu atılan çıkarılan arkadaşların iş bulma umutlarıyla oyun oynadınız siz. 150 bin kişiyi KHK ile işten çıkardınız. Bir tanesi benim arkadaşım, onların çoğu yine sizin arkadaşınız. Sizin arkadaşınız bunlar. Pilotluk lisansını iptal ettiniz o arkadaşların. Bu şekilde insanların ekmeğiyle oynayamazsınız. Adamın Bank Asya'da hesabı var diye THK'dan atıyorsunuz, Bank Asya'da 19 yıl görev yapmış adamı SPK'da başkan yapıyorsunuz. Siz işten çıkarma konusunda kimseye akıl verecek durumda değilsiniz. Buradaki arkadaşların bize akıl verecek kadar aklı varsa gitsinler o aklı Ankara'ya versinler. Siz şimdi tekel işçilerine ne anlatacaksınız? Biz adil bir işe alım süreci uygulayacağız."

"Bizim insanların haklarını arama konusunda hiçbir tereddüdümüz yoktur. Başkanımız temsilcilerini dinledi. Bizim TOMA, cop anlayışımız yok. Bu insanlar mağdurdur ama o insanları mağdur eden biz değiliz. Siz o insanların eve ekmek götürme düşünceleriyle oynadınız, onları mağdur ettiniz."

"Sayın Yıldırım, İGDAŞ'ta, İSPARK'ta İBB'de kaç akrabanız çalışıyor?"

"Binali Yıldırım, ben merak ediyorum, belediye başkan adayıydı. Sayın Yıldırım, İGDAŞ'ta, İSPARK'ta İBB'de kaç akrabanız çalışıyor? Merak ediyorum. Tevfik Göksu'ya soruyorum, İBB'de 10'a yakın Göksu soy ismiyle çalışan arkadaş var. Bir yanlışlık varsa, soyadı benzerliği var diyorsa açıklar, biz de tatmin oluruz."

"Gezi'den olay diye söz edemezsiniz, Gezi direnişi diyeceksiniz"

"Vakıflar konusuna girmeyeceğim. Bizim konuşacak 4 arkadaşımızdan biri de Tarık Bey, kendisi girer. Tayfun Kahraman'la ilgili Gezi olayları dendi. Olay değildir, siz Gezi'den olay diye söz edemezsiniz. Gezi Parkı dediğiniz şeyde 81 ilde insanlar sokağa çıktı. Siz ona öyle olay molay diyemezsiniz. Gezi direnişi diyeceksiniz. Orada Taksim Dayanışması vardı, Tayfun Bey de üyelerindendi. Gezi, şehre, ülkeye, doğaya nasıl sahip çıkılır onun en güzel örneğidir. Tayfun Kahraman orada gösterdiği yeteneklerini daire başkanı olarak burada gösterecek. Kentsel dönüşüm rant kapısı olmayacak. Halktan yana bir kentsel dönüşüm olacak."

AKP'li Göksu'dan CHP'li Subaşı'na yanıt: Beni çok şaşırttı

AKP Grup Başkanvekili Göksu, CHP Grup Başkanvekili Subaşı'na, "Bu ülkenin yağmalanmasına, araçların yakılmasına, o paçavraların altında gaz maskesiyle basın açıklaması yapan bir kişinin gerçekten İstanbul'un kentsel dönüşümünü yapacağına inanması beni çok şaşırttı. Bu milletin kazanımlarına karşı olan bir kişinin hayır getireceğine biz inanmıyoruz" diye yanıt verdi.

İmamoğlu'ndan AKP'li Göksu'ya 'Tayfun Kahraman' yanıtı: Kefilim

Ardından konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, da AKP'li Göksu'nun Tayfun Kahraman'a yönelik sözlerine, "Karakterine ve kişiliğine kefilim. Ona söver gibi hakarette bulunmanızı yadırgıyorum. Geçmişte çok övdüğünüz insanlarda yanıldığınız gibi şimdi de çok sövdüğünüz insanda yanılacaksınız" diye yanıt verdi.

Ardından söz alan AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, İmamoğlu'nu, "İkili ve maskeli bir yönetim" uygulamakla suçladı.

"Elbette eksiklerim olacak, hatalarım olacak..."

İmamoğlu, kendisine yönelik eleştirilerde bulunan Gökkuş'a şu sözlerle yanıt verdi:

"Bir iki tanesine yanlış anlamazsanız diye ilaveler yaptınız, diğerlerine yapmadınız ama hiç önemsemiyorum. Çünkü yazılanı okuduğunuza, kelimelere kendinizin de inanmadığınıza inanıyorum. Çünkü ben sürece bütün adalet duygumla bakarım. Partizanlığı çok iyi analiz ettiğimi düşünen biriyim. Elbette eksiklerim olacak, hatalarım olacak ama vicdanı ve ahlakı asla elden bırakmayacağım. Bunun tamamen elden bırakılmış bir döneme de şahit oldum. Ben İBB döneminde veya başka dönemlerde tümüyle siyasi analizlerle işe adam alındığını gözlemledim. Oyuna göre bir mahalleye gidiyorsunuz herkes işsiz, oyuna göre bir mahalleye gidiyorsunuz herkesin işi var. Tek yönlü bakışla asla ve asla bu topluma adalet dağıtamazsınız. İlçe başkanlığının tanımıyla bir işe alım yapamazsınız. Biz alışık olmadığınız bir süreç yaşatacağız size. 100 kişi için duyuru yapıyor kurumlar, kapıda 10 bin kişi beliriyor. Siz neden duyurmadınız? Ve bunu iki seçim arasında yapıyorsunuz. Hangi vicdanla, hangi tarifle bunu insanlara anlatabilirsiniz?"

"Karşımda saygısızca oturan iki insana rağmen tüm duygularımla konuştum. Ben bir insana nasıl davranacağımı bilirim. Kelimelerden anlamam, uygulamayı iyi bilirim. Ben partizanlığı yok etmek adına söz verdim."

CHP Sözcüsü Tarık Balyalı: Dernek ve vakıflarla ortak çalışma yürüteceğiz

Oturumda söz alan CHP'li Tarık Balyalı da Canan Kaftancıoğlu’nun 7 yıl öncesinde attığı tweet'ler nedeniyle aldığı cezayı eleştirerek konuşmasına başladı.

Balyalı, sadece bir takım dernek ve vakıflarla işbirliği yapılmasına karşı çıktıklarını dile getirirken, “Önümüzdeki dönemde de dernek ve vakıflarla ortak çalışma yürüteceğiz" dedi.

Balyalı'nın ardından söz alan İyi Parti Sözcüsü Suat Sarı, Yenikapı'da sergilenen ihtiyaç fazlası araçlar için İmamoğlu'na teşekkür ederek konuşmasına başladı. Sarı, "Kiralık araç saltanatını gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim" dedi. Sarı, İBB'deki tüm beyaz plakalı araçların üzerine 'resmi hizmete mahsustur stickerını koyma' talebinde bulundu.

AKP'li Kalaycı: Vakıflar bizim kültürümüzün yüz akıdır

Söz alan AKP’li Ömer Faruk Kalaycı şunları kaydetti:

"Henüz görev sürenizin başındayken sizi dostane şekilde uyarmak isteriz. Vakıflar bizim kültürümüzün yüz akıdır. Vakıflarla kavga ederek hiçbir yere varamazsınız. Bu vakıflar AKP tarafından kuruldu. Bu vakıflar sizin protokolünüzle yıkılacak mı sandınız? Sizin vermediğiniz desteği bizim insanlarımız hiç şüpheniz olmasın verecekler. Bizim insanlarımızın öğrenci okutma hassasiyeti AKP ile başlamadı, sizinle de bitmez. Vakıflarımız her türlü baskıya rağmen varlıklarını sürdürdüler, bundan sonra da size rağmen devam edecekler. Ne yapmış bu dernek ve vakıflar?"