Abone Ol

İkinci turda anahtar parti HDP

Posta gazetesi yazarı Candaş Tolga Işık, bugünkü yazısında CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin kazanma ihtimalini değerlendirdi. Yazara göre seçim ikinci tura kalırsa kazananı HDP belirleyecek.

İkinci turda anahtar parti HDP

24 Haziran seçimleri kıran kırana geçecek. Çatı aday projesi çöktü, her parti kendi adayı ile yarışa giriyor. CHP'nin adayı Muharrem İnce olarak açıklanınca tablo şekillenmeye başladı. Peki kazanan kim olacak?

İnce'nin adaylık şansını "İnce, yüzde 30 ve HDP seçmeni" başlıklı yazısında değerlendiren Posta gazetesi yazarı Candaş Tolga Işık, "Erdoğan ilk turda işi bitirmezse ikinci turda kazananı HDP seçmeninin nasıl davranacağı belirler. " diyor.

CHP'nin 'kemik' seçmeninin yüzde 25 olduğundan hareket eden yazar, İnce'nin oy oranı yüzde 30'lara çıkaracağını idida eden CHP'lilerin sözlerini aktardı. Işık'a kulak veriyoruz:

İKİNCİ TURDA KAZANANI  HDP BELİRLEYECEK
"...Yüzde 30 CHP’nin son 10 yılda hiçbir seçimde görmediği bir oy oranı. Muharrem İnce böyle bir rakama ancak CHP seçmeni dışındaki diğer parti seçmenlerinden de oy alırsa ulaşabilir. Zira son 10 yılın seçim sonuçları bize şunu gösteriyor: Türkiye’de yüzde 30’luk bir CHP seçmeni yok. Muharrem İnce’nin performansını izleyip göreceğiz. Ne oy alır bilmem ama CHP tabanına bir hareketlilik getireceği kesin.

Geldiğimiz noktada cumhurbaşkanlığı seçimi çok ilginç bir hal aldı. Şayet Muharrem İnce partisinin seçim performansının üzerinde bir oy alırsa seçim ikinci tura kalacak. HDP dışındaki muhalefet partileri bir blok oluşturdu. Belli ki ikinci tura kim kalırsa bu ittifak o adayı destekleyecek.

Ancak tam da burada zurna zırt diyor. Çünkü ikinci turda kazananı herkesin mesafe koyduğu HDP seçmeni belirleyecek. Ahmet Türk “‘Bizi bu bloğun içinde görmek istemeyenleri niye ikinci turda destekleyelim’ diyecek. Öfkeliyim” diyor. Yazın bir kenara...

Erdoğan ilk turda işi bitirmezse ikinci turda kazananı HDP seçmeninin nasıl davranacağı belirler."