Abone Ol

İhracatçılar Merkez Bankasına Yüzde 40 Dolar Satacak

İhracatçıların şiddetle karşı çıktığı Merkez Bankası’na satmaları gereken döviz geliri oranını yüzde 25’ten yüzde 40’a çıkaran düzenleme, pazartesi günü yürürlüğe giriyor.

İhracatçılar Merkez Bankasına Yüzde 40 Dolar Satacak

İhracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 40'ını Merkez Bankası’na (TCMB) satmalarını zorunlu kılan düzenleme, 18 Nisan Pazartesi günü yürürlüğe giriyor.

TCMB, geçen Ocak ayında ihracat döviz gelirinin dolar, avro ve sterlin cinsi olanların ihracat bedelinin yüzde 25'i düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB'ye satılmasına karar vermiş ancak ihracatçılar bu durumun kendilerini zorladığını belirterek uygulamanın kaldırılmasını istemişti.

İhracatçının döviz gelirlerinden TCMB'ye satış zorunluluğu yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarıldı. Karar pazartesi günü yürürlüğe girecek.

Dünya gazetesinin aktardığına göre, ihracatçıların TCMB'ye yapılacak döviz satışına ilişkin değişiklik, pazartesi günü yürürlükte olacak.

Konuya ilişkin talimat şöyle:

"TCMB İhracat Genelgesi’nin “İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satışı” başlıklı EK MADDE 1’de, 15.04.2022 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığının 15.04.2022 tarihli talimatıyla yapılan değişiklikle daha önce yüzde 25 olan oran yüzde 40 olarak değiştirilmiştir. Bu düzenlemenin yürürlük tarihi 18.04.2022 olarak belirtilmiştir."