Abone Ol

HDP: Erdoğan ve milletvekillerinin maaşları yüzde 50 düşürülsün

HDP’nin Bütçe Kanunu değişiklik teklifinde, kaynaklar halkın temel ihtiyaçlarını güvence altına almak için ayrılsaydı, böylesi bir kriz durumunda yurttaşlardan parasal destek istenmez, tam tersine; işçilere, çiftçilere, esnafa, işsizlere, yoksullara gereken destekler sağlanırdı” dedi.

HDP: Erdoğan ve milletvekillerinin maaşları yüzde 50 düşürülsün

Medyafaresi.com / Ankara

Koronavirüs salgınına karşı yurttaşlara ekonomik güvence sağlamak amacıyla HDP’li Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeleri '2020 Yılı Bütçe Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hazırladı. 2020 yılı bütçesinin, Meclisin bütçe hakkı kapsamında salgınla mücadele eden vatandaşın  temel ihtiyaçlarını güvence altına almak için yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çekilen kanun teklifinde, “2020 yılı bütçesindeki harcama tercihleri mutlaka değiştirilmelidir” denildi.

Değişiklik teklifinde, “2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi; Saray’ın, Sermayenin ve Savaşın bütçesidir. Halkların Demokratik Partisi olarak, Saray’ı, yandaşları ve savaşı finanse etmeye ayrılan bütçe harcamalarının durdurularak, kaynakların vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını güvence altına almak için kullanılmasını öneriyoruz” değerlendirmesine yer verilerek, ilave kaynağa gerek olmadan, yüzde 1’e akan kaynakları durdurarak, yüzde 99’u ekonomik güvenceye aldıkları belirtildi. İşte çözüm önerileri:

• İçişleri Bakanlığı’na ayrılan bütçenin bir kısmının İşsizlik Fonu’na aktarılarak; başta geliri olmayan kadınlara olmak üzere tüm işsizlere, altı ay boyunca, aylık 2.500 TL doğrudan gelir desteği verilmesini düzenliyoruz.

• Cumhurbaşkanlığı bütçesinin bir kısmı ile; işyerleri kapatılan esnaflara, altı ay boyunca, ayda 2.500 TL doğrudan gelir desteği sağlanmasını düzenliyoruz.

• Millî Savunma Bakanlığı’nın bütçesinin bir kısmı ile; çiftçi borçları ve desteklerinin ödenmesini sağlıyoruz.

• Yandaş vakıflara ve derneklere ayrılan kaynağın tamamının, gençlerin Kredi Yurtlar Kurumu’na olan borçlarının silinmesi için harcanmasını sağlıyoruz.

• Yandaş şirketlere aktarılan transfer ödemelerinin durdurularak, elde edilen kaynakla; elektrik, doğalgaz, su ve internetin, ihtiyaç sınırına kadar kalıcı olarak ücretsiz olmasını düzenliyoruz.

• Yandaş şirketlere yapılan garanti ödemelerinin durdurularak, elde edilen kaynağın, tüm sağlık hizmetlerinin tamamıyla ücretsiz olması için kullanılmasını düzenliyoruz.

• Kamuda lüks araç ve uçak saltanatına son verip, en düşük emekli maaşını 2.500 TL yapıyoruz.

• Cumhurbaşkanı, milletvekili ve tüm üst düzey kamu personeli maaşlarını yüzde elli oranında düşürüyoruz.