Abone Ol

HDP, Demirtaş'ın mektubuna sansürü Meclise taşıdı

Medyafaresi.com: Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’a yazdığı mektuba sansür uygulandı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Genel Kurul konuşmasında sansürü anlattı.

HDP, Demirtaş'ın mektubuna sansürü Meclise taşıdı

Medyafaresi.com /Ankara

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurulu’nda Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’a yazdığı mektuba uygulanan sansürü anlattı. Beştaş, “Özel bir mektup ama disiplin kurulu kararıyla 4 sayfanın tümü beyaz hâlde eşine gelmiş, postadan. Şimdi, biz bunu nasıl izah edebiliriz” dedi.

Genel Kurul konuşması şöyle:

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Evet, yeni bir gelişme oldu bugün. Sevgili Demirtaş'ın mektubu sansürlendi. Önceki dönem Eş Genel Başkanımız Demirtaş'a yönelik hukuksuzlukta hiçbir sınır tanınmıyor.

Değerli milletvekilleri, bu 4 sayfalık mektup, bunu kamuoyuna gösteriyorum, altta disiplin kurulu kararı var ve sayı var, hiçbir yazı yok, sansürlenmiş mektup ve "Mektubu kime göndermiş?" diye soruyorum: Mektubu eşine göndermiş, özel bir mektup ama disiplin kurulu kararıyla 4 sayfanın tümü beyaz hâlde eşine gelmiş, postadan. Şimdi, biz bunu nasıl izah edebiliriz?

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Tabii, bu Demirtaş'ın olduğu için öğrendik. Binlerce tutuklunun mektuplarının sansürlendiğini, ailelerine verilmediğini, iletişim hakkının da yok sayıldığını biliyoruz. Yüz yüze görüş yasaklandı, görüntülü görüşme yaptırılmıyor. Demirtaş'ın şahsında tüm mahpuslar için söylüyorum: Ailesinden 1500 kilometre uzakta Edirne'ye gönderildi, bu rehin alma politikasına şimdi de sansür eklendi.

Bu kin, intikam ve nefretin sebebini gerçekten tekrar soruyoruz ve bu mektubun orijinalinin derhâl ailesine verilmesini de buradan ifade etmek istiyorum. Eşiyle yazışmalarını inceleyen ve sansürleyen böyle bir yaklaşımı şiddetle reddettiğimizi ve kınadığımızı da ifade etmek istiyorum.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Diğer bir gündem: Bugün 3 Haziran, büyük usta Nazım Hikmet'in Moskova'da sürgünde yaşamını yitirmesinin yıl dönümü, büyük ustayı saygıyla anıyoruz ve maalesef bugün de bu sürgün politikası devam ediyor.

Geçmişten ders alırsak ancak güçlü ve güzel bir geleceği inşa edebiliriz. Nazım'ı hain ilan edenlerin adı sanı unutuldu ama Nazım'ın şiirleri hâlâ yaşıyor. Demek ki ortada bir sorun var, bu da demokrasi sorunudur.